Vali Arslan: 'Amasra bayrama hazır'

Horhor Deresinin taşması sonucu yaka selini yaşayan Amasra'da hayat normale döndü. İlçede selin izleri 24 saat içinde silinirken çalışmaları ve son durumu yakından takip eden Bartın Valisi Nurtaç Arslan, 9 günlük bayram tatilini Amasra'da geçirmeyi tercih eden ve yaka selinden dolayı rezervasyonlarını iptal ettiren tatilcilere seslendi. Amasra'nın bayrama hazır hale geldiğini ifade eden Vali Arslan 'Amasra'mızı bugün geldiğimiz noktada bayrama hazır hale getirdik. Bütün misafirlerimiz Amasra'mıza bekliyoruz. Kesinlikle tedirgin olacakları bir durum söz konusu değil. Rezervasyonlarını iptal ettirmelerini gerektiren herhangi bir durum söz konusu değil. Hepsini bayramda Amasra'ya bekliyoruz. En iyi şekilde de ağırlayacağız' dedi.

Vali Arslan: 'Amasra bayrama hazır'

Horhor Deresinin taşması sonucu yaka selini yaşayan Amasra’da hayat normale döndü. Amasra Belediyesi, Bartın Belediyesi, İl Özel İdaresi gibi kurumların birlik ve beraberlik içerisinde çalışması sonucu ilçede selin izleri 24 saat gibi kısa bir sürede silindi. Sel anında ve sonrasındaki çalışmaları yakından takip eden Bartın Valisi Nurtaç Arslan ise Amasra Kaymakamı Kadir Perçi ve ilçedeki diğer kurum görevlileriyle birlikte yine incelemelerde bulundu. Sel sularının girdiği ev ve iş yerlerindeki vatandaşlara yeniden geçmiş olsun dileyen ve onlara herhangi bir eksiklerin olup olmadığını sora Vali Arsan, 9 günlük bayram tatilinde Amasra’yı tercih eden ancak yaka selinden dolayı rezervasyonlarını iptal ettirmek isteyen tatilcilere seslendi.

“Amasra’mızı bayrama hazır hale getirdik”

Hayatın normale döndüğü Amasra’nın bayrama hazır olduğunu kaydeden Nurtaç Arsan şöyle konuştu:

  “20 Haziran 2023 Salı günü ilimizde biliyorsunuz Pazartesi geceden itibaren uyarı verilmişti bizde gerekli uyarılarımızı hem kendi Valilik sitelerimizden, sosyal medya aracılığıyla hem de sizler üzerinden vatandaşlarımıza duyurmuştuk. Pazartesiyi Salıya bağlayan gece yağış aldık ama asıl yağış Salı günü öğleden sonra gerçekleşti. Ve bu yağışla birlikte Amasra’nın içerisinden geçen Horhor deresi maalesef taştı. Ve bu taşma sonucunda da ilçe merkezimizde de 11 iş yeri ve 22 konut su ve çamurdan etkilendi. Biz tabi olayın olduğu ilk andan itibaren zaten kriz merkezimizi topladık. Hem kaymakamlığımız hem de Valilik olarak kriz merkezimizi topladık ve bütün birimleri koordine ederek anında müdahale ettik ve bu çerçevede gerek kaymakamlığımızdan başlayarak Sahil Güvenlik Komutanlığımıza ait itfaiye aracımız, Amasra Belediyemiz, Bartın Belediyemiz sonrasında Orman İşletme Müdürlüklerinin arazözleri ve belde ve ilçe Belediye Başkanlıklarımızın ve AFAD’ımızın motokontları ve diğer araçlarla hızlı bir şekilde temizlik çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Defterdarlığımız kanalıyla da zarar tespit çalışmalarımızı tamamladık. Amasra’mızı bugün geldiğimiz noktada bayrama hazır hale getirdik. Bütün misafirlerimiz Amasra’mıza bekliyoruz. Kesinlikle tedirgin olacakları bir durum söz konusu değil. Rezervasyonlarını iptal ettirmelerini gerektiren herhangi bir durum söz konusu değil. Hepsini bayramda Amasra’ya bekliyoruz. En iyi şekilde de ağırlayacağız.”

“Bunu da kısa sürede tamamlamak istiyoruz”

Horhor deresinin daha önceden durdurulan ve rehabilite edilemeyen bir bölgesi var. Onunla ilgili anıtlar kurulunda bir toplantı yapıldı. Orayla ilgili olumlu bir cevap geldi mi? tünelimizde bir nehir yatağı oldu ve Horhor deresine geldi. Orada bir rehabilite yapılacak mı?

“Evet biz Horhor deresindeki rehabilite için olayın gerçekleşmesinden hemen sonra Kültür varlıklarını Koruma Kurulu Başkanımızla da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Ve ek gündem maddesi olarak toplantıya aldırdık. Tabi toplantıda çıkan karar daha çok buranın kazısının yapılarak iyileştirilmesi yönünde. İlerleyen günlerde biz DSİ Bölge Müdürlüğümüz kanalıyla kurula bir sunum gerçekleştireceğiz. Ve en kısa zamanda buranın rehabilite edilmesi için neler yapacağız o noktada birlikte bir irtibat sağlayacağız. Bunu da kısa sürede tamamlamak istiyoruz. Çünkü bir sonraki sene veya bir sonraki yağışta aynı şeyi yaşamak istemiyoruz o yönde adımlarımızı hızlandırdık ve kurulla da bu konuda irtibat kurduk. Diğer konuyla ilgili de karayollarımız zaten bu çalışmayı yaparken, tüneli temizlerken bunu gördü ve bu noktada da çalışma yapacağını tahmin ediyoruz diyelim ve ben bu konunun üzerin de de duracağım.”

“Projelerimizi, planlarımızı bu çerçevede yeniden revize edeceğiz”

Kaleşah yolu ile ilgili bir projelendirme var mı?

“Bugüne kadar Amasra merkezde böyle bir şey yaşanmamıştı tabi. Biliyorsunuz iklim değişiklikleri artık bizim öngöremeyeceğimiz boyutlara geçmeye başladı. Eskiden yaşamadığımız şeyleri hep birlikte görüyoruz ve yaşıyoruz. Bu noktada da eksikliklerimizi görüyoruz ve projelerimizi, planlarımızı bu çerçevede yeniden revize edeceğiz. Bu söylediğiniz konu ile ilgili de çalışacağız.”