UTTS kayıt süresi uzatıldı
Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) geçişle ilgili kayıt süresinin uzatıldığını duyurdu. Sisteme kayıt için son tarih, yaşanan yoğunluk ve vergi mükelleflerinin mağdur olmaması amacıyla 31 Ocak 2025'e kadar uzatıldı. Ayrıca, 31 Aralık 2024'e kadar kayıt yaptıranlar, yıl sonunda yapılacak donanım fiyat artışlarından etkilenmeyecek.
Muhammet Civan
Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz, yeni düzenleme ile birlikte, 31 Aralık 2024 tarihine kadar Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kaydolanların 2024 yılı fiyatlarından faydalanabileceğini belirtti.
31 Aralık’a kadar kayıt yaptıranlar, donanım fiyatlarının yılsonunda ÜFE artış oranı üzerinden güncellenmesinden etkilenmeyecek.
7 Aralık 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yeni UTTS Tebliği ile sisteme son kayıt tarihi, 31 Ocak 2025 olarak yenilendi.
31 Aralık 2024 tarihine kadar kayıt yaptıranlar, 2024 fiyatlarıyla ödeme yapabilecek ve montaj işlemlerini 30 Nisan 2025’e kadar tamamlayabilecekler.
Ayrıca, bu tarihe kadar UTTS üzerinden yapılmayan akaryakıt giderlerini vergi indiriminde kullanmaya devam edebilecekler.
Sistemdeki taşınabilir cihazlar değişecek
Bir diğer önemli yenilik ise, mevcut taşıt tanıma sistemlerinde kullanılan taşınabilir cihazların, yeni Taşıt Tanıma Birimi (TTB) cihazlarıyla değiştirilecek olması. Bu değişiklikle birlikte, standartlaşma sağlanacak ve usulsüzlüklerin önüne geçilecek.
Akaryakıt alımı kolaylaşacak
Yeni sistemle birlikte, araç sahipleri farklı akaryakıt şirketlerinden yakıt alabilecek. Ayrıca, şirket değişikliği durumunda araç sahiplerinin yeni bir cihaz almak zorunda kalmayacağı belirtildi.
Sıfır araçlar için yeni düzenleme
1 Temmuz 2025 itibarıyla trafiğe çıkacak sıfır araçlar, ithalatçı veya üretici firmalar tarafından TTB'li olarak piyasaya sürülecek.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi nedir?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan sistem. UTTS, akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlar ve denetim etkinliğini artırır.
Sistem nasıl çalışıyor?
Taşıtların yakıt depo girişlerine Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılır. Yakıt dolum işlemi sırasında TTB’den plaka bilgisi diğer UTTS donanımları aracılığı ile otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza iletilir.
UTTS Projesi neyi amaçlıyor?
Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amaçlanmıştır.
UTTS’nin amacı ve kapsamı
UTTS akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele edilmesi amacıyla kurulmuştur. Akaryakıt istasyonlarında mevcut sistemde, akaryakıt satışı sırasında araç plakasının pompa görevlisi tarafından elle girilmesi, usulsüz fiş düzenlenmesine imkân vermektedir. Usulsüz fişlerdeki harcamalar ise gider gösterilerek vergiden düşülmekte ve milyarlarca liralık vergi kaybı oluşmaktadır. UTTS ile akaryakıt istasyonlarında plakaların sisteme otomatik olarak aktarılması sağlanacak ve usulsüz fatura oluşturulmasının önüne geçilecektir. Böylece her yıl oluşan milyarlarca liralık vergi kaybı önlenecektir.
UTTS’nin çözüm sağlayan özellikleri
Sistemin devreye girmesiyle birlikte taşıt plaka bilgileri otomatik olarak okunacak ve yakıt alımlarına ilişkin veriler YN Pompa ÖKC üzerinden eş zamanlı olarak Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve akaryakıt dağıtım şirketlerinin veri tabanlarına iletilecektir. Bu yöntem elle giriş işlemlerinden kaynaklanan usulsüzlükleri ortadan kaldıracaktır.