Tunç 'Cezaevlerinde gerekli tedbirleri aldık'
AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, Covid-19 Salgını kapsamında Cezaevlerinde alması gereken tedbirlere ilişkin HDP grup önerisi hakkında AK Parti Grubu adına TBMM Genel Kurulunda konuştu. Tunç, 'Cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular, devletin gözetiminde sağlıkları ve canları devlete emanet olan kişilerdir. Cezalarını çekerken devlet onların sağlığını korumak için de her türlü gerekli tedbiri almak mecburiyetindedir' dedi.
AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, Covid-19 Salgını kapsamında Cezaevlerinde alması gereken tedbirlere ilişkin HDP grup önerisi hakkında AK Parti Grubu adına TBMM Genel Kurulunda konuştu. Bu kapsamında açık cezaevlerinde tahliyelerin başladığını ifade eden Tunç, “Covid-19 salgınının ülkemizde görülmeye başladığı tarihten itibaren her alanda olduğu gibi cezaevlerinde de gerekli tedbirler, idari tedbirler alınmaya başlanmıştır. Meclis Genel Kurulunda görüşmelerini tamamladığımız 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun da Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmış ve yürürlüğe girmiş, bu kapsamda da açık cezaevlerinde tahliyeler başlamıştır ve bugünde devam etmektedir. Bugün itibarıyla da açık cezaevlerinde barınan hükümlüler tahliyeleri gerçekleştirilecektir” dedi.
“Kapalı cezaevlerinde 1 yılı kalanlar açık cezaevine geçecek”
İnfaz düzenlemesiyle açık cezaevlerinde bulunan tüm hükümlüler, Covid-19 salgını riski nedeniyle 30 Mayıs tarihine kadar izinli sayılacağını belirten Yılmaz Tunç şöyle devam etti:
“Hâkimler ve Savcılar Kurulu da olağanüstü toplanarak 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun nedeniyle önlemlerin ivedilikle alınması için yapılması gereken hususları kararlaştırmış ve yargı teşkilatlarına göndermiştir. Komisyonda on sekiz saat kesintisiz, Genel Kurulda da yedi gün yedi gece kanun görüşmelerini hep birlikte gerçekleştirdik. İnfaz düzenlemesiyle açık cezaevlerinde bulunan tüm hükümlüler, Covid-19 salgını riski nedeniyle 30 Mayıs tarihine kadar izinli sayılacaklardır. Adalet Bakanımız, Sağlık Bakanlığının görüşü doğrultusunda, bu süreyi 3 kez ikişer ay arayla uzatabilecektir ve hükümlülerin izinde geçecek olan süreleri de infazdan sayılacaktır. Ayrıca, kapalı cezaevinden açık cezaevine geçmesine bir yıl kalanlar da boşalan açık cezaevine geçecek ve burada barındırılacaklardır. Böylece, kapalı cezaevindeki salgın riski nedeniyle sosyal mesafe kuralı da bu şekilde sağlanmış olacaktır.
“Açık ve kapalı görüşler 30 Nisan’a kadar ertelendi”
Ayrıca, koşullu salıverme ve denetimli serbestlik sürelerindeki değişiklikler nedeniyle de kapalı cezaevlerinde yasal süresi gelenler peyderpey tahliye olmaya devam edeceklerdir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığımız bu yasal düzenlemelerin yanı sıra, Adalet Bakanlığının başından beri aldığı sıkı tedbirler de devam etmektedir. Cezaevlerindeki tüm açık ve kapalı görüşler, toplu faaliyetler, iş yurdu faaliyetleri, nakiller, aile görüşme odalarının kullanımı, özel izin hakları, kreş ve anaokulu uygulamaları 30 Nisan'a kadar ertelenmiştir. Zorunlu durumlarda, tutuklu ve hükümlülerin yakınlarının ziyareti ya da avukat görüşü Cumhuriyet başsavcılıklarının kararı ile gerekli tedbirler -maske vesaire- alınarak yapılabilmektedir.
“İlk kez gelen hükümlü ve tutuklular doğrudan diğerlerinin yanına alınmıyor”
Cezaevine ilk kez gelen hükümlü ve tutuklular, doğrudan diğer hükümlü ve tutukluların yanına alınmamaktadır, önce, sağlık raporuyla durumu tespit edilmekte eğer, sağlıklıysa on dört gün kuralına uygun olarak ayrı bir yerde bekletilmektedir ve daha sonra hükümlülerin bulunduğu ortama alınmaktadır. Cezaevlerinde Covid-19 testi pozitif çıkan vakalarla ilgili olarak, Adalet Bakanımız gerekli açıklamayı yapmıştır. Bu kapsamda, 5 açık cezaevinde 17 hükümlüye Covid-19 tanısı konulmuş, 3 hükümlünün tedavi sırasında hayatını kaybettiği, hastanelerde tedavi gören 14 hükümlüden 13'ünün sağlık durumunun iyi olduğu, kronik rahatsızlığı bulunan 1 hükümlünün de yoğun bakımda tedavisinin devam ettiğini açıklamıştır.
“Tedavi ve ilaçları devlet tarafından karşılanıyor”
Ceza infaz kurumlarında hastalar ve sağlık hizmetleriyle ilgili olarak tüm tedbirler kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde alınmaktadır. Tutuklu ve hükümlülerin bütün ilaçları, bütün tedavi giderleri devlet tarafından karşılanmaktadır; hükümlü ve tutuklular özgür bir insan gibi bütün sağlık hizmetlerinden istifade etmektedir. Cezaevlerinde de aile hekimliği sistemi vardır, birinci derece sağlık hizmetini bu aile hekimleri görmektedir. Revire alınmamak, doktor muayenesinden sakınılmak gibi bir durum söz konusu olamaz. Aile hekiminin, birinci derecede sağlık kuruluşunun yapamadığı işlemlerde de devlet ve üniversite hastanelerine sevkler yapılmaktadır.
“Her türlü tedbirler alındı”
Yine rehabilitasyon tipi cezaevleri Menemen'de ve Metris'te hizmete girmiştir. Hayatını yalnız başına idame ettiremeyen ağır hasta hükümlüler için adli tıp raporları resen devreye girilerek alınmakta ve bunların tahliyeleri de gerçekleştirilmektedir. Ceza infaz kurumlarında bin 84 sağlık çalışanı var, fedakârca çalışıyorlar, hükümlülerin ve tutukluların sağlığı için çalışıyorlar. Ben buradan tüm sağlık çalışanlarımıza, cezaevlerinde görev yapan tüm sağlık çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyor ve görüldüğü üzere cezaevlerindeki hükümlü ve tutukluların sağlıkla ilgili her türlü tedbirlerinin alındığını belirtmek istiyorum.”