Türkiye'nin lider kurum ve kuruluşlarından Ar-Ge Proje Pazarına ilgi
Bartın Üniversitesi (BARÜ) 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı'na Türkiye'nin önde gelen kurum ve kuruluşları da destek verdi.
Erkan Hızoğlu
Türkiye'nin teknoloji ekosisteminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla yedincisi düzenlenen BARÜ Ar-Ge Proje Pazarı ülkemizin önde gelen kurumlarıyla birlikte milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik öneme sahip markaların sponsorluğuyla gerçekleştirildi.
Girişimcileri, sektör temsilcilerini ve teknolojiye ilgi duyan herkesi bir araya getirerek geleceğin sosyal, ekonomik hayatına yön verecek gelişmeler hakkında fikir alışverişlerinin yapıldığı festivale Bartın Valiliği, Bartın Belediyesi ve TÜBİTAK destek veren kurumlar arasında yer aldı.
Festivale destek verdiler
Festivalin sponsorları arasında bulunan Sanko-Çimko, HAVELSAN, ROKETSAN, TÜRKSAT, Fibrobeton’dan gelen yetkililer, açılan stantlarda katılımcılarla bir araya gelerek bilgi paylaşımında bulundu. Festivalde İŞKUR, BAKKA ve KOSGEB ile birlikte Bartın İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından kurulan stantlarda da Türkiye’nin farklı illerinden ve yurt dışından gelen konukların soruları cevaplandırıldı.
Bilim ve teknoloji tutkunlarını bir araya getiren organizasyona ayrıca Türkiye’nin alanlarında öncü firmaları TUSAŞ, TEI, Aselsan, ETİSAN Holding, Çanakcılar Holding, Bartın MÜSİAD, Teklas, Tekno-Tıp ve AKTIP da destek verdi. Kamil Koç’un ulaşım sponsoru olduğu Ar-Ge Proje Pazarının paydaşları arasında Türkiye’nin en eski işletmelerinden Kuru Kahveci Mehmet Efendi de yer aldı.
BARÜ bilim ve teknoloji alanında sınırları aşıyor
İlk defa bu yıl uluslararası ölçekte düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarına Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Bosna Hersek, İran, Kazakistan, Kolombiya, Kırgızistan, Malezya ve Özbekistan’dan da proje başvuruları yapıldı. Türkiye’nin 35 farklı ilinden başvuruların geldiği festivalde; 47 üniversite, 30 lise, 10 kurum ve kuruluş ile Ar-Ge Merkezinden gönderilen projeler değerlendirilmek üzere sergilendi.
Stantlar katılımcılardan yoğun ilgi görüyor
Bilim ve teknolojiyi geniş kitlelere ulaştırarak bilim iletişimini sağlamayı, toplumda bu alanlara olan ilgiyi artırmayı ve üretken, takım çalışmasına yatkın bir nesil yetiştirmeyi amaçlayan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) da gençlerin teknoloji ürünlerinin geliştirilme süreçlerine katılmalarını sağlamak amacıyla kurdukları stantta ziyaretçilere bilgilendirmelerde bulundu.
İki gün boyunca sürecek organizasyonda BARÜ’nün “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” ihtisaslaşma alanında yürüttüğü 13 ayrı projenin tanıtımı yapılarak devam eden uygulamaların etkin ve verimli şekilde yürütülebilmesi için belirlenen strateji ve hedefler aktarıldı.
Öğrenciler stantlarıyla renkli görüntüler oluşturdu
Ayrıca festival süresince BARÜ’lü öğrenciler, girişime dönüştürdükleri projeleri neticesinde kurdukları ENAPTECH isimli şirket hakkında bilgiler verdi. Fikirden ürüne giden süreçte tarımda bilinçsiz su ve ilaç kullanımının önüne geçme hedefiyle geliştirdikleri Zirai İnsansız Hava Aracı (ZİHA) başta olmak üzere şirket bünyesinde yürütülen çalışmaları paylaştı.
Festivalde yer alan BARÜ öğrenci toplulukları ise Teknofest başta olmak üzere çeşitli yarışmalarda önemli dereceler elde ettikleri çalışmaları sergiledi.