Tunç, Mecliste HDP grup önerisi hakkında konuştu
AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda Çocuk İstismarlarının araştırılmasıyla ilgili olarak HDP'nin verdiği grup önerisi hakkında konuştu. Tunç, 'Çocuklarımızı korumak için önemli düzenlemeler yaptık' dedi.
AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda Çocuk İstismarlarının araştırılmasıyla ilgili olarak HDP’nin verdiği grup önerisi hakkında konuştu. AK Parti’nin çocukları korumak için önemli düzenlemeler yaptığını ifade eden Tunç, “Çocukların cinsel, fiziksel, duygusal istismarı ve çocuk ihmali sadece ülkemizde değil, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, bütün dünyanın önemli bir sorunu. Çocuklar, çevresinden gelecek olan tehlikelere karşı en savunmasız toplum kesimi. O nedenle, çocuklarımızı korumak, başta anne babaların ama en önemlisi de devletin asli görevi” dedi.
“Çocukların Korunması için önemli adımlar atıldı”
AK Parti döneminde çocukların korunması konusunda ülkemizde başta uluslararası sözleşmeler olmak üzere, yasal mevzuatımızda uygulamaya yönelik önemli adımlar atıldığını ifade eden Milletvekili Tunç, “1990 Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ülkelerdeniz. Çocukların Cinsel Suiistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni 2007'de imzaladık. Yine, 2005 yılında Türk Ceza Kanunu'nda çocukların cinsel istismarı suçu düzenlendi ve suçun cezasında Avrupa ülkelerindeki üst sınır bizim ülkemizde alt sınır. Hatta 2014 yılında cezalardaki artış nedeniyle bu çocuk istismarına yönelik suçlarda verilecek cezaların oldukça yüksek olduğunu da akademisyenlerimiz belirtiyorlar” şeklinde konuştu.
“Çocuk İstismarıyla ilgili çalışmalar yapıldı”
Çocuk istismarıyla ilgili TBMM’de komisyon kurulduğunu da kaydeden Yılmaz Tunç, “Sadece cezaların artırılması bu olayların sona erdirilmesine yetmiyor. O nedenle, bu tür hoş olmayan durumları ülkemiz gündeminden kaldırmak için aslında Türkiye Büyük Millet Meclisi de çalışma yaptı. Yani bu konuda biz Komisyon kurduk, işte komisyon raporu, 2016 yılında, ben de başkanlığını yapmıştım, güzel de bir çalışma oldu. Burada 11 profesör, çocuk istismarı alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, 13 kurum, 22 uzmanın hazırladığı hem barolardan hem de üniversitelerden 52 adet rapor bu komisyon raporumuza yansıdı. Bu raporda da 88 tane acil somut öneri var. 2016'daki rapordan bu yana hayata geçirilen çok önemli hususlar var. Bu önerilerden büyük bir kısmı: Yurtların denetimi, ruhsatlandırılması özel, kamu hepsinin Millî Eğitim Bakanlığına verilmesi gibi. Türk Ceza Kanunu'ndaki 103'üncü maddenin yeniden düzenlenmesi gibi. Yine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığının çocuk istismarı alanında hem çocuklara yönelik hem de anne babalara yönelik eğitimler vermesi gibi. BTK'nin internetteki sınırlandırmalarla ilgili çok önemli ilerlemeler gibi. Çocuk İzlem Merkezinin kurulması gibi. Bunlar, bu uygulamadaki tedbirler alınmaya devam ediyor, daha alınacak birçok tedbir var. Ve bu Komisyon raporumuz, aslında çocuk istismarı alanında, ülkemizde iktidarıyla muhalefetiyle milletvekillerimizin de önemli katkısıyla önemli bir kaynak” ifadelerinde bulundu.