Toplu taşımaya zam geldi, seçim öncesi yapılan harcamalar gündem oldu!

Bartın Belediye Meclisi Temmuz Ayı Toplantısı, Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya başkanlığında gerçekleştirildi. 17 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda geçtiğimiz ay Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edilen Özel Halk Otobüsleri yolcu taşıma ücretlerine zam talebi, Meclis'in en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Komisyonda detaylıca olan alınarak Temmuz ayı gündeminde yeniden Meclis'e gelen zam talebi Meclis'in oybirliğiyle kabul edildi. Buna göre şehir içi sivil yolcu taşıma ücreti 18 lira, şehir içi emekli öğrenci taşıma ücreti 13 lira, İnkumu sivil yolcu taşıma ücreti 33 lira, İnkumu öğrenci taşıma ücreti 22 lira, Boğaz-Karasu sivil yolcu taşıma ücreti 28 lira, Boğaz-Karasu öğrenci yolcu taşıma ücreti 18 lira, Güzelcehisar-Bakacak sivil yolcu taşıma ücreti 37 lira, Güzelcehisar-Bakacak öğrenci yolcu taşıma ücreti 25 lira oldu. Geçtiğimiz ay Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, 2024 yılına ait Genel Bütçe ve Ek Bütçeler dahil, gelir-gider tabloları, bilanço ve yevmiye defterlerinin incelenerek Bütçe denkliğini, teşkil etmek amacıyla gelir-gider hesaplarının/tablolarının incelenmesi talebi Temmuz ayının önemli diğer gündemi olurken yapılan incelemeler sonucu 2024 yılı ilk 3 ay harcamalarının 2023 yılının ilk 3 ayı ile karşılaştırıldığında aşırı yüksek olduğu gözlemlendiği, 2024 yılı gelir ve gider dengesi ve bütçe dengesi gözetilmeden harcamaların yapıldığı ve kamu yararı düşünülmeden bütçe disiplinine bağlı kalınmadığı tespit edildi. Raporun okunmasının ardından söz alan CHP Meclis Üyesi Emin Titiz, seçim öncesi dönemde yapılan Belediye harcamalarına dikkat çekerek bir değerlendirmede bulundu. Yazar Alev Alatlı'nın 'her yasal hak helal değildir' sözünü hatırlatarak söz konusu harcamaların mevzuatta yasal olabileceğine ancak asla helal olmayacağını ifade ederken AK Partili Meclis Üyesi Hüseyin Manav'ın ret verdiği dosya oy çokluğuyla kabul edildi.

Toplu taşımaya zam geldi, seçim öncesi yapılan harcamalar gündem oldu!

Bartın Belediye Meclisi, Temmuz ayı gündemi için toplandı

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Belediye Meclisi, Temmuz ayı gündeminde yer alan konuları görüşmek üzere Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya başkanlığında toplandı.

Belediye Meclis Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda 17 gündem maddesi görüşüldü. Meclis gündemindeki 9 madde yeni dosyalar olurken diğer 8 gündem maddesi ise geçtiğimiz ay komisyonlara havale edilen dosyalar oldu.

Cumhur İttifakı’nda partiler kendi gruplarına ayrıldı

31 Mart seçimlerinde Cumhur İttifakı çatısı altında Belediye Meclisine MHP listelerinden giren ittifak ortağı AK Partili Meclis üyeleri, Meclis’te kendi gruplarını kurdu.

Başkan, gruplara çalışmalarında başarılar diledi

Seçimlerin ardından AK Partili Kenan Dursun, Hüseyin Manav, Turgay Kabakcı, Evren Ayvaz, toplantıya “AK Parti Grubu” olarak katılırken Başkan Yalçınkaya, gruplara hitap ederek çalışmalarında başarılar dileyerek  “Biliyorsunuz 8 kişilik tek bir grubumuz vardı. Şimdi Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu ve Milliyetçi Hareket Partisi grubu olarak 4’er kişilik Meclis üyelerinden oluşan iki grubumuz oluştu. Dolayısıyla Adalet ve Kalkınma Partisi Grubuna da gruplarının hayırlı olmasını diliyorum, Meclis çalışmalarında başarılar diliyorum. Aynı zamanda Milliyetçi Hareket Partisi Grubundaki arkadaşlarımıza da yine Meclis çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.

Dosyalar komisyonlara havale edildi

Meclis toplantısında açılış ve yoklamanın ardından Meclis gündemine geçilirken gündemin ilk maddesinde yer alan Bartın Limanı Uygulama Yönetmeliği Hizmet Tarifesinde değişiklik yapılması talebi ile gündemin ikinci maddesinde yer alan Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin 2024 yılı yatırım programında yer alan Bartın İli Merkezinde yapılacak olan yeraltı tesis çalışmalarından dolayı, idaremize ödeyeceği yol tahribat bedelinin belirlenmesi talebi, Meclis’in oybirliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Ardından gündemin 3., 4., 5., 6., 7., 8., ve 9. maddelerinde yer alan Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Tuna Mahallesi, tapuda 1952 ada, 5 ve 11 numaralı taşınmazların satış talebi, Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Ağdacı Mahallesi, tapuda 1244 ada, 106 numaralı taşınmazın satış talebi, Tuna Mahallesi, tapuda 1642 ada, 8 numaralı parseldeki Belediye hissesinin satış talebi, Şiremirtabaklar Köyü, tapuda 192 ada, 5 parsel ve yakın çevresi Nazım ve Uygulama İmar Planı Değişikliği talebi, Tuna Mahallesi, tapuda 1238 ada, 6 parsel numaralı taşınmaz üzerinde ticaret alanı kullanım fonksiyonunda değişiklik yapılması amacıyla hazırlanan Nazım İmar Planı Değişikliği ve Uygulama İmar Planı Değişikliği talebi, Tuna Mahallesi, tapuda 1648 ada, 2 numaralı parseldeki Belediye hissesinin satış talebi, Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Orduyeri Mahallesi, tapuda 389 ada, 36 numaralı taşınmazın satış talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonuna oy birliği ile havale edildi.

Mezbaha kesim ücret tarifesi güncellendi

Gündemin 10’uncu maddesinde yer alan Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen Mezbaha et kesim ücret tarifesinin güncellenmesi talebiyle ilgili olan dosya, Meclisin oy birliği ile kabul edildi.

 

Toplu taşımaya zam!

Geçtiğimiz ay Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen Özel Halk Otobüsleri yolcu taşıma ücretlerine zam talebi, Meclis’in Temmuz ayındaki en önemli gündem maddelerinden biriydi. Komisyonda detaylıca olan alınarak Temmuz ayı gündeminde yeniden Meclis’e gelen zam talebi Meclis’in oybirliğiyle kabul edildi.

Buna göre; şehir içi sivil yolcu taşıma ücreti 18 lira, şehir içi emekli öğrenci taşıma ücreti 13 lira, İnkumu sivil yolcu taşıma ücreti 33 lira, İnkumu öğrenci taşıma ücreti 22 lira, Boğaz-Karasu sivil yolcu taşıma ücreti 28 lira, Boğaz-Karasu öğrenci yolcu taşıma ücreti 18 lira, Güzelcehisar-Bakacak sivil yolcu taşıma ücreti 37 lira, Güzelcehisar-Bakacak öğrenci yolcu taşıma ücreti 25 lira olarak belirlendi.

 

Teklifte orta yol bulundu

Kararın ardından açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, Özel Halk Otobüslerinin sivil yolcu 22 lira, indirimli emekli öğrenci 15 lira olduğunu ifade ederken komisyonun ise 18 ve 13 lira teklifte bulunduğunu ancak ekonomik şartlar da göz önüne alınarak söz konusu teklifte bir orta yol bulunarak Komisyonca 5 lira zam kararı verildiğini söyledi.

Dursun, belli periyotta zam yapılmasını önerdi!

AK Partili Belediye Meclis Üyesi Kenan Dursun, toplantıda söz alarak zam taleplerinin belli bir zaman periyoduna oturtulmasını isterken böyle olmamasının hem hizmet sunucuyu hem de vatandaşı mağdur ettiğini dile getirdi.

Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsü ücretlerine en son geçtiğimiz yıl Ağustos ayında zam yapılmıştı.

İnkumu’ndaki tesislerin yeni konaklama tarifeleri belli oldu

Gündemin 12’nci maddesinde ise Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, Bartın Belediye Başkanlığı İnkum Eğitim ve Dinlenme Tesislerinin 2024 yılına ait günlük konaklama ücret tarifesinin görüşülmesi yer aldı. Komisyon konaklama ücret tarifesini belediye personeline günlük 300 lira, misafirlere ise günlük 500 lira olarak belirlerken belirlenen ücretin diğer eş değer kurumlardan düşük olduğuna dikkat çekildi.

Gündemin 13’üncü maddesinde yer alan Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Çalışma ve Seyrüsefer Yönetmeliğinde madde değişikliği talebinin görüşülmesi değerlendirilerek Meclis’in oy birliği ile kabul edildi.

Gündemin 14’üncü maddesinde yer alan İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Mülkiyeti Belediyeye ait olan yoldan ihdas sonrası oluşan Kemerköprü Mahallesi, tapuda 1439 ada, 350 ve 351 numaralı parselin satış talebinin görüşülmesi de Meclisin oy birliği ile kabul edildi. 

Komisyon plan değişikliğini reddetti!

Gündemin 15’inci maddesinde ise İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Dallıca Köyü sınırları içerisinde bulunan muhtelif taşınmazlar üzerinde Belediyece “Küçük Sanayi Alanı” amacıyla hazırlatılan Nazım İmar Planı Değişikliği ve Uygulama İmar Planı Değişikliğine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü teknik inceleme raporu görüşüldü. Değerlendirmede süre aşımı nedeniyle ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden gelen yazı doğrultusunda komisyon plan değişikliğini reddetti. Meclis komisyon raporunu oy birliği ile kabul etti.

Bütçe dengesi gözetilmeden harcama yapıldığı tespit edildi!

Gündemin 16’ncı maddesinde ise Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, 2024 yılına ait Genel Bütçe ve Ek Bütçeler dahil, gelir-gider tabloları, bilanço ve yevmiye defterlerinin incelenerek Bütçe denkliğini, teşkil etmek amacıyla gelir-gider hesaplarının/tablolarının incelenmesi talebi yer aldı.

Komisyon raporunda, “Yapılan incelemeler sonucu 2024 yılı ilk 3 ay harcamalarının 2023 yılının ilk 3 ayı ile karşılaştırıldığında aşırı yüksek olduğu gözlemlendiği, 2024 yılı gelir ve gider dengesi ve bütçe dengesi gözetilmeden harcamaların yapıldığı ve kamu yararı düşünülmeden bütçe disiplinine bağlı kalınmadığı tespit edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

 

Titiz: “Yasaldır ama helal değildir”

Raporun okunmasının ardından söz alan CHP Meclis Üyesi Emin Titiz, seçim öncesi dönemde yapılan Belediye harcamalarına dikkat çekerek bir değerlendirmede bulundu. Yazar Alev Alatlı’nın “her yasal hak helal değildir” sözünü hatırlatarak söz konusu harcamaların mevzuatta yasal olabileceğine ancak asla helal olmayacağını ifade ederek şöyle konuştu:

“2024 yılının ilk 3 ayı farklı bir ifadeyle seçimden önceki 3 ay olarak tabir etmemiz gerekiyor. Özellikle Bartın halkının parasının nasıl çarçur edildiğini nasıl bir seçim harcamasına dönüştürüldüğünü ifade etmek istiyorum. Temsil ağırlama başlığı ile medya kuruluşlarına, sosyal medya fenomenlerine ve bazı yemek şirketlerine harcanan para 9 milyon 489 bin 386 lira. Yaklaşık 9 buçuk milyon lira bu şekilde harcanmış. Tabi burada basın kuruluşlarımızı ve basın emekçilerimizi tenzih ediyorum. Sonuçta bir kamu kurumunun bir hizmet talebi var ve bu hizmet talebinin karşılanması durumu var. Burada asıl eleştirdiğimiz nokta kamu kaynaklarının seçim kazanmak uğruna siyasi ikbal uğruna nasıl çarçur ifade etmek için bunları zikrediyorum. Yine bir anket yapılmış 246 bin lira harcanmış başka bir anket 216 bin lira toplamda 462 bin lira anket yapılmak suretiyle harcama yapılmış. Asıl dikkatimizi çeken şu 2024 yılı özel kalem ödeneği olarak 6 milyon lira bütçeye bir kaynak konulmuş ve ilk 3 ay içerisinde 5,5 milyon lirası harcanmış. Yani 12 ayda öngörülen ve ödenek olarak bütçeye konulan 6 milyon liranın yüzde 90’ı 3 ay içerisinde tüketilmiş yani bize 9 ayda harcamak üzere 500 bin lira bırakılmış.

Bu harcamaları göz önünde bulundurduğumuzda bize Alev Alatlı’nın bir sözünü hatırlatıyor. ‘Bazı işler vardır mevzuata uygundur dolayısıyla yasaldır, ama helal değildir.’ Ben de bu bağlamda bir belediye başkanının bir belediye yönetiminin kamu kaynaklarını fakiri fukaranın yetimin hakkını kendi siyasi ikbali ve seçim kazanma uğruna çarçur etmesi mevzuata uydurursa yasaldır ama helal midir bunu da Bartın halkının vicdanına bırakıyorum.”

Oyçokluğuyla kabul edildi!

İlgili gündem maddesi ile ilgili Komisyon kararını AK Partili Meclis Üyesi Hüseyin Manav kabul etmezken dosya, oy çokluğuyla kabul edildi.

Ücret tarifeleri güncellendi

Gündemin 17’inci maddesinde yer alan Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, Belediyece 2024 yılı ikinci altı ayında uygulanacak gelir tarifelerinin güncellenmesi talebi de görüşülerek Meclisin oy birliği ile kabul edildi.

Bartın Limanı hizmet tarifesinde değişiklik yapıldı

Gündemin 1’inci maddesinde yer alan ve Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen Bartın Limanı Uygulama Yönetmeliği Hizmet Tarifesinde değişiklik yapılması talebi verilen aranın ardından ikinci oturumda görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Tüm gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantıda son olarak Ağustos 2024 Meclis Toplantısının 1 Ağustos Perşembe günü saat 16.00’da yapılması kararlaştırıldı.

Toplantı sonrasında kısa bir değerlendirmede bulunan Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, alınan kararların Bartın için hayırlı olmasını diledi.