Türk Eğitim-Sen'den çanakkale açıklaması

Hangişi: 'Türk tarihinin en önemli savaşı'

Türk Eğitim-Sen'den çanakkale açıklaması

Nurdan Eroğlu

Türk Eğitim-Sen Bartın Şubesi Başkanı Sezai Hangişi 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla basın açıklamasında bulundu. Çanakkale Savalarının yüzyılın en büyük savaşlarından biri olduğunu ifade eden Hangişi, “Çanakkale Savaşları, Türk tarihinin belki de en önemli savaşıdır. Bugün özgür olarak yaşadığımız bu topraklara çok kolay sahip olmadığımızın bilinmesi gerekir” dedi.

Türk Eğitim-Sen Bartın Şubesi Başkanı Sezai Hangişi 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla basın açıklamasında bulundu.  Çanakkale Savalarının yüzyılın en büyük savaşlarından biri olduğunu ifade eden Hangişi, “Çanakkale Savaşları, yüzyılımızın en büyük savaşlarından birisidir. Birinci Dünya Savaşı’nı galip bitirmek isteyen düşman devletler, gemileriyle Çanakkale Boğazını geçip İstanbul’u almak istiyorlardı. Osmanlı ordusu, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı'nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır. 253 bin  Mehmetçiğin şehit olduğu bu savaşlar sonucunda, düşman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir. Çanakkale Savaşlarının denizle ilgili bölümü, 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmıştır. Bu nedenle, her 18 Mart gününde, Çanakkale Savaşlarını anmaktayız” dedi.

“TÜRK TARİHİNİN BELKİ DE EN ÖNEMLİ SAVAŞI”

Çanakkale Savaşlarının Türk tarihinin belki de en önemli savaşı olduğunu dile getiren Sezai Hangişi şunları söyledi:

 “Çanakkale Savaşları, Türk tarihinin belki de en önemli savaşıdır. Bugün özgür olarak yaşadığımız bu topraklara çok kolay sahip olmadığımızın bilinmesi gerekir. 18 Mart günü, 1915 Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıldönümüdür. Bugün, 2002 yılından itibaren, Şehitler Günü olarak kabul edilmiştir. Şehit Allah yolunda canını feda eden, dinini, vatanını, bayrağını savunurken ölen, haksız yere öldürülen Müslüman'dır. Şehitlik, Allah katında peygamberlikten sonra en yüksek mertebedir. Şehitler, Allah'ın sevgili kullarıdır. Cennet'te onlar için sonsuz nimetler hazırlanmıştır. Arapça, Tanık anlamına gelen şehit, inançlarını yadsımamak uğruna, Allah'a ya da kutsal saydığı değerlere tanıklık etmek ülküsüyle can veren kişidir. Kur'an, Allah yolunda öldürülenlerin, Allah'ın bağışını ve merhametini kazandıklarını bildirir. Kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik onuruna erişen tüm aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.

 “KURTULUŞ SAVAŞIMIZIN ÖNSÖZÜ”

Bugün, 18 Mart Şehitler Günü, aynı zamanda, Çanakkale Zaferi'nin 102. Yıldönümü. Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktası olmuş, tarihin akışı üzerinde Türk Ulusu, belirleyici bir rol oynamıştır. Millet olma bilincinin tohumlarının atılarak, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasına zemin hazırlayan, bir prestij ve azmin mücadelesidir. Çanakkale Zaferi Kurtuluş Savaşımızın önsözü olmuştur. Çanakkale Savaşı, ordumuzu zafere taşıyan Mustafa Kemal gerçeğini ortaya çıkarmış, milletimiz, 253.000 bin evladını bu savaşta şehit vermiştir. Mukaddes vatan toprakları için, canlarını seve seve vererek; bir ulusun kaderini değiştiren, vatanımızı, istiklalimizi, sarsılmaz imanları, eşsiz cesaretlerine borçlu olduğumuz, aziz şehitlerimiz, dünyada eşi benzeri olmayan bir destan yazmıştır.

“GAZİLERİMİZ, TOPLUMUMUZUN MİLLİ HAFIZASINI OLUŞTURMAKTADIR”

Çanakkale Zaferi'nin, özellikle genç nesillere iyi anlatılması, ecdadımıza ve şehitlerimize bir borcumuz olduğu gibi, geleceğimizin de teminatıdır. Gazilerimiz, toplumumuzun milli hafızasını oluşturmaktadır. Milletimiz, ne zaman kendini darda hissederse, gazilerimizi dinlemesi, gazilerimizin ve şehitlerimizin vatan sevgisi çizgisine dönmesi, yeniden dirilmesi için yeterli olacaktır.  Türk Milleti, kendi şehitlerine gösterdiği özeni ve ilgiyi, bu savaşta ölen yabancı askerlere de göstererek, insanlığın yere düşen onurunu da ayağa kaldırmıştır. İnsanlık, geçmişin hatalarından gerekli dersleri çıkararak, dünyanın çeşitli bölgelerinde süren çatışmaları sonlandırmalıdır. İnsanların hiçbir ayırım gözetmeden ve gelecek kaygısı duymadan; huzur, sevgi ve kardeşlik içinde bir arada yaşayacakları, barış dolu bir dünyanın temelleri atılmalıdır. Çanakkale Zaferi'nin 102. Yıldönümünde, Büyük Önder Atatürk'ü, Çanakkale Şehitlerimizi ve bugüne dek vermiş olduğumuz tüm aziz şehitlerimizi, Şehitler Günü münasebetiyle, bir kez daha saygı ve şükranla anıyor, yüce Allah'tan rahmet diliyorum. Aziz Şehitlerimiz Ruhunuz Şad mekanınız cennet olsun.”