VARANK, 28,5 MİLYONLUK 12 PROJENİN AÇILIŞINI YAPTI

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bartın'a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Projeleri kapsamında Bartın, Karabük ve Zonguldak'a kazandırılan 28,5 milyonluk 12 projenin açılışını gerçekleştirdi. 3 ilde 18 milyon değerinde 7 projeyi daha hayata geçireceklerini açıklayan Bakan Varank, Bartın'da Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ilave alan alt yapı inşatsıyla kauçuk fabrikasının temelini de attı.

VARANK, 28,5 MİLYONLUK 12 PROJENİN AÇILIŞINI YAPTI

18 milyonluk 7 proje daha yolda

 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Projeleri Toplu Açılış ve İmza Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Bartın Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Karabük Valisi Fuat Gürel, AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, ak Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı ve girişimciler katıldı. Programda ilk olarak söz alan BAKKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, ajansın çalışmaları ve projeleri ile ilgili bilgiler verdi.

Tunç: “Bartın’da 10 milyar liralık yatırımımız devam ediyor”

AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’ta BAKKA aracılığı ile yapılan projelerle Bartın’ın turizm potansiyelinin üst seviyelere çıktığını söyledi. Yapılan çalışmalar neticesinde turist sayısının giderek arttığını kaydeden Milletvekili Tunç, “Bartın'ımızı hem turizm alanında hem sosyal kalkınma alanında hem de sanayi alanında geliştirmenin, büyütmenin insana dokunan yatırımlarımızı arttırmanın gayreti içerisindeyiz. Bu anlamda da elbette ki Bartın'ımız şu ana kadar 11 milyarlık kamu yatırımı. Ve devam eden de bir 10 milyarlık yatırım var. Bu yatırımlar noktasında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çok büyük desteklerini gördük. Bartın'la ilgili projeleri kendisine ilettiğimizde memnuniyetle karşılayıp onların hayata geçmesi noktasında çok büyük destekleri oldu. Ben buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza huzurlarınızda çok çok teşekkür ediyorum. Sayın bakanlarımıza hem bakanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Sayın valilerimize çok teşekkür ediyorum. İl yöneticilerimize çok teşekkür ediyorum. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank'a da Huzurlarınızda çok çok teşekkür ediyorum. Bartın'ımız için, bölgemiz için, Zonguldak'ımız, Karabük'ümüz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

Arslan: “Filyos Bartın için tarihi fırsat”

Bartın Valisi Nurtaç Arslan da törende şöyle konuştu:

“Bartın, günümüzden 5 bin yıl öncesine uzanan tarihi ve arkeolojik geçmişi ve kültürü, mavi ile yeşilin buluştuğu eşsiz doğal güzellikleri ile ülkemizin en güzel şehirlerinden birisidir. Fatih Sultan Mehmet’in Çeşm-i Cihanı tarihi, kültürel ve turistik değerlere sahip Amasra; ormanları, biyolojik çeşitliliği, kanyon ve mağara zenginliği ile Küre Dağları Milli Parkı; adını antik çağda sular kenti anlamına gelen Parthenious’tan alan Bartın Irmağı, 80 milyon yıllık bazalt sütunlarıyla Güzelcehisar, mavi bayraklı plajlara ve bakir koylara sahip 59 km’lik kıyı bandıyla Bartın sahilleri bu şehri turizmle bütünleştirmiş ve önemli bir sektörel odak haline getirmiştir.  Bu kapsamda, 2014-2023 yıllarını kapsayan Batı Karadeniz Bölge Planının “Turizmin Çeşitlendirilerek Geliştirilmesi” önceliğini de göz önünde bulundurarak ilimizde turizme yönelik önemli çalışmalar yürüttük ve yürütmeye devam ediyoruz.  Yıllar önce Filyos Endüstri Bölgesi ve Filyos Limanı hedefiyle çıkılan yolda bugün bu bölge, doğal gaz müjdesi ve devamındaki yeni yatırımlarla bir anda uluslararası cazibe merkezi ve mekânsal kalkınma odağı haline gelmiştir. Bu gelişmeler Bartın için tarihi bir fırsat sunmaktadır, zira Bartın, Filyos’a en yakın il merkezi konumundadır.

“Desteklerimiz sürecek”

Bunun yanı sıra, Marmara Bölgesinden sanayinin desantralizasyonu kapsamında yatırımlar yeni yerler ararken illerin sahip olduğu ve yatırıma uygun düzenli sanayi alanları büyük önem taşımaktadır.  Bizler de bunun bilinci ile gelişmeleri izlemekte ve ön hazırlıkları yapmaktayız. Hâlihazırda Bartın Organize Sanayi Bölgesinde alan genişletme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir yandan da ilimizdeki potansiyel yatırım alanlarına yönelik araştırmalarımıza devam ediyoruz. Şüphesiz ki yetişmiş insan kaynağı olmadan mal ve hizmet sunumlarını gerçekleştirmek mümkün değildir. Bu sebeple mesleki ve teknik eğitim kurs ve programlarını yürütüyor, sanayi ve hizmet sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elemanı yetiştirerek bir yandan da istihdam olanaklarına imkân sağlamış oluyoruz. Bartın’ın önemli bir varlığı da eşsiz doğası ve ormanlarıdır. Orman varlığı bir yandan Küre Dağları Milli Parkı gibi önemli alanlarımızda alternatif turizm faaliyetlerine altlık oluştururken, diğer yandan ormanlardan elde edilen kereste ile üretilen, Bartın’ın geleneksel üretimi ahşap yat ve tekne yapımına girdi teşkil etmektedir. Yine ormanlarımızdan çıkan odun dışı orman ürünlerinden defne, kestane gibi ürünlerin ticarileştirilmesine ve arıcılık gibi alanları da desteklemeye çalışıyoruz.

“Önemli potansiyeller barındırıyoruz”

Bartın ili tarımsal üretimde de önemli potansiyel barındıran illerimizden biridir. Özellikle kırsal nüfusu yoğun olan bir il olarak tarımsal üretim ve tarımsal sanayiyi de önemsiyor, kırsal kalkınmayı bölgesel kalkınmanın önemli bir parçası olarak görüyoruz. Turizmden sanayiye, mesleki eğitimden sosyal kalkınmaya, kırsal kalkınmadan üretime her alanda önemli potansiyeller barındıran Bartın’da nitelikli ve katma değerli birçok projenin geliştirilmesi için gayret ediyoruz. Bundan sonraki süreçte daha güçlü bir sanayi ve yüksek yaşam kalitesiyle, daha üretken ve adil paylaşan bir Bartın için hazır olduğumuzu, sizlerin de destek ve yönlendirmesiyle bunu başaracağımızı ifade etmek isterim.  Sayın Bakanım bölgemize teşrifleriniz ve açılışımızı onurlandırdığınız için tekrar teşekkür ediyor, sizlere ve tüm katılımcılarımıza saygılarımı sunuyorum.”

Varank: “44 fabrikanın resmi açılışını yaptık”

Sanayi ve Tekonoloji Bakanı Mustafa Varank da Kültür Merkezindeki açılış ve imza töreninde şöyle konuştu: “Uzunca bir süredir hasretlik çekiyorduk. Fiziken bir araya gelemesek de biz Bartın’ın kalkınması için gece gündüz çalışıyoruz. Bartına siyasetimize, burayı kalkındıracak projelerimize durmaksızın devam ediyoruz. Her zaman söylüyoruz, biz birileri gibi ortada tek bir dikili ağacı bile yokken sadece boş laf üretenlerden değiliz. Tam aksine saymakla bitmeyen eserlerimizle her zaman huzurunuza gelmeye çalışıyoruz. İşte sadece son bir haftada yaptıklarımız bile bu milletle olan gönül bağımızın en güçlü göstergesi. Mesela geçen cumartesi, Kocaelide sanayi ve teknolojinin lider firmalarıyla bir araya geldik. TOGG’un fabrika açılışını ve yollara çıkış tarihini Cumhurbaşkanımızın ağzından milletimize müjdeledik. Cuma günü Sakarya'da üretim ve istihdamın dinamosu olacak 44 fabrikanın resmi açılışını yaptık. Aynı gün Kütahya ve Afyonda geleceğin teknoloji dehası gençleriyle TEKNOFESTte buluştuk. Kendilerinin tasarlayıp ürettikleri İHAlarla yaptıkları yarışların heyecanına ortak olduk.

“12 projenin resmi açılışını yapıyoruz”

Dün Çorumdaydık. Bugüne kadar ülkemizde tek seferde yapılan en büyük savunma sanayi yatırımlarının temelini attık. Makine Kimya Endüstrisinin koordinasyonunda özel sektörün 5 devasa fabrikasını Çorum Sungurluya kazandırmak üzere ilk adımları attık. O fabrikalar tamamlandığında 200 milyon avroluk ithalatın önüne geçilecek. Yeter mi? Elbette hayır. İşte bugün de Çeşm-i Cihan’ı çok kıymetli yatırımlarla buluşturuyoruz. 81 ilimizin hepsinde olduğu gibi burayı da hak ettiği noktalara taşımak, ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırmak için çalışıyoruz. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımızın destekleriyle hayata geçen tam 12 projenin resmi açılışını yapıyoruz. Sanayiden turizme, kırsal kalkınmadan ulaşıma kadar birçok alanı kapsayan bu projelerin toplam yatırım tutarı bugünün fiyatlarıyla 28 Milyon Liranın üzerinde. Her biri birbirinden önemli bu projeler ilimizin gençlerine, kadınlarına, üreticilerine hizmet edecek, Bartın’ın ekonomisine inşallah ciddi güç katacak. Ben şimdiden tüm projelerin Bartın için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Böyle güzel çalışmaların tamamlanıp hayata geçmesinde emeği olan tüm kurumlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımızı da projelere sağladıkları mali ve teknik destekler dolayısıyla kutluyorum.

“Yeni projelerimiz devam ediyor”

Açılışını yaptığımız bu projeler elbette çok önemli. Ama biz aralıksız bir şekilde yeni yapacağımız projelerle ilgili de çalışmaya devam ediyoruz. Maşallah yereldeki kurumlarımız, şehirlerimiz BAKKA’nın desteğiyle proje yapma ve illerini kalkındırma noktasında adeta birbiriyle yarışıyor. Biz de onları desteklemek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Biliyorsunuz, bizim adına SOGEP dediğimiz ve uygulamasını kalkınma ajansları eliyle yürüttüğümüz bir programımız var. Burada toplumun görece dezavantajlı kesimlerini sosyal ve ekonomik hayata dahil etmeyi kolaylaştıracak işler yapıyoruz. İşte bu program kapsamda, 2022 yılında, toplam bütçesi yaklaşık 18 milyon lira olan 7 projeyi Zonguldak, Karabük ve Bartın’da destekleme kararı aldık. İllerimizin kalkınmasına hizmet edecek bu yeni projeleri de bugün itibarıyla atacağımız imzalarla başlatıyoruz. Bu projelerle de yeni istihdam imkanları oluşturacağız. Çünkü ne dedik. Biz laf değil, icraat üretiriz. Bunların da takipçisi olacak ve 3 kentimizin sinerjisini hep birlikte ortaya çıkartacağız. Bugün bu projeler özelinde sizlerle bir araya geldik ama malumunuz Bartın’a yaptığımız yatırımlar ve hizmetler sadece bunlardan ibaret değil. Bakınız, son 20 yılda bu şehre ulaştırma, tarım, şehircilik ve sosyal hizmetler başta olmak üzere birçok alanda 11 milyar lirayı aşan yatırımlar yaptık. Bakanlık olarak da sanayi altyapısı, KOBİ’ler, yatırım teşvikleri, Ar-Ge ve yenilik destekleri gibi önemli konularda Bartın’ı hiç yalnız bırakmadık. Bu yatırımların en yakın şahitleri Bartınlı girişimcilerimiz, yatırımcılarımız ve iş insanlarımızdır. Şunun altını çizerek özellikle belirtmek istiyorum. Bizler Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her zaman çalışmanın ve emeğin peşinde olduk. Bugün burada açılışını yaptığımız projeler de bunun aslında en somut birer örneği. İçeriden ve dışarıdan yapılan tüm engellemelere rağmen ülkemizin üretim, yatırım ve istihdam gündemini canlı tutuyoruz. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine tüm şehirlerimizi potansiyellerini harekete geçirecek, kalkınmalarını hızlandıracak sayısız proje ve yatırım ile buluşturduk.

“Sanayideki kayıtlı istihdam 5 milyona yaklaştı”

Sadece son birkaç ayda, OSB yatırımlarından tekstil kentlere, girişimcilik merkezlerinden fabrikalara kadar birçok projenin açılışını yaptık. Bu projelerle şehirlerimizin ülke ekonomisine katkısını maksimum seviyeye çıkarmayı ve böylece topyekûn kalkınmış bir Türkiye oluşturmayı hedefliyoruz. Uyguladığımız kapsamlı bölgesel kalkınma politikalarının yanında, ulusal seviyede sanayimizin gelişmesi için de büyük çaba sarf ediyoruz. Milli teknoloji hamlesi vizyonu ile hazırladığımız 2023 sanayi ve teknoloji stratejisi çerçevesinde ülkemizin her yönden dışa bağımlılığını azaltacak politikalar uyguluyoruz. Kritik teknolojilerin yerli ve milli olarak üretilmesi, sanayimizin dijital dönüşümünün sağlanması ve yenilikçi girişimciliğin geliştirilmesi konularında tüm imkânlarımızı seferber etmiş durumdayız. Hamdolsun tüm bu yoğun çalışmaların meyvelerini de alıyoruz. Bakınız, salgın şartlarına rağmen son açıklanan verilere göre sanayideki kayıtlı istihdam 5 milyona yaklaştı. 2009 yılında sanayide kayıtlı çalışanların sayısı 2 milyon 890 bindi. Şu an bu rakam 5 milyon oldu. 2009 yılında nüfusumuz 72 milyondu. Şimdi 85 milyon. Nüfusumuza göre sanayideki istihdamı kat kat artırdık. Bu yaptığımız çalışmaların meyvesidir. Bu rakam tüm zamanların rekorudur. Yine ihracatta da her ay yeni bir rekora imza atıyoruz. 12 aylık ihracatımız 250 milyar doları geçti. Sanayi üretimimiz artmaya devam ediyor. Bu şehir 2002 yılında 750 bin dolar ihracat yapıyordu. Bugün 390 milyon dolar ihracat yapıyor. Aradaki farkı gördüğümüzde nerelere geldiğimizi çok iyi anlıyoruz. Bu burada kaydı yapılan ihracat. Diğer limanlardan yapılanları da kattığımızda rakam daha da yukarılara çıkıyor. Haziran ayında geçen yıla kıyasla yüzde 8 buçukluk önemli bir artış söz konusu. Teknoloji tabanlı girişimcilik alanında da dolu dizgin giden olumlu bir tablo ile karşı karşıyayız. 2022 yılının ilk 6 ayında ülkemizdeki girişimciler 1,4 Milyar Dolarlık yeni yatırım çekmeyi başardı. Etrafındaki ateş çemberine rağmen Türkiye, hedeflerine doğru emin adımlarla ilerliyor.

“Büyümede üst sıralardayız”

Pandemi döneminde birçok ülke çok ciddi sorunlarla boğuşurken, ülkemiz güçlü sanayi altyapısı, kaliteli ulaşım imkanları ve jeopolitik konumu sayesinde alternatif bir küresel üretim merkezi olma iddiasını ortaya koydu. 2021 yılında kaydettiğimiz yüzde 11lik büyüme performansı bu iddiamızın en büyük kanıtı niteliğinde.  Bu performansla G-20 ve AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldık. Hamdolsun, 2022de de bu trend devam ediyor. Sürekli büyüyen sanayi üretimi, artmaya devam eden ihracat ve istihdamda yakaladığımız ivme bu yılı da verimli geçireceğimizi gösteriyor. Tabi bu güzel gelişmeler enflasyonda yaşanan olumsuzlukları görmezden geldiğimiz anlamına gelmiyor. Enflasyon sorunu elbette bizim de canımızı acıtıyor. Ama emin olun bu sorunun çok büyük bir kısmı küresel piyasalardaki dalgalanmalardan kaynaklı. İnşallah yakın zamanda enflasyonu da kontrol altına alarak ülkemizi 2023 hedeflerine çok daha hızlı ulaştıracağız. Biz bunu zamanında başardık, yine başaracağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı artırmaya odaklı politikalarımızla Büyük ve Güçlü Türkiyeyi hep birlikte inşa edeceğiz. Biz bir terzi misali Bartındaki gelişmeye açık alanları tespit edip, yenilikçi projelerimizle bunları ekonomiye kazandırmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de inşallah bu projelerin devamı gelecek. Siz yerel paydaşlarımızdan aldığımız güçle ilimizin üretim, ihracat ve istihdamını artıracak yeni projeler başlatacağız. Hep birlikte Bartın’ı hak ettiği konuma ulaştırmak için daha çok çalışacağız. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken açılışını yaptığımız projelerin, ilimize kazandırdığımız yeni yatırımların hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Projelerin tamamlanıp hayata geçmesine destek olan BAKKAyı ve Bakanlıktaki mesai arkadaşlarımı tebrik ediyorum.”

OSB ilave alt yapı inşaatı ve fabrika temelini attı

Mustafa Varank törenin ardından Bartın OSB’ye geçerek Grup Başkan Vekili Yılmaz Tunç, Vali Nurtaç Arslan, Belediye Başkanı Cemal Akın, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı’yla birlikte OSB ilave alan alt yapı inşatsıyla Söylemez Kauçuk Fabrikasının temelini de attı. Varank’ın bir sonraki durağı Bartın Üniversitesi olurken Mustafa Varank üniversite ziyareti sonrasında Bartın’dan ayrıldı ve Zonguldak’a hareket etti.  

 

 

 

VARANK, 28,5 MİLYONLUK 12 PROJENİN AÇILIŞINI YAPTI
VARANK, 28,5 MİLYONLUK 12 PROJENİN AÇILIŞINI YAPTI
VARANK, 28,5 MİLYONLUK 12 PROJENİN AÇILIŞINI YAPTI
VARANK, 28,5 MİLYONLUK 12 PROJENİN AÇILIŞINI YAPTI
VARANK, 28,5 MİLYONLUK 12 PROJENİN AÇILIŞINI YAPTI
VARANK, 28,5 MİLYONLUK 12 PROJENİN AÇILIŞINI YAPTI
VARANK, 28,5 MİLYONLUK 12 PROJENİN AÇILIŞINI YAPTI
VARANK, 28,5 MİLYONLUK 12 PROJENİN AÇILIŞINI YAPTI
VARANK, 28,5 MİLYONLUK 12 PROJENİN AÇILIŞINI YAPTI
VARANK, 28,5 MİLYONLUK 12 PROJENİN AÇILIŞINI YAPTI