TMO'dan ve Müdürlükten fındık alımıyla ilgili açıklama

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından 2018 mahsulü kabuklu fındık alımının başladığını duyurdu. Fındığını TMO'ya vermek isteyen Bartın'daki fındık üreticisi Düzce'nin Akçokaca İlçesi'ndeki Akçakoca Ekip Şefliğine, Düzce Ekip Şefliğine ve Sakarya Adapazarı Dağdibi Ekip Şefliğine teslim edebilecek. Fındık alımları içinse randevular internet üzerinden alınacak. TMO, bu yıl Giresun kalite tombul fındığın kilosu 14.50 TL, Levent kalite tombul fındığın kilosu 14 TL ve kabuklu sivri ve diğer kabuklu fındığın kilosu 13 TL'den alınacağını açıkladı.

TMO'dan ve Müdürlükten fındık alımıyla ilgili açıklama

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Toprak  Mahsulleri Ofisi (TMO)  Genel Müdürlüğü tarafından  2018 mahsulü  kabuklu fındık alımının başladığını duyurdu. Müdürlüğün yaptığı duyuruda fındığını TMO’ya vermek isteyen Bartın’daki fındık üreticisi Düzce’nin Akçokaca İlçesi’ndeki Akçakoca Ekip Şefliğine, Düzce Ekip Şefliğine ve Sakarya Adapazarı Dağdibi Ekip Şefliğine verebilecekleri ifade edildi. Fındık alım randevularının internet üzerinden oluşturulacağını da belirten Müdürlük, TMO’nun yıl Giresun kalite tombul fındığın  kilosu 14.50 TL, Levent kalite tombul fındığın kilosu 14 TL ve kabuklu sivri ve diğer kabuklu fındığın kilosu 13 TL’den alacağını kaydetti. Müdürlük duyuruda  “Toprak  Mahsulleri Ofisi  (TMO)  Genel Müdürlüğü 2018 mahsulü  kabuklu fındık alımı başlamıştır. Alım noktaları adı ve adresi aşağıda tabloda sunulmuştur. Üreticilerden randevu ile alım yapılacaktır. Randevular internet üzerinden http://www.tmo.gov.tr adresinden veya TMO işyerlerine müracaat edilerek yapılacaktır” dedi.

Randevu nasıl alınacak?

İnternet üzerinden randevuların nasıl alınacağı ve ürün teslimi ile ürün bedelinin nasıl yapılacağına da açıklık getiren Müdürlük şu bilgileri verdi:

“Randevu almak için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olunması ve kaydın güncelleştirilmesi gerekmektedir.  Randevuda üreticiler için T.C Kimlik Numarası, tüzel kişiler için vergi numarası yeterli olacaktır. Randevular internet üzerinden alınacaktır. Üreticiler randevularını;  internet üzerinden http://randevu.tmo.gov.tr adresi üzerinden, internet üzerinden http://www.tmo.gov.tr adresinden TMO Randevu butonunu tıklayarak, TMO işyerlerine müracaat ederek alabileceklerdir. ÇKS belgesinde kayıtlı üretim miktarı üzerinden 1 tona kadar ürünler için en fazla 1 randevu, 1 tonun üzerindeki ürünler için ise en fazla 2 randevu alınabilecektir. Randevu işlemlerini başlaması ile http://www.tmo.gov.tr adresine giriş sayfası konulacaktır.

İşte istenilen belgeler!

Alım merkezine ürün satmak için gelen üreticiler, aşağıdaki belgeleri yanlarında getireceklerdir. Nüfus cüzdanı aslı veya fotokopisi, TMO’nun anlaşmalı olduğu Ziraat Bankası Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Akbank, Şekerbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi, İş Bankası, TEB, Denizbank ve Albaraka Türk Katılım Bankalarından herhangi birisinde fındık satımı için açtırılacak banka hesap cüzdanı ile üretici imzalı fotokopisi.

Ürün bedeli ödemesi ne zaman olacak?

Ödemeler 20 gün içerisinde yapılacaktır. Lisanslı depolarda alımlarda ürün bedeli peşin ödenecektir. “

TMO’dan alımlarla ilgili açıklama

TMO ise fındık alımlarıyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Kurumumuzun 1 Kasım'dan itibaren fındık alımlarına başlayacağı ilan edildi. Bu doğrultuda Kurumumuz 1 Kasım'dan itibaren 5 Şube Müdürlüğünde 15 noktada aşağıdaki fiyatlardan fındık alımlarına başlayacaktır.
GRUP ADI FİYAT (TL/KG)
GİRESUN KALİTE KABUKLU TOMBUL FINDIK 14.50
LEVANT KALİTE KABUKLU TOMBUL FINDIK 14.00
SİVRİ VE DİĞER KALİTE KABUKLU FINDIK 13.00

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından fındık alımlarında uygulanacak kriterler şunlardır:
Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilerden kayıtlı üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.
 Alımlar randevu üzerinden yapılacak olup Üreticiler 30 Ekim'den tarihinden
itibaren www.tmo.gov.tr adresinden veya şube müdürlüklerimizden randevu alabileceklerdir.
Randevu sahibi üreticilerin alım noktalarında şahsen bulunmaları gerekmektedir. Ürün sahibinin
olmadığı durumlarda üreticinin ürünü alınmayacaktır.
Ürün bedeli ödemeleri 20 gün içerisinde üretici hesaplarına aktarılacaktır.
 Pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır.
 Kabuklu fındık alım analizlerinde;
 Sağlam iç fındık oranı yüzde 40'ın altında,
 Rutubet oranı yüzde  6'nın üzerinde,
 Çürük ve bozuk iç fındık oranı yüzde 3'ün üzerinde,
Çatlak, kırık ve iç fındık toplamı yüzde 5'in üzerinde,
olan ürünler kesinlikle satın almayacak olup üreticilerin ürünlerini bu standartlar dâhilinde
satışa sunmaları gerekmektedir.
Üreticilerimizin alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;
ÇKS bilgilerini güncellemeleri,
Ürünlerini randevu alınan günde getirmeleri gerekmektedir.
Üreticilerimiz alım konusunda her türlü bilgiyi aşağıda irtibat numaraları verilen işyerlerimizden alabileceklerdir. Üreticilerimiz, Genel Müdürlüğümüzde kurulan "Alo Ürün Hattı'na [0 312 416 34 10 (8 Hat)] fındık alımları konusunda her türlü talep ve düşüncelerini bildirebilirler. Kurumumuz tarafından yapılacak olan kabuklu fındık alımlarının ülkemize ve üreticilerimize hayırlı olmasını dileriz.”