Termik santral masaya yatırıldı
Avukatlardan Enerji, Çevre ve Hukuk Paneli
Haber Merkezi
Türkiye Barolar Birliği ve Bartın Barosu tarafından düzenlenen "Enerji, Çevre ve Hukuk” konulu panel geniş katılımla gerçekleşti. Amasra halkının da büyük ilgi gösterdiği panelde Amasra'da yapılmak istenen HEMA termik santralinin bir cinayet olacağı dile getirilirken termik santrallerin çevresel ve insan sağlığı üzerindeki zararlarının yanı sıra, yöre ekonomisine vereceği zararlar da masaya yatırıldı.
Türkiye Barolar Birliği ve Bartın Barosu’nun birlikte düzenlediği “Enerji, Çevre ve Hukuk” konulu panel Amasra Northdoor Otel’de yapıldı. Halkın yoğun ilgisini çeken panelde 300 kişilik salon tamamen doldu. Panele Bartın Belediye Başkan vekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Bartın Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Halil Balık, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, CHP Amasra İlçe Başkanı Bora Işıkal’ın yanı sıra birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Amasra’da yapılmak istenen “Hema Termik Santrali” için verilen ÇED olumlu kararı ve Çevre Düzeni Planı değişikliğine ilişkin 2019 kişiyle açılan iptal davası sürecinin değerlendirildiği panelde açılış konuşmasını Bartın Barosu Başkanı Av. Ferhat Parlatır yaptı.
PARLATIR SANTRALİN CİNAYET OLACAĞINI SÖYLEDİ
Baro Başkanı Parlatır konuşmasında; “Bartın halkının termik santrale “Hayır” dediğini, Karadeniz’in en güzel kıyılarına sahip olan Bartın’ın termik santralle yok edilemeyeceğini, Fatih Sultan Mehmet tarafından dünyanın göz bebeği Çeşmi Cihan olarak adlandırılan Amasra’ya termik santral kurulmasının cinayet olacağını söyledi. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ali Arabacı ise panelde ki konuşmasında Türkiye’de çevre hakkı mücadelelerinin yaşam hakkı mücadelesine dönüştüğünü ifade edip Amasra’yı doğal, tarihi ve kültürel özellikleriyle çok önemsediklerini, Amasra’nın mutlaka gelecek kuşaklara hiç değilse bu haliyle korunarak aktarılması gerektiğini, böyle değerli bir yere termik santral için ÇED olumlu kararı verilmiş olmasının endişelerini arttırdığını söyledi. Arabacı termik santrallerin ormana, doğaya, toprağa, suya, denize, insan sağlığına zararları olduğunu, bunun örneklerini Yatağan’da, Elbistan’da, Soma’da ve Çatalağzı’nda gördüklerini, Amasra’da kurulmak istenen termik santral hakkında ÇED sürecinde çevresel etkilerin doğru bir şekilde değerlendirilmediğini kaydedip bir aileye özel izinle Amasra’nın büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakıldığını, Türkiye Barolar Birliği’nin şimdiye kadar olduğu gibi şimdiden sonra da Bartın ve Amasra halkının yanında olacağını belirtti.
BELGELERLE ANLATTILAR
Av. Yakup Okumuşoğlu’nun yönettiği panelde Av. Engin Uzun “Amasra’da Termik Santral ve Hukuki Süreç”, Dr. Bengi Akbulut “Termik Santrallerin Görünmeyen Maliyetleri”, Prof. Dr. Erdoğan Atmış “Amasra’da Termiksiz Yasam Mücadelesi ve Gerçekler”, Av. Fevzi Özlüer’de “Çevre ve Kent Hukukunda Güncel Durum” başlıkları altında sunumlar gerçekleştirdiler. Konuşmacılar Amasra’da kurulacak termik santralin çeşitli çevre sorunları yaratmanın yanında, yöredeki turizmi bitireceğini, Bartın ve Amasra ekonomisine zarar vereceğini, yöre halkının sağlıklı yaşamını tehlikeye sokacağını belgelere dayanarak anlattılar. Konuşmalarda Almanya’nın kömürlü santralleri hızla kapatmaya devam ettiği ve 2050 yılında hiçbir şekilde fosil yakıt kullanmamayı hedeflediği, İngiltere’nin 2025 yılına kadar bütün kömürlü termik santrallerini kapatacağını, buna rağmen Türkiye’de hızla kömür santral kurulmaya çalışılmasının çok düşündürücü olduğu vurgulandı.