Termik santrale bir darbe de Danıştay'dan
Bartın Platformu, Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş (HEMA) tarafından Amasra'ya yapılmak istenen termik santralle ilgili 1/100 binlik ÇED yürütmesinin durdurulması kararı iptali isteminin Danıştay 6. Dairesince reddedildiğini açıkladı. Platform kararı 'Bu karar termik santralin Bartın-Amasra coğrafyasından, haritalardan kesin olarak silineceği müjdesidir' şeklinde değerlendirirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ÇED süreci durdurulan termik santral başvurusunu tamamen iptal etme çağrısında bulundu.
Bartın Platformu, Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş (HEMA) tarafından Amasra’ya yapılmak istenen termik santralle ilgili 1/100 binlik ÇED yürütmesinin durdurulması kararı iptali isteminin Danıştay 6. Dairesince reddedildiğini açıkladı. 2016 yılından beri işleyen süreci yeniden hatırlatan Platform “Hattat Holding tarafından Amasra’da yapılmak istenen termik santrale yer açmak için 2016 yılında 1/100 bin ölçekli Zonguldak Bartın Karabük Çevre Düzeni Planı’nda hukuksuz bir düzenleme yapılmıştı. Bu plan ile alt ölçekli çevre düzeni planlarında daha önce turizm, balıkçılık, orman, tarım ve yerleşim alanı olarak görülen saha, termik santral alanı olarak değiştirilmişti. Biz de Bartın Platformu ve Bartın Belediyesi olarak bu değişikliklerin iptali için mahkemelere başvurmuştuk.
Bu başvurular kapsamında;
-Danıştay 6. Dairesi 2017/4787 Esas sayılı dosyada Termik santrele ÇED olumlu kararı verilmesi gerekçesi ile yapılan değişikliğe ilişkin 7 Kasım 2019 tarihinde yürütmenin durdurulması kararı vermişti.
-1/25.000 Plan değişikliğinin iptali için açılan dava Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5. İdare Dava Dairesinin 2018 / 738 Esas dosyasında derdest edilmişti.
- 1/1000 ve 1/5000 planlarda yapılan değişiklikler Zonguldak İdare Mahkemesinin 2018/ 730 Esas 2020/597 Karar sayılı 7 Eylül 2020 tarihli kararı ile iptal edilmişti” dedi.
“Danıştay itirazı reddetti”
İtirazın reddiyle ilgili kararın UYAP sistemine yüklendiğini kaydeden Bartın Platformu açıklamasına şöyle devam etti:
“Mahkemelerimizin verdiği bu kararlara göre; Çevre Düzeni Planları önceki haline dönmüş, Amasra’da termik santral kurmaya kesinlikle yer olmadığına karar verilmişti. Fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Hattat Holding bu kararların iptali için üst mahkemelere başvurarak, Danıştay 6. Dairesinin vermiş olduğu 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nın yürütmesinin durdurulması kararının iptalini istemişlerdi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2020/481 YD İtiraz sayılı 20 Kasım 2020 tarihli kararı ile “Yürütmenin Durdurulması” kararına yapılan itirazı reddettiğini dün (24 Şubat 2021) UYAP sistemine yüklemek suretiyle açıklamıştır. İtirazın reddi kararında Danıştay 6. Dairesinin 7 Kasım 2019 tarihli Yürütmenin Durdurulması kararının usul ve yasaya uygun olduğu ve kararın kaldırılmasını gerektiren durum olmadığı açıklanmıştır.
“Termik santralin kesin olarak silineceği müjdesidir”
Bu karar; Bartın ili Amasra ilçesinde Tarlaağzı ve Gömü köylerinin bulunduğu alanın turizm, tarım, balıkçılık, kent ve kültür kimliğine aykırı olarak termik santral yapılamayacağının bir kez daha yargı tarafından onaylandığının kanıtıdır. Bu karar; termik santralin Bartın-Amasra coğrafyasından, haritalardan kesin olarak silineceği müjdesidir. Bu güzel haberi halkımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Mahkeme salonlarında hukuki beyanda bulunmak yerine Bartın Platformu çatısı altında mücadele eden Bartın-Amasra halkına “güruh” deme hadsizliğini gösteren şirket temsilcilerini, Amasra’da termik santral yapma sevdasına son vermeye çağırıyoruz.
Bakanlığa iptal çağrısı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’u da en son 4 Şubat 2021 tarihinde Ankara’da bakanlıkta yapılan İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda ÇED süreci durdurulan termik santral başvurusunu tamamen iptal etmeye çağırıyoruz.”