ULUS'TA DOĞALGAZ VE TOKİ SEFERBERLİĞİ
Bartın Hergün Gazetesine özel açıklamalarda bulunan Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun, Ulus Atık Su Arıtma Tesisi başta olmak üzere TOKİ ve doğalgaz çalışmaları hakkında bilgiler verdi. İlçeye doğalgaz getirilmesi için etüt çalışması yapıldığını ifade eden Uzun, 320 konutluk TOKİ projesinde de önümüzdeki ay itibariyle oturumlara başlanacağını söyledi. Uzun ayrıca Kasımlar Mahallesi için planlanan 150 dairelik TOKİ konutlarının da 2021 yılında hayata geçirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun, Ulus’ta devam eden ve yapım aşamasında olan projelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Ulus Atık Su Arıtma Tesisi başta olmak üzere TOKİ ve doğalgaz çalışmaları hakkında son durumları aktaran Uzun, ilçeye doğalgaz getirilmesi için etüt çalışması yapıldığını söyledi.
320 konutluk TOKİ projesinde de önümüzdeki ay itibariyle oturumlara başlanacağının da müjdesini veren Uzun, Kasımlar Mahallesi için planlanan TOKİ projesinin de 2021 yılında hayata geçeceğini düşündüklerini belirterek “Biz iller Bankası’ndan en son teknoloji olmasını istemiştik. İller Bankası bizden tip proje değil de kentimize özel ‘Ulus Arıtma’ diye bir proje yaptırdı. Bu da proje ihalesine çıkılarak yapıldı. Aslında bizim bu projedeki gecikmemiz de biraz bundan dolayı oldu. Biz arıtma tesisi konusunda biraz titiz davrandık. Ben çok eski belediyeciyim. Bazı belediyelerde çok önemli rakamlara tesis yaptırıldığını ama arıtmaların çalışmadığını iyi bilirim. Var mı var. Ama çalıştırmak gerçekten çok zor. Eğer yerinde iyi bir çalışma yapılmadan bir tip proje yapıldıysa, ki bunu tüm projeler için söylemiyorum, ya beklenen faydayı sağlamıyor ya da çalıştırılamıyor. Bence bu tip projelerin yapılacağı ilçe ya da ilin özelliklerine ve ihtiyaçlarına özel projelendirilerek yapılması lazım. Teknik konularda tip proje olmaz. Mesela büyük bir motor kullanılarak fazladan elektrik harcamanın bir manası yok. Proje ne olursa olsun ihtiyaç fazlası her zaman maliyeti arttırır. Var olup da çalıştırılmayan arıtmaların çalıştırılmamasının nedenini araştırıyorum, ‘Çok maliyetli’ diyorlar. Elektrik başta olmak üzere bazı maliyetleri var diyorlar. O zaman ne oluyor? Devletin yatırımı heba oluyor. Yazık” dedi.
Tesis, 7 bin 500 nüfusa göre yapıldı
Atıksu arıtma tesisinin 7 bin 500 kişilik nüfusa hizmet verebilecek şekilde projelendirildiğini kaydeden Hasan Hüseyin Uzun, şöyle devam etti:
“Biz bu proje ve bazı projeler ile ilgili olarak Ulus’un içinde bulunduğu çanağın maksimum ne kadarlık bir nüfusu kaldırabileceğini hesapladık. Bu da maksimim 6 ile 7 bin kişi. Buna göre atıksu arıtma tesisi projesini de ilçemizin nüfusu 7 bin 500 kişiye dahi yükselse sıkıntı çıkarmadan çalışacak şekilde projelendirdik. 11 bin metrekarelik bir alanda yapılacak tesis. Biz proje için aslında 25 dönümlük bir araziyi tahsis ettik ama onlar bunun 11 dönümünü projelendirmişler.
Nüfus artış hızımız yüksek
Şu anda Ulus’un nüfusu 4 bin. İlçemizin nüfusu çok hızlı artıyor. Belki de Bartın’ın ilçeleri arasında nüfus artış hızı açısından birinci sıradayız. Bartın’ın Merkez nüfusu da çok hızlı artıyor ama onlar Belediye’nin sorumluluk alanını genişleterek bunu yaptılar. Ben şimdiye kadar Ulus’a hiçbir mahalle eklemedim.
TOKİ konutlarında oturum Mart’ta başlıyor
Ben Ulus’a yeni yapılan 320 konutluk TOKİ’yi ekledim. Mart ayında inşallah vatandaşlarımız TOKİ konutlarında oturmaya başlayacak. İskanı verdik, şu anda tapu işlemleri yürüyor. Zannediyorum o da yakın bir süreçte bitirilecek.
Kasımlar’a da TOKİ yapılacak
Bunun dışında yeni bir TOKİ projesi için ki 150 dairelik bir proje olmasını hedefliyoruz, hazırlıklarımızı tamamladık. Geçtiğimiz günlerde TOKİ Başkanlığı’na projemizi sunduk. Kasımlar Mahallesi için planladığımız projemizin 2021 yılında hayata geçeceğini düşünüyoruz. O bölgenin insanlarından oldukça yoğun bir talep geldi. Orada bir arazi bulduk, planlamasını bitirdik. İmar Projesini de yaptık. TOKİ’ye ilgili projeyi vereli henüz 15 gün oldu. Zaten Aralık ayında da benden bilgileri istemişlerdi. Biz de Ulus’a müjde olarak vermiştik onu. TOKİ müjdesi diye.
Doğalgaz etüd çalışması yapılıyor
Şu anda Ulus’a doğalgaz getirilmesi ile ilgili ön etüt çalışması da yapılıyor. Ulus ölçeğindeki yerler için iki tane alternatif üzerinde çalışıyorlar. Bunlardan biri dökme gaz. Depo kurarak doğalgazın dağıtımı sıvı halden buradan yapılıyor. Kurtköy’den alıp buraya getireceklermiş. Ama ben ona girmeyeceğim. BOTAŞ’a gittim tartıştım onlarla. Dedim ki ‘20 km bu. Kurtköy’den Abdipaşa’ya 10 km, oradan da Ulus’a 10 km. Bir de benim çevrem yani Ulus’un çevresi öyle köy de değil çoğunlukta toplu konut. Bu kültür yaygınlaştı Ulus’ta. Bakın TOKİ konutlarına… Bu durum, doğalgaz firmalarının maliyetleri açısından önemli… Bir hat üzerinden ne kadar çok aboneye ulaşabildiği önemli onlar için. Az abone olabilecek hatlara ya gitmiyor, ya da planlamasını geciktiriyor. Bakın Bartın Merkez’de de durum böyle. Hala bazı mahalle ve yerleşim birimlerine firma doğalgaz hattını ya götürmüyor, ya da götürüsü getirisinden fazla olacağı için öteliyor. Ama birileri çıkıyor ‘Bartın’a geldi Ulus’a niye gelmedi’ diyor. Bunu o kadar kolay bir iş sanıyorlar. Ama değil. Bizim bir avantajımız var. Biz bu işi BOTAŞ’la yapacağız. Devlet sübvanse edecek. Çünkü bakarsanız son dönemde doğalgaz stokumuz arttı. Ben bu yüzden bu işe sıcak bakıyorum. Bundan 3-5 sene önce konuştuğumuzda mümkün görmüyordum ama şimdi mümkün. Eskiden ‘doğalgaz yeter mi’ diyorduk, ‘ya vanayı kısarsa’ diyorduk. Şimdi ise birkaç yerden birden besleniyoruz. Türki Cumhuriyetlerden geliyor, Rusya’dan geliyor, İran’dan geliyor. Yetmedi, sıvılaştırılmış doğalgazın Katar’dan gelme durumu var.”