TPAO, Mugada'da sosyal tesis yapacak

Filyos Limanında çalışmalarına devam eden Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Bartın sahillerde de yatırım yapmak için kolları sıvadı. Büyükkızılkum-Filyos bağlantı yolunun Zonguldak'a ait kısmını da yapmayı üstlenen TPAO, Mugada'da büyük bir sosyal tesis yapacak. Tesisin, Mugada'da İl Özel İdaresince hazineden yeri kiralanan Karavan ve Tekne Parkı alanına yapılması planlanıyor. Ekim gündemini görüşmeye devam eden İl Genel Meclisi ise bu kapsamda Karavan ve Tekne Parkı alandan kaldırılmasına karar verdi.

TPAO, Mugada'da sosyal tesis yapacak

Ekim gündemini görüşmeye devam eden İl Genel Meclisi, son toplantıda il turizmi adına önemli kararlardan birini daha aldı. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri, bu kararı almadan önce ise gündeme 3 madde daha ilave etti. Ekim gündemine Teminat mektubu izin talebi verilmesiyle ilgili dosya, 2023 Mali ve Çalışma Yılına Ek Bütçe verilmesiyle ilgili dosya ve Terkehaliller Köyü İmar Planıyla ilgili dosya da ilave edildi. Meclis daha sonra Mugada sahilindeki tekne parklarının kiralanması ve Karavan Parkı tesisiyle ilgili dosyayı görüşmeye başlarken Başkan Dursun, Filyos’ta çalışmalarına devam eden Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının  (TPAO), Mugada’da büyük bir sosyal tesis yapmak istediğini açıkladı.

Karavan ve Tekne Parkı’nın yeri hazineden kiralık

Mugada’da İl Özel İdaresi ve Batı Karadeniz Kalkınma İşbirliğiyle 2015 yılında yapılan Karavan ve Tekne Parkı’nın yerinin aslında hazineden kiralık olduğunu ifade eden Başkanı Kenan Dursun şöyle konuştu:

“Mugada’da bizim Karavan Parkımız var. Parkın yeri de aslında hazineye aitti. Biz burayı ve tekne parklarımızın yerini hazineden kiralamıştık. O dönem eş finansman sağlayarak Batı Karadeniz Kalkınma Ajansıyla (BAKKA) birlikte 2015 yılında karavan park yapmıştık. Maksadımız orada turizmi çeşitlendirmekti. Bir dönem biz işlettik. Daha sonra da kiraladık. Oradan gelirde elde ettik.

TPAO, Mugada’da da sosyal tesis yapacak

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Mugada’nın hemen yan tarafından Filyos’ta iyi bir yapılanmaya gidiyor. Mugada’dan Filsyos’a olan ulaşımı da yine onların desteğiyle standardı çok yüksek bir yol haline getirdik. TPAO, Mugada sahiline bir sosyal tesis yapmayı daha önce planlamıştı. Karavan parkımızın olduğu yer hazineye ait olduğu için biz de burada feragat edebileceğimizi ifade ettik. Orada daha büyük sosyal tesis olacak. Mugada biraz daha değişecek.

“Tekne parklarla ilgili de başka bir proje gerçekleştireceğiz”

Biz belki burada 10 yıldır Filyos’ta çalışan beyaz yakalıları kendi sahillerimize çekmemiz gerektiğini söylüyoruz. TPAO’nun da Mugada’da yağacağı sosyal tesis buna aslında kapı aralıyor. Bu yatırıma hem biz, hem İl Özel İdaremiz hem de Valiliğimiz sıcak bakıyor. Orada bir değişim süreci olacak. Tekne parklarla ilgili de başka bir proje gerçekleştireceğiz.

“Büyükkızılkum-Filyos orman yolu yapılıyor”

Filyos’ta artık başka bir değişim var. Sahillerimize olan yolların standardını yükselmek için TPAO, ilimize katkı sağladı. Belki onların desteğiyle 20 kilometre yol yaptık. Bizim Büyükkızılkum’dan Filyos’a ormandan açtığımız yolu da yapmak için şuanda çalışıyorlar. Bu yol 2 kilometre. Orayı da yapmayı TPAO yapmayı taahhüt etmiş durumda. Yani orada Filyos’a iki alternatifli yol olacak.

Hatipler-Mugada yolu, yol ağına alınıyor

Aynı zamanda biz 2010 yılında Hatipler-Mugada arasında 2,5 kilometrelik bir yol daha açmıştık. Bu yolu da yol ağına alacağız. Hatipler-Mugada, Büyükkızılkum-Filyos bağlantısı olduktan sonra sahillerden geze geze ana caddeye çıkmadan İnkumu’na kadar ulaşım sağlanmış olacak.

“Filyos Limanı belki de dünyadaki en büyük 3. Liman olacak”

Bu saatten sonra Filyos çok daha hızlı büyüyecek. Filyos Limanı belki bundan sonra Büyükkızılkum’a doğru büyüyecek. Liman ilk yapılmaya başladığında TPAO’nun orada doğalgaz projesi yoktu. Filyos, ülkemizin önemli bir projesi. Aynı zamanda Filyos Limanı belki de dünyadaki en büyük 3. Liman olacak. Türkiye’de de Batı Karadeniz ve İç Anadolu’yu uluslararası ticarete açacak bir liman.”

Tesisteki binalar değerlendirilecek

Dursun ayrıca karavan ve tekne parkı kaldırıldıktan sonra tesisteki binaların da değerlendirileceğini, bu binaların ziyan edilmeyeceğini ifade ederken Meclis Üyeleri oy birliğiyle bu alanın kaldırılmasına karar verdi. Meclis, aynı zamanda  toplantıda Ulus İlçesinde yine İl Özel İdaresine ait bir iş yerinin Ulus İlçe Tapu Müdürlüğüne tahsis edilmesini onayladı.