Üst Üste İki Yıl Süreyle İşlenmeyen Tarım Arazileri Sezonluk Kiraya Verilecek

Resmi Gazete'de Yeni Yönetmelik Yayınlandı

Üst Üste İki Yıl Süreyle İşlenmeyen Tarım Arazileri Sezonluk Kiraya Verilecek

Üst Üste İki Yıl Süreyle İşlenmeyen Tarım Arazileri Sezonluk Kiraya Verilecek

Resmi Gazete’de Yeni Yönetmelik Yayınlandı

Bartın’da olmak üzere Türkiye’nin 81 ilinde üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin sezonluk olarak kiraya verilmesine ilişkin yeni bir düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yürürlüğe giren İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik, ülke genelindeki tarım arazileri için önemli değişiklikler getirecek.

Tarım Arazileri Sezonluk Kiraya Verilecek

Yeni yönetmelik, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olup, üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verilmesini öngörüyor. Arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılmasına yönelik şartlarla Bakanlıkça sezonluk kiralama yapılacak.

Arazi Tespit Komisyonu Oluşturulacak

Kiraya verilecek arazilerin tespit edilmesi amacıyla İl veya İlçe Müdürlükleri bünyesinde Arazi Tespit Komisyonları kurulacak. İl müdür yardımcısı veya şube müdürü, ilçe müdürü başkanlığında toplanacak komisyon, toplam beş asil ve iki yedek üyeden oluşacak. Komisyon, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri ve diğer kamu verileri üzerinden tespit çalışmalarını yürütecek.

Tespit Çalışmaları ve Kiralama Süreci

Arazi Tespit Komisyonu, işlenmeyen tarım arazilerini belirlemek için mevcut yılın 1 Eylül tarihi ile bölgelere göre değişen hasat dönemi arasında yapılan çalışmalarla tespit edecek. Kiralanacak arazilerin ekonomik bütünlüğü sağlayan parseller belirlenerek, kiralama işlemlerine dahil edilecek. Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama kapsamı dışında kalacak.

Kira Bedeli ve Kiralama Başvuruları

Kiralama işlemlerinde belirlenen kira bedeli, komisyon tarafından takdir edilen rayiç kira bedelinden düşük olamayacak. Kiralama başvuruları, tarım arazisi kiralama talep formunun eksiksiz doldurulması ile yapılabilecek. Başvurular Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden de gerçekleştirilebilecek.

Öncelikli Kiralama Grupları

Kiralama işlemleri öncelikli olarak, tarım arazisinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına yapılacak. Öncelikli gruplardan birden fazla talep olması durumunda en yüksek teklifi verene kiralama yapılacak. Öncelikli gruplardan başvuru olmaması durumunda, diğer istekli adaylar arasından en yüksek teklifi verene kiralama yapılacak.

Kiralanan Arazilerin Kullanımı ve Kayıt Sistemi

Kiralanan tarım arazileri, Bakanlıkça belirlenen kayıt sistemlerine kaydedilecek ve kiracılar bu arazilerle ilgili tarımsal desteklerden yararlanabilecek. Kira bedeli arazi sahibine ödenecek, ulaşılamadığı durumlarda ise kira bedelleri belirli bir kamu bankasında üçer aylık vadeli hesaplarda nemalandırılacak.

Kiracıların Yükümlülükleri

Kiracı, kiraladığı tarım arazisini Yönetmeliğe ve kira sözleşmesine aykırı şekilde kullanması durumunda, takip eden yılda yapılacak kiralamalardan men edilecek. Ayrıca, tarım arazilerinin kira bedelinin tespitinde emsal olarak benzer özellikteki kiralanmış tarım arazileri kullanılacak.

Bu yeni düzenleme, tarım arazilerinin etkin kullanımını teşvik ederken, boş kalan arazilerin tarımsal üretime kazandırılmasına olanak sağlayacak.Resmi Gazete de yayımlanan karara göre Bartın’da da iki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazileri sezonluk olarak kiraya çıkarılacak.