'Tüm ilgili ve yetkilileri göreve davet ediyoruz'
Bartın'daki basın mensuplarının üretimin yeniden başladığı TTK Amasra Müessesesi'ndeki programa davet edilmemesine tepki gösteren Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı Nihal Karaman, 'Basın mensuplarının mesleki bilinç ve sorumluluklarla hareket ederek, gerçekleştirilen açılış törenine katılmak istemesi ve bu isteğe karşı gösterilen tepki bizleri hayli şaşırtmaktadır. Gazetecilik, haksızlıkta, hata ve yanlışlarda, önemli gelişmelerde ve toplumsal olaylarda insanları bilgilendiren, topluma ışık tutabilen saygın bir meslektir. Gazeteciye ve topluma saygısı olmayanın ne kendisine, ne işine, ne milletine, ne de vatanına saygısı olmayacağını düşünüyoruz. TTK Amasra Müessese Müdürünün meslektaşımıza karşı tutumunu ve söylemini kınıyoruz. Bu yapılan saygısızlığı toplumun ve kamuoyunun takdirine sunuyor, bu ve benzer durumların son bulması için tüm ilgili ve yetkilileri göreve davet ediyoruz.' dedi
Muhammet Civan
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’nde grizu faciasının ardından yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan yeni üretim panosu, dualarla üretime açıldı. Amasralı maden işçileri, facianın ardından ilk kez üretim amacıyla maden ocağına girerek yeni açılan üretim panosunda çalışmaya başladı. Programa basın mensuplarının davet edilmeyişi ise dikkat ve tepki çekti.
Bartın için önemli olan bu programda basının davet edilmemesi ve basın mensuplarının içeri alınmamasına tepki Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı Nihal Karaman’dan geldi.
TTK Amasra Müessese Müdürünün meslektaşımıza karşı tutumunu ve söylemini kınayan Karaman, bu yapılan saygısızlığı toplumun ve kamuoyunun takdirine bırakırken bu ve benzer durumların son bulması için tüm ilgili ve yetkilileri göreve davet etti.
“Basit bir konu değildir”
Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı Nihal Karaman, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Daha önce büyük bir facianın meydana geldiği ve 43 madencinin yaşamını yitirdiği Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesinde yeni bir üretim galerisinin açılışı, yerel ve ulusal haber niteliği taşıyan bir olaydır. Burada aylardır duran üretimin ne zaman başlayacağı bölge halkı gibi ulusal anlamda merak edilen konular arasındadır.
14 Ekim 2022 tarihinde yaşanan elim olayın ardından TTK Amasra Müessesinde üretimin başlayıp-başlamayacağı hususu hem bölge halkı, hem de ülke genelinde yanıtı aranan ve tarafımıza sorulan soruların başında yer almıştır.
Böyle bir gelişme, yerel ve ulusal medya tarafından görülmeyecek, es geçilecek ve haberleştirilmeyecek kadar basit bir konu değildir.
Aynı zamanda, gazetecilerin haber alma, toplumu bilgilendirme hakkı ve görevi vardır.
Bu bilinçle hareket eden biz gazetecilerin, bölge için çok önemli olan bir programa davet edilememesini anlamlandıramıyoruz.
Basın mensuplarının mesleki bilinç ve sorumluluklarla hareket ederek, gerçekleştirilen açılış törenine katılmak istemesi ve bu isteğe karşı gösterilen tepki bizleri hayli şaşırtmaktadır.
Bölgemiz için çok önemli bir kurum olan TTK Amasra Müessesindeki kömür üretim galerisinin açılışı için gerçekleştirilen programda kentin önde gelen isimleri ve protokol üyeleri yer almasına karşın programı takip etmek isteyen meslektaşımızın programa alınmaması oldukça manidardır.
Amaç ne?
Günler öncesinden planlanmış, protokol üyelerine davetler gönderilmiş ve tüm hazırlıkların yapılmış olmasına karşın sadece Bartın için değil bölgemiz ve ülkemiz için önem taşıyan söz konusu programa hiçbir basın mensubunun davet edilmemiş olması ise soru işaretleri oluşturmuştur.
Türkiye’nin ve dünyanın gündeminde günlerce yer almış, her biri bu bölgenin evladı olan 43 madencinin yaşamını yitirmiş olduğu elim maden kazasının ardından TTK Amasra Müessesesinde başlayacak üretim çalışması için düzenlenen tören hangi masum nedenler veya amaçlarla gazeteciler olmadan gerçekleştirilmek istenilmiştir.
Bizlere göre bu durum, 43 madencimizin hayatına sebep olan hata ve yanlışlar ile bu gibi acı durumlara gebe bırakan zihniyetin halen daha devam ettiğinin göstergesidir.
Törenin basına kapalı olması TTK Amasra Müessesinin geleceğine dair açığa vurulmayan, gizli plan ve hesapların yansıması mıdır?
“Tutumunu ve söylemini kınıyoruz”
Yapılan hareket, sadece programa katılmak isteyen gazetecilerin haber yapma özgürlüğüne vurulan bir darbe değil, aynı zamanda toplumun bilgi, haber alma hakkının da kısıtlanması ve engellenmesidir.
Unutulmaması gereken bir önemli husus da şudur; gazetelerimiz, haber sitelerimiz ve diğer mecralarımız, kendini bilmezlerin işi düştüğünde kullanabileceği, gövde gösterisi yapılabileceği bir mecra değildir.
Gazetecilik, haksızlıkta, hata ve yanlışlarda, önemli gelişmelerde ve toplumsal olaylarda insanları bilgilendiren, topluma ışık tutabilen saygın bir meslektir.
Gazeteciye ve topluma saygısı olmayanın; ne kendisine, ne işine, ne milletine, ne de vatanına saygısı olmayacağını düşünüyoruz.
TTK Amasra Müessese Müdürünün meslektaşımıza karşı tutumunu ve söylemini kınıyoruz.
Bu yapılan saygısızlığı toplumun ve kamuoyunun takdirine sunuyor, bu ve benzer durumların son bulması için tüm ilgili ve yetkilileri göreve davet ediyoruz.”