Valilikten siyah akan Bartın Irmağıyla ilgili açıklama
Bartın Valiliği, perşembe günü siyah bir şekilde akan Bartın Irmağıyla ilgili açıklamada bulundu. Valilik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından aynı gün yapılan inceleme ve denetleme sonucunda ırmak çevresinde faaliyet gösteren işletmelerden ırmağa herhangi bir deşarjın tespit edilmediğini söyledi. Valilik ırmaktaki renk değişiminin zamanla zeminde biriken yosun ve geçmişten biriken kalıntılar gibi etkenler sonucu dönemsel olarak su ve yağış miktarına göre yaşanabileceğini kaydetti.
Perşembe günü siyak bir şekilde akan Bartın Irmağı, vatandaşlar gibi Bartın’daki yetkilileri de harekete geçirdi. Kemerköprü mevkiinde ırmağın siyah aktığını gören vatandaşlar hem ilgili kurumlara şikayette bulunurken Bartın Valiliği de aynı gün inceleme ve soruşturma başlattı. Valilik bugünse Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Irmak çevresinde faaliyet gösteren işletmelerden ırmağa herhangi bir deşarjın tespit edilmediğini ifade eden Valilik, “İlimiz Bartın Irmağında meydana gelen ırmak kirliliğine ilişkin haberler sosyal medyada yer almıştır. Konu ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından 15 Kasım 2018 tarihinde yerinde inceleme yapılmıştır. Şehir merkezinde ırmağa etkisi olma ihtimali olan ırmak civarında bulunan esnaf ve benzin istasyonları denetlenmiş yapılan inceleme sonucunda; çevrede faaliyet gösteren işletmelerin giderlerinin Belediye alt yapısına bağlı olduğu ve bölgede ırmağa herhangi bir deşarjın olmadığı tespit edilmiştir” dedi.
Firmanın da ırmağa deşarjı olmadığı tespit edildi
Bartın’da faaliyet gösteren firmanın evsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesisinde de inceleme yapıldığını kaydeden Valilik, “İlimizde faaliyet gösteren firmanın evsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesisine yapılan yerinde incelemede ise; söz konusu tesisin dışarısında uygunsuz herhangi bir deşarja rastlanmamış, ancak tesis içerisinde yapılan incelemede atıksu arıtma tesisi havuzlarının dolduğu görülmüş tesis yetkililiklerince saat: 18.45’te ana ve yedek deşarj pompalarında arıza olduğu, arıtılmış suyun deşarjında yetersiz kalındığı görülmüş, alıcı ortama taşma riskinin olduğu görüldüğünden işletme, pompa arızası giderilene kadar durdurulmuştur. Yapılan inceleme söz konusu firma tarafından Bartın herhangi bir deşarjın olmadığı tespit edilmiştir. Ancak ilgili firmanın pompa arızasını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletmemesi nedeniyle 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. maddesinin (g) bendine göre idari yaptırım kararı uygulanmıştır” şeklinde konuştu.
“Su ve yağış miktarına göre renk değişiklikleri olabilir”
Irmaktaki renk değişiminin zamanla zeminde biriken yosun ve geçmişten biriken kalıntılar gibi etkenler sonucu dönemsel olarak su ve yağış miktarına göre yaşanabileceğini belirten Valilik son olarak “Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce İlimizde bulunan sanayi tesislerinin Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında yerine getirilmesi gereken yükümlülükler titizlikle takip edilmekte, atıksu deşarjı söz konusu olan tesislerin deşarj konulu Çevre İzinleri bulunmakta ve iç izlemeye esas analizleri mevzuat kapsamında yapılmaktadır. Irmak rengi ise suyun miktarına göre değişiklik gösterebileceği gibi zamanla zeminde biriken yosun ve geçmişten biriken kalıntılar gibi etkenler sonucu dönemsel olarak su ve yağış miktarına göre renk değişiklikleri olabilmektedir. Bu kapsamda Bartın Irmağında renk değişikliği nedeniyle herhangi bir balık veya canlı ölümüne rastlanılmamıştır.” İfadelerinde bulundu.