Tunç, yine chp ve hdp'ye yüklendi
'Eleştirilerin astı astarı yok'
Haber Merkezi
AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, nisan ayında yapılması planlanan referandumda halkın onayına sunulacak olan anayasa değişikliği ile ilgili yine CHP ve HDP’ yüklendi. CHP ve HPD’nin “yargı tek adamın eline geçiyor” şeklindeki eleştirilerin aslı astarının bulunmadığını söyleyen Tunç, değişikliğin tam tersi yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını güçlendiren maddeler içerdiğini kaydetti.
AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Yılmaz Tunç, nisan ayında yapılması planlanan referandumda halkın onayına sunulacak olan anayasa değişikliği ile ilgili yine CHP ve HDP’ yüklendi. CHP ve HPD’nin “yargı tek adamın eline geçiyor” şeklindeki eleştirilerin aslı astarının bulunmadığını söyleyen Tunç, Anayasa’nın 9. Maddesinde yapılan değişiklikle yargı yetkisinin Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılacağının vurgulandığını kaydetti. Tunç, “Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun ve Anayasa Mahkemesi’nin oluşumu ve yapısındaki değişiklikler demokratik hukuk devleti ilkesini güçlendiriyor” dedi.
“HSK’NIN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ GÜÇLENİYOR”
Anayasa değişikliğiyle Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelerinin sayısı 22’den 13’e düşürülmekte olduğunu belirten Yılmaz Tunç, “Kurulun Başkanı Adalet Bakanı, Müsteşar tabii üye, olmaya devam ediyor, kurul iki daire halinde çalışacak, Kurulun 3 üyesi adli yargı, 1 üyesi idari yargı hakim ve savcıları arasından olmak üzere 4 üye Cumhurbaşkanınca, 3 üyesi Yargıtay, 1 Üyesi Danıştay üyeleri arasından, 3 üyesi de hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından olmak üzere 7 üyesi TBMM tarafından 4 yıllığına seçilecek. Süresi biten bir kez daha seçilebilecek. Böylece kurulun demokratik meşruiyeti güçlendiriliyor. İlk derece mahkemelerinde yapılan seçim kaldırılarak, yargıda gruplaşmaların önüne geçiliyor. TBMM’nin 7 üye seçmesi sağlanarak, HSK’nın demokratik meşruiyeti güçlendiriliyor” şeklinde konuştu.
“YARGI BİRLİĞİ SAĞLANIYOR”
Yılmaz Tunç, anayasa değişikliği ile Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Mahkemelerin kaldırılarak yargı birliğinin sağlanmasının amaçlandığını vurgulayarak “Disiplin mahkemeleri dışında Askeri Mahkemeler kurulmayacak, ancak savaş halinde askerlerin görevleri ile ilgili işledikleri suçlara bakmak için askeri mahkemeler kurulabilecek. Bunun sonucu olarak ta Anayasa Mahkemesi’nde Askeri yargıdan gelen üyelerin görevi sonlanıyor, üye sayısı 17’den 15’e düşüyor” ifadelerinde bulundu.