TUNÇ, BARTIN'IN TARIM BİLANÇOSUNU AÇIKLADI
İşte tarımda gelinen nokta!
Nurdan Eroğlu
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Doğal TV’de yayınlanan Tuncay Demir’in sunduğu Tarım Meclisi Programının konuğu oldu. Programda Bartın tarım ve hayvancılık bilançosunu açıklayan Tunç, Milli Tarım Projesi kapsamında havza bazlı tarımsal üretimi destekleme modeli çerçevesinde Bartın’ın 4 havzaya ayrıldığını ve buna göre destekleneceğini söyledi. Tunç, “Son 15 yılda ise Bartın’da tarıma 115 milyon TL destek verdik” dedi. İşte Bartın’ın tarım ve hayvancılıkta son yıllarda geldiği nokta!
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Doğal TV’de yayınlanan Tuncay Demir’in sunduğu Tarım Meclisi Programının konuğu oldu. Programda ilk olarak Bartın’ın yüzde 60’nın orman varlığı ve yüzde 30’unun da tarımsal arazilerden oluştuğunu ifade eden Tunç, “Hükümetimiz tarıma büyük önem veriyor. Bartın’da şuanda 192 bin nüfusa sahibiz. Türkiye’nin ortalamasına baktığımız zaman kırsal nüfusu en fazla olan illerden biri. Nüfusumuzun yüzde 60’ı hala köylerde yaşıyor. 265 köyümüz var. Kırsal nüfusumuz ormancılık ve diğer tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlıyor. Sahil bölgelerimizde balıkçılık söz konusu. Bartın AK Parti iktidarında 4 milyar TL’lik yatırım kazandı. Şuanda devam e den 6 milyar TL’lik yatırımımız var. 10 milyar TL’lik bir yatırımı Bartın’a kazandırıyoruz. Tarımda da özellikle desteklemelerde ilerlemeler kaydettik. Bartın’ın yüzde 60’ı orman ve ormancılıktan önemli bir gelire sahibiz. Orman kooperatifleri hala aktif durumda. Onlar vasıtasıyla köylülerimiz ormancılıktan para kazanıyor. Ormanlarımız dışında topraklarımızdan geriye kalan yüzde 40’ın yüzde 30’u tarım alanı. Yüzde 10’luk kısmını yerleşim alanları oluşturuyor” dedi.
“6 BİN ÇİFTÇİMİZ FINDIKTAN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR”
Bartın’da meyvecilikte en önemli ürünün fındık olduğunu ve yaklaşık 6 bin çiftçinin fındıktan geçimini sağladığını dile getiren Yılmaz Tunç, şöyle devam etti:
Yüzde 30’luk tarım alanımızın engebeli kısımlarında tarım yapılamıyor. Mera alanlarımız ise Bartın’da yüzde 1. Mera ıslahlarımızla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Yüzde 30’luk alan için konuşabiliyoruz. Bu kısımda özellikle meyvecilik yapılıyor. Sahil bölgelerimizde fındık yoğun bir şekilde yapılıyor. Yaklaşık 6 bin çiftçimiz fındıktan geçimini sağlıyor. Fındıkla ilgili desteklemelerimiz var. alan bazlı gelir desteklemeleri başladıktan sonra 45 milyon TL fındık üreticimize destek verdik. En fazla üretilen meyve fındık. Orman ürünlerinden belli mevsimlerde kestane üretimi yapılıyor. Elma, armut, üretiminin yanı sıra kivi üretimini de başladık. 249 dekar alanda 5 bin ağaçtan oluşan tek parçalık bir kivi bahçemiz ve soğuk hava deposu mevcut. Kurucaşile bölgesinde de kısmen kivi üretimine başlandı.
“SERACILIK DAHA YAYGIN”
Tahıl ürünlerinde buğday, arpa gibi üretimler yapılıyor. Ama Bartın’da özellikle seracılık daha yaygın. Derbent Köyümüzde mesela her taraf seradan oluşur. Halkımızın çalışkan bir yapısı var. Sulamaya müsait olan merkez köylerimizde sebzecilik yoğun bir şekilde yapılıyor. Sebzecilikte domates daha çok ön plana çıkıyor. Hem ilimizin ihtiyacı karşılanıyor. Hem de komşu illerimize gidiyor. Özellikle Karabük’e sebze ve meyve daha çok Bartın’dan gider. Hayvancılıkta da büyükbaş hayvancılık ve süt sığırcılığı ön planda. Son yıllarda desteklemelerle bunlarda da artış oldu. Bazı işletme sayılarını arttırmaya çalışıyoruz.
“HAYVANCILIKTA KÜLTÜR IRKLARI ARTTI”
90’lı yıllardan itibaren köylerden kent merkezine doğru göçler başladı. Köylerde ekilen buğday, mısır gibi ürünler artık ekilmez oldu. Tarım alanları artık daha çok meyveciliğe döndü. Ama tarıma ve sulamaya müsait olan alanlarda tarımın ve üretimin kalitesi daha da arttı. Hayvancılıkta rakamsal alanda bir azalma olduğu görülse de kültür ırkların daha da fazlalaşması nedeniyle çiftçilerimiz sütü artık süt üreticisine satar hale geldi. Manda da ilimizde besleniyor ki özellikle Bartın’ın manda yoğurdu meşhurdur. Mandayı ilimizde teşvik ediyoruz. Bununla ilgili önemli teşviklerimiz de var. Tarımsal üretimi arttırmak için çalışıyoruz.
“SON 15 YILDA TARIMA 115 MİLYON TL DESTEK”
2002’de bizim bir yıllık tarımsal üretim değerimiz 124 milyon TL’ydi. 2016’da ise 528 milyon TL. Artışa baktığımız zaman yüzde 325 bir artış söz konusu. Eskiden köylerde tarımla uğraşan sayısı daha çoktu ama sadece kendi geçimini sağlayabilmek için bunu yapıyordu. Daha ilkel yöntemlerle yapılıyordu. Şimdi ise işletme haline gelerek üretimin daha arttığını görüyoruz. Bu artışın sebebi de verilen desteklerden kaynaklanıyor. 2002’de Bartın’da 1 yılda tarıma verilen destek 1.2 milyon TL, 2017’nin ilk 8 ayına baktığımız zaman ise 13.2 milyon TL olduğunu görüyoruz. Arada çok büyük fark var. Son 15 yılda ise Bartın’da tarıma 115 milyon TL destek verdik.
“HAYVANCILIKTA İLK 8 AYDA 4.6 MİLYON TL DESTEK”
Hayvancılık desteklerine gelecek olursak ise 2002’de hayvancılık desteği il genelinde sadece 80 bin TL. 2017’nin ilk 8 ayına baktığımız zaman ise bu rakam 4.6 milyon TL. Son 15 yılda ise hayvancılığa 40 milyon TL destek vermişiz. Bitkisel üretim 2002’de tarla ürünlerinde 71 bin tonken 2016’da 378 bin tona çıkmış. Sebzede 2002’de 19 bin tonken 34 bin tona çıkmış. Meyvede 22 bin tonken 28 bin tona çıkmış. Hayvan varlığımıza baktığımız zaman ise 46 bin büyükbaş hayvanımız var. 4 bin küçükbaş hayvanımız mevcut. Süt üretimimiz de 51 bin ton. 2002’de de süt üretimimiz ise 27 bin tonmuş. Bal üretimimizde mevcut. Bal ormanlarını arttırdık. Arıcılığı da destek veriyoruz. 171 bin ton da bal üretimimiz var.
“ÇİFTÇİYE 33 MİLYON TL TARIMSAL KREDİ”
Tarımsal kredilere baktığımız zaman da 2002’de 1 milyon TL tarımsal kredi vermişiz. 2016 yılında ise 33 milyon TL tarımsal kredi vermişiz. Yani 33 kat artmış. Şimdi biz çiftçimizi faizsiz desteklemelerle desteklemeye çalışıyoruz. Kırsal kalkınma destekleri, makine ekipman destekleri mevcut. Hibe yardımlarımız var. Bu şekilde 2006 ile 2017 arasında 8. 9 milyon TL biz çiftçimize nakit hibe yardımında bulunduk. Özellikle 1 Kasım seçimlerinde vadettiğimiz genç çiftçilerimizi destekleme projesi kapsamında da 152 çiftçimiz desteklendi. Burada da 4.5 milyon TL destek sağladık. Bu proje 2017 yılında da devam ediyor.
“15 MERA ISLAH EDİLDİ”
Tarım alanlarının korunması ve geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 15 tane mera ıslah çalışması gerçekleştirdik. Toplam 2 bin 811 dekar alanı ıslah ettik ve hayvancılık yapanların hizmetine sunduk. Fındık alan bazlı desteklemede de toplamda 5 bin 484 çiftçimize 45 milyon TL destek sağladık. Hükümetimizin açıkladığı Milli Tarım Projesi kapsamında da havza bazlı tarımsal üretimi destekleme modeline geçiliyor. Bartın 4 havzaya ayrıldı. Bu ürünler havzaya göre destekleme kapsamına ayrılacak. Bartın Birleşmiş Milletler Tarımsal Kalkınma Fonundan da yararlanan bir il.”