Vali Arslan'dan vatandaşlara dolandırıcılık uyarısı
Aylık asayiş değerlendirme toplantısında vatandaşları dolandırıcılara karşı uyaran Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, dolandırıcıların her zaman iş başında olduğunu anlatırken 'Polis, savcı altınını bozdurmasını, elindeki parayı götürüp bankaya yatırmasını, IBAN'a havale etmesini istemez. Vatandaşlarımız bu tür karşı uyanık olsunlar, temkinli olsunlar, dikkatli olsunlar. Böyle durumlarda zaten karşıdaki kişiler telefonun kapatılmamasını istiyorlar. Foyaların ortaya çıkmaması için. Hemen telefonu kapatsınlar, 112 arasınlar. Emniyetimize, jandarmamıza, bu tür kişilere ihbar etsinler' dedi. Toplantıda yapılan sunumda ilimizde gerçekleştirilen dolandırıcılık türleri hakkında bilgi verilirken sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık faaliyetlerinin arttığına dikkat çekildi. Emniyetin Asayiş Şube Müdürlüğü verilerine göre ilimizde 2024 yılı içerisinde 267 müşteki dolandırıcılık şikayetiyle başvuruda bulunurken 218 dolandırıcılık olayının aydınlatıldığı ve 49 olayla ilgili ise çalışmaların devam ettiği belirtildi. Jandarma bölgesi verilerine göre ise 2024 yılı içerisinde 94 dolandırıcılık olayı şikayeti geldiği belirtilirken bu olayların yüzde 91'inin aydınlatıldığı kaydedildi.
ARTIK BU NUMARALARA KANMAYIN!
Nilay Meryem ÇÖMLEK
Bartın’da Genişletilmiş İl Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Merkezi toplantısı Vali Dr. Nurtaç Arslan başkanlığında 15 Temmuz Şehitleri Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıda ilimizde alınan ve alınacak olan kış trafik tedbirleri, dolandırıcılık ve genel asayiş faaliyetleri değerlendirildi.
İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan bilgilendirme sunumlarının ardından ilimiz genelinde kış mevsiminde trafikte yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi amacıyla alınacak tedbirler görüşüldü.
Dolandırıcılıkla mücadele başlatıldı
Toplantı sonrasında Vali Dr. Nurtaç Arslan, basın mensuplarıyla bir araya gelerek ilimiz genelinde yürütülen dolandırıcılık ve genel asayiş faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Dikkatli olunmasını istedi
Vali Yardımcıları Muhittin Gürel ile Zeynep Topcu, Bartın İl Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, İl Jandarma Komutanı J. Kıd. Alb. Mehmet Baykal’ın da bulunduğu toplantıda konuşan Vali Arslan, dolandırıcıların her zaman iş başında olduğunu anlatırken son dönemde sosyal medyadan dolandırıcılık olaylarının arttığına dikkat çekerek özellikle ucuz ürün alımı ya da tatil rezervasyonlarında çok sayıda dolandırıcılık şikayetleri aldıklarını söyledi. Yine sosyal medya üzerinden faizsiz uygun kredi vaadi ile çok sayıda dolandırıcılık olayının yaşandığına vurgu yapan Vali Arslan, vatandaşlardan dikkatli olmalarını istedi.
Emniyet’ten özel ekip ve paylaşım grubu
Basın mensuplarıyla gerçekleştirilen toplantıda Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar hakkında sunum da yapılırken basın mensuplarına dolandırıcılık suçu türleri hakkında bilgi verildi. Sunumda dolandırıcılık olaylarının önlenebilmesi adına vatandaş yoğunluğunun yüksek olduğu Hükümet Caddesi’nde sivil ekip görevlendirildiği belirtildi.
Ayrıca banka yetkilileri ve kuyumcular ile ortak bir paylaşım grubu oluşturulduğu belirtilerek yaşlı vatandaşların banka şubelerinden yüksek meblağda para çekimi, ya da gönderimi esnasında ya da kuyumcuda yüksek miktarda altın bozdurma esnasında olası bir dolandırıcılık olayının engellenmesi adına emniyet ekiplerine bilgi verildiği ve ekiplerin ivedilikle ilgili şubeye yönlendirildiği vurgulandı.
Emniyet’e 267, Jandarma’ya 94 şikayet geldi
Çalışmalar kapsamında 2024 yılı içerisinde Emniyet bölgesine dolandırıcılık şikayetiyle 267 müştekinin başvuruda bulunduğu açıklanırken 218 dolandırıcılık olayının aydınlatıldığı, 49 dolandırıcılık olayıyla ilgili de çalışmaların devam ettiği belirtildi. Jandarma bölgesinde ise 2024 yılı içerisinde 94 olayın yaşandığı kaydedilirken bu olayların yüzde 91’inin aydınlatıldığı açıklandı.
“Dolandırıcılıklarda artış görüyoruz”
Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada vatandaşlardan dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmalarını talep ederken şöyle konuştu:
“Kıymetli Bartınlı hemşerilerimiz; düzenli olarak her ay ilimizde gerçekleşen asayiş toplantılarıyla ilgili verilerimizi sizlerle paylaşıyoruz. İlimizde gerçekleşen asayiş olaylarına baktığımızda, son dönemde özellikle dolandırıcılık olaylarında artış olduğunu görmekteyiz. Bu vesileyle de yerel basınımız aracılığıyla sizlere ulaşmak istedik. Öncelikle arkadaşlarımıza katılımlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Son dönemde ilimizde yaşanan dolandırıcılık olaylarına baktığımızda, özellikle sosyal medya platformları üzerinden yapılan dolandırıcılıklarda ciddi artış olduğunu görüyoruz. Özellikle Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarında ucuz satışlarla ilgili, ucuz mal alma amacıyla girilerek dolandırılan birçok vatandaşımız var. Hala vatandaşlarımızı telefonla arayıp ‘terör örgütleriyle bağınız var. Evinize geleceğiz. Arama yapacağız ya da bize ziynet eşyanızı verin’ gibi kendini polis ve savcı olarak tanıtarak insanları dolandıran kişiler var.
“Savcı da polis de insanımızı aramaz”
Kesinlikle savcı da, polis de insanımızı bu şekilde aramaz. Bu tür aramalara kesin itibar etmemenizi istiyoruz. Sosyal medya platformlarındaki ucuz yollu kredi veya sıfır faizli kredi yatırım danışmanlığı veya ‘mal, malzeme alırken daha uygun fiyata alacağız’ şeklinde sizleri dolandıran birçok platform var. Bu noktada hepinizi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Farkındalığımızı daha çok arttıralım. Hepinizi bu tür olaylardan uzak tutmak adına daha duyarlı olmaya tekrar tekrar davet ediyorum.”
Vali Arslan, emniyet ve jandarmanın, suçun önlenmesine ve suçluların yakalanmasına yönelik çalışmalarını gece gündüz demeden sürdürdüğünü söyledi.