Ulukaya'ya mermer ocağı mı kuruluyor?
Bartın'ın Ulus ilçesine bağlı Uluköy, Alıçlı Köyü ve Dereli Köyü üçgeninde mermer ocağı kurulması planlanıyor. Mermer ocağı için proje tanıtım dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelenerek uygun bulundu. Projeye ilişkin ÇED Süreci ise başlatıldı.
Nurdan Eroğlu
Bartın Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü resmi internet sayfasında yer alan bilgilere göre Bartın ili Ulus ilçesi Ulukaya Köyü, 201700927 ruhsat VE 3358222 erişim numaralı saha mevkiinde özel bir şirkete ait yapılması planlanan Mermer Ocağı İşletmesi projesi ile ilgili olarak Bartın Valiliğine sunulan dosya Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelenip uygun bulunarak projeye ilişkin ÇED Süreci başlatıldı. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği, doğal güzelliği ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Ulukaya başta olmak üzere Küre Dağları Milli Park’ının da tampon bölgesinde sayılabilecek bir noktada kurulması planlanan Mermer Ocağı İşletmesi için başlatılan ÇED süreci kamuoyunda endişe yarattı.
Yılda 100 bin metreküp mermer üretimi
Ulukaya Köyü 3358221 erişim numaralı sahada mermer işletmeciliğine dönük faaliyette yapılan incelemeler sonucunda üretilmeye değer mermer rezervine rastlandığı ve mermer sahasından yılda 100 bin metreküp tüvenan mermer üretiminin yapılmasının planlandığı bilgileri proje tanıtım dosyasında yer aldı.
Talep edilen ÇED alanı 11,38 hektar
Elmas Tel Kesme (sulu kesim) yöntemiyle üretilecek olan mermerin, geçici olarak stok alanında depolanarak talep doğrultusunda piyasaya satışa sunulacağı ve söz konusu yatırımın ÇED alanının tek poligondan oluştuğu, talep edilen ÇED alanının ise 11,38 hektar olduğu bilgisine yer verildi.
Köylere kuş uçuşu 1 km mesafede
Proje tanıtım dosyasında proje için belirlenen ÇED alanı Bartın İlinin kuş uçuşu 38 kilometre doğusunda, Ulus İlçesinin kuş uçuşu 16 kilometre kuzeydoğusunda yer aldığı, talep edilen ÇED alanının yaklaşık olarak kuş uçuşu 1.044 m kuzeybatısında Alıçlı Köyü, kuş uçuşu 2.500 m batısında Ulukaya Köyü, kuş uçuşu 1.380 m güneyinde ise Dereli Köyü’nün yer aldığı ifade edildi.
Tepe yamaçlarından tabana doğru çalışılacak
Tanıtım dosyasında; sahada üretimin açık işletme metodu ile gerçekleştirileceği kaydedilirken gerçekleştirilmesi planlanan proje kapsamında çalışılacak arazide, sırtlarda (tepe yamaçlarında) cevherleşme olduğu için, sırtlardan tabana doğru basamak oluşturulacağı belirtildi. Faaliyet alanında nakliye işlemlerinde kullanılacak toprak yollardan oluşacak tozumayı önlemek amacıyla sahada sabit sulama sistemleri kurulacağı, toz emisyonunun önlenmesi için çalışma alanının içi ve nakliye yolları gerekmesi durumda bitümlü malzeme ile kaplanarak toz oluşumunun önüne geçilmesinin sağlanacağı da belirtilen tanıtım dosyasında sahada üretim işlemleri (bitkisel toprak hafriyatı, pasa üretim) sırasında oluşacak toplam kontrollü toz debisinin 2,12 kg/saat olduğu kaydedildi.
Faaliyet alanı orman arazisi
Faaliyet alanının orman arazisinden oluştuğu da ifade edilen proje tanıtım dosyasında Maden Atıkları Yönetmeliği hükümlerine uyulacağı kaydedilirken nihai nakliye sırasında kamyonların üzerilerinin branda ile kapatılacağı ve Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin hükümlerine uyulacağı yer aldı.
Her türlü önlem alınacağı ifade ediliyor
Çevredeki yerleşim birimlerinin içme ve sulama suyu ihtiyaçlarının karşılandığı kaynak suyu, su sondaj kuyusu veya keson kuyu bulunması durumunda, bu su kaynaklarının debilerinin azalmaması, kimyasal veya fiziksel yönden kirlenmemesi için faaliyet sahibi tarafından her türlü önlemin alınacağına da değinilen proje tanıtım dosyasında, faaliyet sahası (ÇED Alanı) ve ruhsat sahası içerisinde ve çevresinde bulunan mevcut dere yataklarına herhangi bir müdahalede bulunulmayacağı, ocak artığı malzeme dökülmeyeceği, depo alanı olarak kullanılmayacağı bilgileri yer aldı.
Kirliliğe neden olacak faaliyette bulunulmayacağı vurgusu
Ulus Ulukaya Köyünde kurulması planlanan mermer ocağı proje tanıtım dosyasının teknik olmayan özellikler bölümünde yer alan diğer bilgilerden bazıları şu şekilde; “Mermer Ocağı İşletmesi projesi kapsamında yapılacak çalışmalarda pasa, hafriyat ve çalışmalar sırasında diğer atıkların derelere dökülmeyeceği, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu Kanuna istinaden yürürlüğe giren Yönetmelikler kapsamında çevrenin korunacağı ve kirliliğin önlenmesi için gerekli her türlü izinlerin ve önlemlerin alınacağı, Proje Tanıtım Dosyası’na konu olan faaliyetin dışında herhangi bir işlem yapılmayacağı, ilave bir tesis kurulmasının planlanması durumunda ÇED Yönetmeliği gereği gerekli müracaatın yapılacağı, 17.05.2005 tarih ve 25818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren (Değişiklik: 26.08.2010 tarih ve 27684 sayılı R.G.), Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği gereği; dere yataklarına müdahale edilmeyeceği, yatak şeklinin değiştirilmeyeceği, su kirliliğine neden olacak herhangi bir faaliyette bulunulmayacağı, faaliyet sırasında su kaynakları civarına çöp, hafriyat vb. atıkların bırakılmayacağı, Faaliyette kullanılan iş makineleri sorumlu personel dışında çalışanların fazla yaklaşmaması sağlanacak ve faaliyet kapsamında 23.12.2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Güvenlik ve Sağlık İşaretleri’ Yönetmeliği hükümlerine uyulacağı, İnşaat sırasında proje alanının etrafı tel örgülerle çevrilecek, poligon taşları ile alan belirlenecek, gerekli uyarı levhaları ve tabelaları yerleştirilecek, sağlık koruma bantları çekilerek etkileşim alanında halk bilgilendirileceği, faaliyet kapsamında malzemenin taşınması ve işlenmesi sırasında proje sahası etrafında ve nakliye güzergâhında bulunan tarım arazilerine, yollara, çevreye herhangi bir şekilde zarar verilememesi için gerekli bütün önlemler alınacağı, faaliyet kapsamında, çalışmalar sırasında faaliyet alanında heyelanlara, çukurlaşmalara ve göllenmelere meydan verilmeyecek olup, arazi topografyasına uygun çalışılacağı, 18.02.2015 tarih ve 29271 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Maden Kanunu” ve bu kanuna istinaden çıkarılan tüm yönetmeliklerin hüküm ve esaslarına uyulacaktır. Proje alanı içerisinde bulunan mevcut dere yataklarına herhangi bir müdehalede bulunulmayacağı, ocak artığı malzeme dökülmeyeceği, depo alanı olarak kullanılmayacağı, kuru derelerin akışa geçmesi ile meydana gelebilecek taşkınlarla ilgili önlemlerin faaliyet sahibi tarafından alınacaktır. Mermer kesme işlemi sonucu oluşan suyun tekrar geri kullanımı için teknik kurumlara geri kullanım için rapor hazırlatılacaktır.”