UMKE'DEN BARTIN'DA TATBİKAT

Gerçeği aratmadı…

UMKE'DEN BARTIN'DA TATBİKAT

 

Nurdan Eroğlu

Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Bartın’da 80 kişilik bir tatbikat gerçekleştirdi. Hatipler Köyü’nde yapılan tatbikata Bartın İl Sağlık Müdürlüğü de katılırken trafik kazası, sel, deprem, mülteci kurtarma, silahlı yaralama gibi konularda yapılan tatbikat gerçeği aratmadı.

Bartın, Zonguldak Karabük ve Bolu’dan gelen Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Bartın’da 80 kişilik bir tatbikat gerçekleştirdi. Merkeze bağlı Hatipler Köyü’nde trafik kazası, sel, deprem, mülteci kurtarma, silahlı yaralama gibi konularda yapılan tatbikat gerçeği aratmadı. Tatbikatta, ekipler acil durumlarda yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlara gerçekte kullanılan tıbbi aletlerle müdahale etti. Tatbikata Bartın İl Sağlık Müdürlüğü de katıldı. İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç UMKE’nin Türkiye genelinde 22 bölgede oluşturulduğunu söyledi. Bartın’ın 10. Bölgede yer aldığını ifade eden Koç, “UMKE ülkemizde 22 bölge oluşturmuş durumda. Biz ise 10. Bölgede yer alıyoruz. Bölgemizde Bartın, Zonguldak, Bolu ve Karabük illeri var. Bu da bizim her yıl düzenli olarak yaptığımız bölge kamplarından birisi. Bartın Sağlık İl Müdürlüğü ve UMKE olarak ev sahipliği yapıyoruz. Şuanda illerimizden toplamda 80 kişi var. buradaki maksat olası afet, kurtarma  ve seferberlik durumlarında ve vatandaşların risk anlarında görev alıp personeli bu ortamlara hazırlamaktır” dedi.

5 TANE SENARYODA TATBİKAT

Değişik senaryolarda tatbikat yapıldığını kaydeden Koç, açıklamaya şöyle devam etti:

“Değişik senaryolarda tatbikat yapmamız gerekiyor. Bu tatbikatlarda da diğer eğitim ve hizmet içi eğitimler hariç 5 tane senaryomuz var. İlk olarak batan bir mülteci teknesinin kıyıya vurması sonucunda mültecilere yaklaşım ve yararlılara müdahaleyle ilgili tüm ekipler ayrı ayrı tatbikat gerçekleştirdiler. Tatbikat sonucunda ekiplerimizin her koşulda buna hazır olduğunu görmek bizim için kıvanç verici bir durum. Aynı zamanda trafik kazıyla ilgili de bir tatbikat yapıldı. Bu tatbikatta ekipler sadece böyle bir durumda nasıl müdahale edilmesi gerektiğini görmüyorlar aynı zamanda uygulama fırsatı da buluyorlar. Bu bizim için çok değerli.  Savaş ve terör olaylarında çatışma ortamlarımda UMKE ekibi olarak neler yapılması gerektiği ve düzgün işlemlerin nasıl yapılacağıyla ilgili bir tatbikat daha olacak. UMKE her yıl en az kendi içinde bir tatbikat gerçekleştirmek zorunda.

ARAMA KURTARMANIN YANINDA SAĞLIK MÜDAHALESİ DE YAPILIYOR

Aynı zamanda Türkiye genelinde Bakanlığımız tarafından belirlenen illerde ulusal tatbikatlar da gerçekleştiriliyor. UMKE’nin en özel durumu gönüllülerden oluşan bir ekip olması. Gönüllü olarak bu süreç yürüyor. Yurt  içinde veya yurt dışında devletimiz ihtiyaç olan bir bölge gösterdiğinde UMKE ekipleri birkaç saat içinde anında hazır oluyor ve olay yerine müdahale ediyor. Arama kurtarma yapıldığı gibi arkadaşlarımızın hepsi sağlıkçı olduğu gibi yaralıya direk olay yerinde sağlık müdahalesi de yapabiliyor. Hatta 112 gelene kadar ya da geleceği alana kadar hastayı daha sağlıklı bir şekilde alana taşıyabiliyorlar. Bu da bizim artı bir avantajımız oluyor. Ülkemiz ve milletimiz için ciddi anlamda bir kazanç.”