Vergi ve sigorta ertelemelerinden selden zarar gören işletmeler yararlanacak

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla Bartın'daki basın mensuplarıyla bir araya gelen AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, afet bölgesi ilan edilen Bartın'daki vergi ve sigorta ertelemelerinden afetten zarar gören ve bu konuda başvuru yapan işletmelerin yararlanabileceğini söyledi.

Vergi ve sigorta ertelemelerinden selden zarar gören işletmeler yararlanacak

AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla Bartın’da görev yapan basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Dirhem Kafe’de gerçekleşen kahvaltıya  İl Başkan Yardımcıları Tanıtım ve Medya Başkanı Hakan Yurtseven, Teşkilat Başkanı Hüseyin Demirci ve Mali İşler Başkanı Gürkan Hızarcı ve Özel Kalem sorumlusu Orhan Acar, gazeteciler ve Bartın Hergün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nihal Karaman ve Muhabir Nurdan Eroğlu da yer aldı. Kahvaltıda basın mensuplarıyla sohbet eden Başkan Kalaycı, gazetecilerin teker teker Basın Bayramını kutladı.

“Basın Bayramınızı tebrik ediyorum”

Kahvaltı sonrası il gündemiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Turhan Kalaycı şöyle konuştu: Gazeteciler ve Basın Bayramıyla ilgili “Çok değerli Bartın'ımızın yerel basını gazeteciler ve Basın Bayramınız tebrik ediyorum. Bugün beraber kahvaltıda bir araya geldik. Birlik, beraberlik içinde kamu hizmeti veriyorsunuz. Dolayısıyla doğru haberi en iyi bir şekilde halkımıza ulaştırıyorsunuz. Ben tekrar gazetecileri ve Basın Bayramınızı tebrik ediyorum” dedi.

“Bizimle beraber gece gündüz sahalardaydınız”

Tabii biliyorsunuz Bartın bayramdan evvel bir sel afeti yaşadı. Sizler de en iyi şekilde sahada halkımızı, uzakta olanları, gurbette olanları, bilgilendirmek adına üzerinize düşenin fazlasıyla yaptınız. Bizimle beraber gece gündüz sahalardaydınız. Bartın hükümetimizin büyük bir desteğiyle 3 ayda sarılabilecek yaraları 3 günde sardı. Ben başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sayın Bakanımız Süleyman Soylu'ya ve yardımcılarına Çevre Şehircilik Bakan Yardımcımıza, İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın İsmail Çataklı'ya ve Sayın Vekilimize, Valimize, tüm kurumlarımıza, Kızılay'ımıza emniyetimize, herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

“Büyük bir afet yaşadık”

Gerçekten büyük bir afet yaşadık. Ve bu afette en hızlı bir şekilde yaralarımızı da sardık. Daha sonra da bayramlarda yine beraberdik. Tüm halkımızla bayramlaştık. Bayramdan sonra 15 Temmuz etkinliklerini, Yanaz Güreşleri etkinliklerini yaşadık. Halkımızla beraber hemhal olduk tabii ki yapılacak çok işimiz var. Yürüyecek çok yolumuz var. Bizler de bu yolda devam ediyoruz. Şunu da belirtmek isterim. Sayın Bakanımız Süleyman Soylu'yla yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde bayramdan bir gün önce yani arefe günü sigortası olmayan iş yerlerinin zararının yüzde 10’unun yatmasını sağladık. Bu da esnafımız da güzel bir şekilde karşılandı. Gerçekten durumu olan var olmayan var. Esnaflarımız bize teşekkürlerini iletti. Biz de Sayın Bakanımıza ilettik. Buradan Sayın Bakanımıza çok çok teşekkür ediyoruz.” 

“En kısa zamanda da paraları ödenerek onların da zararları giderilmiş olacak”

 

Selden sonraki hasar tespit çalışmaları ile ilgili  de Kalaycı, “Gerekli tespitler yapıldı. Şu anda komisyon kuruldu. Komisyonlarla beraber iş yeri sahipleriyle yani büyük olan hasarı büyük olan iş yeri sahipleriyle de görüşülüyor. Bu hafta itibariyle bütün şeylerin komisyondan geçmesi bekleniyor. İnşallah en kısa zamanda da paraları ödenerek onların da zararları giderilmiş olacak.” Dedi.

Vergi, sigorta ertelemeleri…

Bartın’ın afet bölgesi ilan edilmesinin ardından vergi, sigorta ertelenmesi ile ilgili de soruyu yanıtlayan Kalaycı, bu tür ertelemelerin afetten zarar gören işletmelere yönelik olduğunu ve başvuru olması durumunda gerekli işlemlerin yapıldığını kaydetti.

“Bize intikal eden bir durum da yok”

Filyos Mugada bağlantı yolunun iptal edilip edilmediğiyle ilgili soruya da  Kalaycı, “Bu doğru değil. Bize intikal eden bir durum da yok. Yol ile ilgili gerekli anlaşmalar yapıldı ve bu yönde de çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

“Kozcağız Barajı 15 milyon Metreküp su tuttu”

Kalaycı, Kozcağız Barajı bölgesindeki kamulaştırma çalışmaları ile ilgili soruya da şu yanıtı verdi:

Kozcağız Barajı tam anlamıyla bitti ama kapaklar kapatılmadı. Çünkü Boğazköy’de yerleşim devam ediyor. Bu konuda ihale süreci ile birlikte konutlar yapıldıktan sonra tahliye edilecek ve kapaklar kapanacak. Buna rağmen yine de Kozcağız Barajı 15 milyon Metreküp su tuttu. Eğer oradaki Boğazköy’ü tahliye etmiş olsaydık veya Kozcağız’da kiraya yerleştirmiş olsaydık bu sel afetini yaşamamış olacaktık. Bunu hızlı şeklinde yapmamız gerekiyor. Normalde 45 milyon metreküp su tutacak olan Kozcağız Barajı bu yüzden sadece 15 milyon metreküp su tuttu.

“Bozkurt gibi afet yaşayabilirdik”

Kozcağız Barajı tamamlandı ama Boğazköy’de kamulaştırılan evlerin boşaltılmaması nedeniyle kapaklarını kapatamadık. Bu konuda ihale yapıldıktan sonra o köyün boşaltılmasını sağlayacağız. Bu konuda gerekli girişimleri yaparak tekrar böyle bir afetin yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız. Yine Bartın Irmağı’nın ırmağının ıslah konusunu Sayın Cumhurbaşkanımıza iletmiştik. Bu konunun da e kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Yine Kirazlıköprü Barajı olmasaydı Şadırvan’a kadar suyun yükseldiğini görebilirdik. Biz Bozkurt gibi afet yaşayabilirdik. Barajların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. İnşallah Arıt deresinden gelen suyun da önünü bir barajla kesebilirsek Bartın tamamen sel afetinden kurtulmuş olur.”

“Islah projesi Millet Bahçesi projesi ile başladı”

Irmak Islahının neden başlamadığı sorusunu da yanıtlayan Başkan Kalaycı, “Islah projesi Millet Bahçesi projesi ile başladı. Millet Bahçesinin ihalesi yapıldı ama geçen sene dünya büyük bir küresel enflasyon yaşıyor. Bundan bizde ister istemez etkilendik. Tahminim anlaşmalar bu konuda revize edilerek yeniden yürürlüğe girecek. O zamanki fiyatla şimdiki fiyat arasında yüzde 100’e yakın fiyat var. Bu yüzden o ihaleleri yeniden gözden geçirmemiz veya ihaleyi kazanan firmalara fiyat farkları vermemiz gerekiyor. Ama devam eden yatırımlar da devam ediyor bunda sıkıntı yok.

“Demiryolunun Bartın’a gelmesini istiyoruz”

Demiryolu projesi ile ilgili soruyu da yanıtlayan Başkan Kalaycı, “Bununla ilgili şu an herhangi bir gelişme yok. Ama biz de demiryolunun Bartın’a gelmesini istiyoruz ve bunun takipçisiyiz” dedi.