TSO'dan AVM atılımı
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık, oda çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Balık, Bartın'da artık bir ihtiyaç olarak gündeme gelen AVM için şehir merkezinde 5 bin metrekarelik bir alan için bir kişiye teklifte bulunduklarını söyledi. Başkan Balık AVM dışında depo alanı, Bartın Irmağı Islah Projesi, Filyos'a yerli otomobil fabrikası gibi konularda da bilgi verdi. Bartın TSO Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Vural ise yeni imar planıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık oda binasında basın mensuplarını ağırladı. Bartın’a AVM için bir yer sahibine teklifte bulunduklarını söyleyen Başkan Balık tekliflerine olumlu cevap gelmesi durumunda bu konuda öncülük yapacaklarını kaydetti. Başkan Balık gazetecilerinde sorularını yanıtlarken depo alanı, Bartın Irmağı Islah Projesi, Filyos’a yerli otomobil fabrikası gibi konularda da görüşlerini paylaştı.
Balık: “Depolama alanlarına ihtiyacımız var”
Başkan Balık Bartın TSO olarak yürüttükleri çalışmalar ve girişimcilere ilişkin açıklamasında, “Depo alanıyla ilgili üyelerimizden ciddi anlamda talepler var. Talep sayısı şuanda 110’u buldu. 750 metrekarelik depolar olmasını istiyorlar. Tabi bunun için bize hemen hemen 150 veya 200 dönümlük bir arazi lazım. Çünkü bu işe başladığımız zaman taleplerin artacağına inanıyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri için uygulanan devlet teşvikleri gibi teşvikler depo alanları için de uygulanabiliyor. 150 ya da 160 deponun sığabileceği bir alan bunun için daha uygun olacaktır. Alanla ilgili de çalışmalar yapıyoruz. İl Özel İdaremizin Akçamescit Köyü güzergahında 290 dönümlük bir arazisi bulunuyor. Bu arazi konusundaki düşüncelerimizi başta Sayın Valimiz olmak üzere Sayın Vekilimize ve İl Özel İdaremize ilettik. Şuanda cevap bekliyoruz. Bartın’da bu metrekareye sahip hele ki yol kenarında bir arazi bulmak mümkün değil. Atılım Sanayi Sitesindeki alanlar artık yeterli gelmiyor. Özellikle imalat sektöründeki işadamlarımızın depolama alanlarına çok fazla ihtiyacı var. Bir arkadaşımızın bu konuda KOSGEB’ten 1 milyon TL’lik desteği onaylandı. Ancak kendisi yer bulma sıkıntısı yaşıyor. Yani yer sorunu bu kadar önem teşkil ediyor.” dedi.
“AVM için teklifte bulunduk”
Bartın’da AVM yapımı içinde girişimde bulunduklarını kaydeden Başkan Balık, “Bunun dışında ilimizde bir AVM düşüncemiz var. Bu konuda 13-14 dönüm yer sahibi olan bir arkadaşımıza teklifte bulunduk. Kendisi teklifi değerlendireceğini söyledi. Tabi bize olumlu dönüş yaparsa belirtmek isterim ki bu sadece Ticaret ve Sanayi Odasının yapacağı bir proje değil. Biz sadece bu işe öncülük yapacağız. Projeyi çizdireceğiz ve sonra üyelerimize bir duyuru yapıp isteyenlerin burada yer satın alabileceğini söyleyeceğiz. Bartın’ın buna gerçekten ihtiyacı var. Hepiniz gibi bizde vatandaşlarımızın özellikle hafta sonu sadece bunun için Zonguldak ve Karabük’e gittiğini duyuyoruz. Ayrıca üniversite öğrencilerimizin de buna rağbet göstereceğini düşünüyoruz. Çünkü öğrenci sayımız her geçen yıl artıyor. Aynı şekilde ilimizde her geçen yıl nüfus olarak gelişiyor. İnsanların gönüllerince alışveriş yapabileceği ve zaman geçirebileceği, istediği ürünleri istediği fiyatlarda kolaylıkla bulabileceği bir alışveriş merkezinin artık Bartın’da olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun olmayı artık bir anlamda bizim ayıbımız oldu.” diye konuştu.
“5 bin metrekarelik bir inşaat alanı bulduk”
Alışveriş merkezinin yeriyle ilgili olarak da çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başkan Balık, “Bu konuda arkadaşlarımızla daha önce yaptığımız toplantılar da Gecen Köyü mevkiini düşündük. Fakat buradaki arsa fiyatları çok yüksek. Astronomik rakamlar söz konusu. Bunun için şehir merkezindeki yerlere bakmaya başladık. Aynı zamanda alışveriş merkezleri de devlet desteklerine giriyor. Şehir merkezinde 5 bin metrekarelik bir inşaat alanı bulduk. Tabi ilk etapta bu alan göze çok büyük gelebiliyor ama alışveriş merkezlerinin potansiyelini düşündüğümüzde biz bu alanı arttıracak çalışmaları da düşünüyoruz. Neticede bir otopark olması da gerekiyor. Biliyorsunuz şehir merkezinde biz otopark sorunu yaşıyoruz. Kendi işimden de biliyorum alışverişe gelen vatandaşlarımız bu konuda çok sıkıntı yaşıyor. Bu nedenle biz alışveriş merkezini yaparken otopark sorununu da çözmüş olarak yapmalıyız. Eğer bu alan olursa hem vatandaşlarımızın kolaylıkla ulaşabileceği bir yer olacak. Eğer alışveriş merkezi şehir merkezi dışında olursa oradaki arkadaşlarımız belki de sadece hafta sonları iş yapabilecek. Bu yüzden konum olarak iyi bir yerde olması lazım ki hem vatandaşlarımız hem de orada işyerleri olacak olan arkadaşlarımız bu durumdan memnun kalsın.” dedi.
“Irmak üzerinde küçük adacıklar kurulabilir”
Türkiye’nin ve ilimizin en büyük projesi olacak olan Bartın Irmağı Islah Projesini de yakından takip ettiklerini kaydeden Balık, “Bu konuda bizde bir projemizi Sayın Valimize illettik. Sağ olsun o da bunu Sayın Bakanımıza iletmiş. Bu projemizden de bahsedecek olursak biz Bartın Irmağının kıvrımlarının birleştirilerek ırmak üzerinde küçük adacıklar oluşturulması ve bu adacıklar üzerinde de tamamen turizm amaçlı yapılaşmaların olması gerektiğini düşünüyoruz. Bir ada üzerinde konaklamadan alışverişe kadar Bartın evlerinden oluşan bir merkez kurulabilir. Bir başka adanın üzerinde yeni baştan köylerimiz gibi köy kurulabilir. Bir adanın üzerinde çevreye uygun Bartın mimari özelliklerini taşıyan bir otel kurulabilir. Bu konudan Sayın Vekilimizde haberdar. Biz de en yakın zamanda bunu görüşmek için Sayın Bakanımızdan bir randevu talep ettik. Bize dönüş yapılmasını bekliyoruz. Burada tabi önemli olan Sayın Bakanımıza tüm kurumlarımla birlikte bu işi ne kadar istediğimizi hissettirmek.” dedi.
“Dosyayı TOBB’a ileteceğiz”
Filyos Projesinin de Zonguldak’tan daha çok Çaycuma ve Bartın’ı etkileyecek olduğunu vurgulayan Başkan Balık, “20 yıl sonra ben artık bu hattın birleşeceğine inanıyorum. Şuanda 5 büyük firma yerli otomobil fabrikası için bir araya geliyor. Bu firmaları bir araya getiren de TOBB. BAKKA ile bu konuda biz bir dosya hazırlıyoruz. Filyos’a yerli otomobil fabrikası kurulduğu zaman yatırımcı banttan otomobili gemiye yükleyecek. Aynı zamanda Saltukova Havaalanına indiği zaman 10 dakika sonra fabrikasında olabilecek. Deniz yolu, hava yolu ve demir yolu mevcut. Biz bu dosyayı TOBB’a ileteceğiz onlar da gerekli mercilere ulaştıracak.” şeklinde konuştu.
Vural’dan yeni imar planı açıklaması
Bartın TSO Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Vural ise Bartın için önemli olan bir diğer konunun da imar planı olduğunu ifade ederek, “Şuanda bu konuda çalışmalar yapılıyor ancak plan bir hayli gecikmiş durumda. Bu konuda tarım raporu bekleniyor. Tabi bu planın hızlanması için bizim de çalışmalarımız var. Bu plan şuanda sıkışan Bartın’ı bu sıkışıklıktan kurtaracak ve Bartın’a nefes aldıracak bir plan. Plan, Bartın’da 40-50 bin nüfusu kapsayacak bir alan oluşturuyor. İmar planı olmadan ırmak ıslah projesi ve TOKİ Köprüsü projesi devreye giremiyor. Bunların halledilmesi lazım.” dedi.
“Bartın’da nefes alacak yer kalmadı”
Oda olarak imar planı konusunun yakın takiplerinde olduğunu ifade eden Vural, “Bu plan bizim yakın takibimizde. Çünkü odamıza üye inşaat alanında faaliyet gösteren meslek grubumuzu yakından ilgilendiren bir konu. İmar planının devreye sokulamaması müteahhitleri de sıkıntıya soktuğu gibi konut alacakları da sıkıntıya sokuyor. Maliyetler yükseliyor. Bartın’da gereksiz rant alanları oluşuyor. Ne yaşama alanlarında bir rahatlık sağlayabiliyor. Şehir merkezinde her boş bulunan arsaya bina yapılıyor. Dolayısıyla Bartın’da nefes alacak yer kalmadı. Artık biz bu zincirin kırılmasını istiyoruz. Bu durum bizi ve bizim bileşenlerimizi doğrudan ilgilendiriyor. Takip etme zorunluluğumuz var. Arsa fiyatları çok yüksek olduğu için ev fiyatları çok pahallı. Aynı zamanda şehir de bozuluyor. Kent merkezinde yaşanan trafik sorunu herkesin malumu. Burada önemli olan yeni gelişme alanlarının kazandırılması.” şeklinde konuştu.