Tunç: 'Bartın'da çiftçimize büyük destek sağlandık'
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yayımladığı kutlama mesajında, AK Parti iktidarının tüm ülke genelinde ve Bartın'da çitçilerin daima yanında olduğunu ve desteklemelerle tarımsal üretimi artırmanın gayreti içerisinde olduğunu söyledi.
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yayımladığı kutlama mesajında, AK Parti iktidarının tüm ülke genelinde ve Bartın'da çitçilerin daima yanında olduğunu ve desteklemelerle tarımsal üretimi artırmanın gayreti içerisinde olduğunu söyledi. Tunç mesajında şunları kaydetti:
"Çiftçilerimizin büyük emek verdiği tarım ve gıda üretimi, insanoğlunun hayatını sürdürebilmesindeki en temel ve vazgeçilemez unsurlardan biridir. İklim ve toprak şartlarıyla büyük bir tarım potansiyeline sahip ülkemizin, bu potansiyelini harekete geçirmek ve sektörü geliştirmek için bütün ilgililerin el ele vermesi gerekmektedir. AK Parti iktidara geldiğinden bu yana çiftçimize sürekli olarak destek olmayı temel bir öncelik olarak belirlemiştir. Her yıl bütçeden çok önemli kaynakları çiftçilerimize tahsis etmiştir. Çiftçilerimiz en yüksek destekleme rakamlarına Ak Parti iktidarı ile ulaşmıştır. Köylülerimizin en çok traktör satın aldığı yıllar, hayvancılığın en fazla desteklendiği dönem, ilk mazot desteği, en düşük tarımsal kredi faizleri, en yüksek miktarda tarımsal kredi miktarı, en fazla çiftçi borcunun silindiği yıllar da yine AK Parti iktidarıyla yaşanmıştır.
“Tarımsal destelemelerde ilkleri yaşadık”
Çiftçilerimize ilk kez mazot desteği verildi. İlk kez tarımsal kalkınma kooperatiflerine faizsiz kredi verilmeye başlandı. İlk kez arıcılık destekleme kapsamına alındı. İlk kez gübre desteği nakit olarak doğrudan çiftçilere verilmeye başlandı. İlk kez hububata prim desteği verilmeye başlandı. İlk kez kırsal kalkınma yatırımları desteklenmeye başlandı. İlk kez sertifikalı tohumluk ve fidan kullanan üreticilere destek verilmeye başlandı. İlk kez toprak analizi için ilave destek uygulaması başlatıldı. İlk kez su ürünleri üretimine destek verilmeye başlandı. İlk kez organik tarım için ilave destek uygulaması başlatıldı. İlk kez yerli hayvan genetik kaynakları halk elinde koruma altına alındı. İlk kez Devlet destekli tarım sigortası uygulamaları başlatıldı. İlk kez yağlı tohumlara prim desteği verilmeye başlandı. İlk kez özel sektör, üniversite ve sivil toplum örgütleri için AR-GE desteği sağlandı. İlk kez ipekböcekçiliği destekleme kapsamına alındı. İlk kez küçükbaş hayvancılığına destek verilmeye başlandı. İlk kez akredite veteriner hekimlik uygulaması başlatıldı. İlk kez basınçlı sulama sistemi yatırımlarına, %50 hibe ve sıfır faizli 5 yıl vadeli kredi uygulamaları başlatıldı. İlk kez kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize nakdi destek verilmeye başlandı. İlk kez baklagiller prim desteği kapsamına alındı. İlk kez sertifikalı tohum üreticilerine destek verilmeye başlandı. İlk kez iyi tarım uygulamalarına ilave destek verildi. İlk kez üreticilere tarım danışmanı istihdamı için destek verildi. İlk kez Fındıkta alan bazlı gelir desteği ve alternatif ürün desteği verilmeye başlandı. İlk kez Süt fiyat düzenlemesi desteği verildi.
“Bartın’da çiftçimize 145 milyon tarımsal destek sağladık”
Bartın'da çiftçimize 2003-2018 yılı arasında 150 milyon TL destek sağladık. Bartın'da sadece fındık üreticisine 57 milyon TL destek ödemesi yaptık. Bartın'da hayvancılık için 48 Milyon lira destek sağladık. 2002 yılında 80 bin TL hayvancılık desteği sağlanmışken 2018 yılında 7,4 milyon TL destek sağladık. Bartın'da çiftçilerimize 2002 yılında 1,2 milyon doğrudan destek sağlanmış iken, 2018 yılında 21,6 milyon lira doğrudan destek sağladık, artış 18 kat olarak gerçekleşti. Bin 482 çiftçinin 1,5 milyon TL. Kredi borcunu 2003 yılında sildik.
"Bartın'da çiftçimiz desteklerden faydalanmaya devam ediyor"
2007 yılında çıkarılan kanun ile müteselsil kefalet yüzünden hacizle karşı karşıya kalan çiftçilerimizin mağduriyetini giderdik. Bartın'da Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2002 yılında 893 bin lira kredi kullandırılmış iken, 2017 yılında 839 milyon lira kredi kullandırdık, 94 kat artış sağladık. 2002 yılında çiftçimize verilen tarımsal kredilerin geri dönüş oranı yüzde 49 iken, 2017 yılında yüzde 99'a çıkmıştır. Bartın'da çiftçilerimize 9.3 milyon lira mazot ve gübre desteği sağladık. Makine ekipman için 4.4 milyon TL makine ekipman hibe desteği sağladık. SYDV kaynaklı tarımsal projelere 1,5 milyon TL kaynak aktardık. Özel İdare kaynaklı tarımsal projelere 571 bin TL kaynak aktardık. Suni Tohumlama Desteği olarak özel veterinerlere 1,8 milyon TL ödeme yaptık.
“Bartın’da 472 genç çiftçiye 14 milyon lira hibe desteği verdi”
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ile Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi kapsamında son üç yılda Bartın’da 309 genç çiftçi projesine toplam 14 milyon 160 bin lira hibe desteği verildi.
2016 yılında 152 projeye 4 milyon 560 bin TL, 2017 yılında 157 projeye 4 milyon 710 bin TL, 2018 yılında 163 projeye 4 milyon 890 bin TL olmak üzere toplam 472 projeye 14 milyon 160 bin TL kaynak aktarıldı. Proje kapsamında, Bartın’da 3 yılın sonunda toplamda bin 659 büyükbaş, 75 manda, 2 bin 369 koyun, 2 bin 360 arılı kovan dağıtıldı ve 35 adet sera, kanatlı hayvan, mantar yetiştiriciliği gibi projelerin hayata geçirildi.
Hükümetimizin yanı sıra çiftçilerimizin ve sektörün tüm kesimlerinin de destek ve gayretleriyle Türk tarımının günden güne özlediğimiz dinamizmi kazanacağına ve güçleneceğine inanıyor, bu duygu ve düşüncelerle Dünya Çiftçiler Günü`nü kutluyor, bütün çiftçilerimizi saygılarımla selamlıyorum."