Üzülmez Kültür Vadisi Projesinde imzalar atıldı
Zonguldak İl Özel İdaresi'nin başvuru sahibi olduğu 'Üzülmez Kültür Vadisi' projesine ilişkin güdümlü proje desteği sözleşmesi Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Bartın Valisi Sayın Sinan Güner ile Zonguldak Valisi Sayın Erdoğan Bektaş tarafından imzalandı.
Zonguldak İl Özel İdaresi’nin başvuru sahibi olduğu “Üzülmez Kültür Vadisi” projesine ilişkin güdümlü proje desteği sözleşmesi Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Bartın Valisi Sayın Sinan Güner ile Zonguldak Valisi Sayın Erdoğan Bektaş tarafından imzalandı. BAKKA projeye ilgili şu bilgileri verdi:
“ Proje kentin sosyal ve ekonomik belleğinde önemli yer edinmiş endüstri yapılarının; görsel önemlerine, dönemlerine ait niteliklerine ve şehrin endüstriyel tarihine dikkat çekilmesini sağlayarak, güncel mekânsal ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden işlevlendirilmesini, böylece atıl vaziyette olan endüstriyel yapıların toplumsal hayatın bir parçası haline getirilmesini amacıyla ön çalışmaları başlatılan projenin geliştirme çalışmaları 2018 yılında tamamlanmıştır. Proje geliştirme çalışmalarını takiben 2019 yılında proje başvurusu sunulmuş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayını müteakip 15 Mayıs 2020 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.
Binaya işlem kazandırılacak
Proje kapsamında, Zonguldak ili Merkez ilçesi Üzülmez Mevkiinde Üzülmez Eski Lavuar Binası ve Eski Atölye Binasına işlev kazandırılması planlanmaktadır. Proje ile Zonguldak ilinde kent belleği ve kent hayatını zenginleştirmek, kentin endüstriyel mirasının deneyim turizmine kazandırılması amaçlarına hizmet edecek şekilde proje konusu alanın yeniden işlevlendirilmesi amaçlanmaktadır.
İşte projede yer alacak çalışmalar!
Projenin başvuru sahibi Zonguldak İl Özel İdaresi olup süresi 24 aydır. Projede Zonguldak Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanlığı, Zonguldak Belediyesi, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü iştirakçi olarak yer almaktadır. Proje kapsamında açık otopark, kent parkı, çocuk oyun alanı, peyzaj alanları, gezi tüneli, etkinlik alanları, meydanlar, Derebaca deneyim yolu, kültür atölyesi, müze-restoran, Jeopark müzesi gibi alanlar oluşturulacaktır.
Projenin maliyeti 19 milyon TL
Bu faaliyetler kapsamında proje toplam bütçesi 19 milyon 715 bin 15,98 TL olup, Ajans destek tutarı 9 milyon 998 bin 732,09 TL’dir. Proje sonucunda; İşletmeye verilecek ticari alanlarda müze-restoran, kafeterya, sanal gerçeklik salonu, ahşap oymacılığı ve ahşap hediyelik eşya satış birimi, hediyelik eşya ve yöresel ürün gıda satış birimleri, gençlere ve yetişkinlere yönelik etkinlik alanları, çocuk oyun parkı, Deneyim yolu ve Derebaca Maden Ocağı turizme açılacak olup kamusal etkinlik alanları oluşturulacaktır. Proje sonrası, Jeopark ziyaretçi merkezi olarak planlanan jeopark ziyaretçi merkezi (Lavuar Binası) İl Özel İdaresinin ve ilimizde 17 belediyenin ortağı olduğu ZONTAB tarafından yönetilecektir.”