Tepe: 'Eğitim ayağı yok sayılarak obezite ile mücadele edilmez'
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Okul Gıdası Logosu Uygulaması Usul Ve Esasları Hakkındaki Tebliği yorumlayan Türkiye Kantinciler Platformu Yönetim Kurulu ve Bartın Kahveciler Şerbetçiler ve (Kantinciler) Esnaf Odası Başkanı Ayhan Tepe, tebliğin öncelikle yasal dayanağı olan 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na aykırı olduğunu ve başarılı sonuç vermeyeceğini iddia etti.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Okul Gıdası Logosu Uygulaması Usul ve Esasları Hakkındaki Tebliği yorumlayan Türkiye Kantinciler Platformu Yönetim Kurulu ve Bartın Kahveciler Şerbetçiler ve (Kantinciler) Esnaf Odası Başkanı Ayhan Tepe, tebliğin öncelikle yasal dayanağı olan 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na aykırı olduğunu ve başarılı sonuç vermeyeceğini iddia etti. Ayrıca uygulamanın sadece okul kantinlerini kapsadığını, yemekhaneleri kapsamadığını dile getiren Tepe, obezite ile mücadele edilecekse öncelikle bu çalışmaların tribüne yönelik çalışmalar şeklinde değil, topyekün bir mücadele şeklinin benimsenmesi ve herkesin sorumluluk alması gerektiğinin altını çizdi. TÜRKAP olarak her türlü uygulamaya karşıymış gibi gözükmelerinden oldukça rahatsızlık duyduklarını dile getiren Tepe, oysa sahiplenebilecekleri ve yapılması gerektiğine inandıkları bir uygulamayı, Bakanlığın “Ben yaptım oldu” mantığı ve hareket tarzından dolayı itiraz etmek zorunda kaldıklarını ve ikilem yaşadıklarını dile getirdi.
“Almama veya yasaklama üzerine bir mücadele yöntemi başarı getirmez”
Obezite sorununun gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin genel bir sağlık sorunu olduğunu, insanların büyüyüp, gelişebilmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşayabilmeleri için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda almalarının önemli olduğunu dile getiren Ayhan Tepe, yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgilendirilme yapılmadan, almama veya yasaklama üzerine kurulu bir mücadele yöntemi ile başarı elde edilemeyeceğini kaydetti. Daha önce TÜRKAP Genel Başkanı Bayram Şahin’in konuyla ilgili bir açıklaması olduğunu dile getiren Tepe, “Bir öğrenci 1095 öğününün sadece 180 öğününü okulda gerçekleştiriyor. Geri kalan 915 öğününün ise evinde veya okul dışında gerçekleştiriyor. Durum böyle olunca bir öğünü tamamen yok edip, geri alan öğünler için herhangi bir bilgilendirilme veya bilinçlendirilmeye yönelik bir çalışma yapılmadan, obezite ile mücadele nasıl olacak anlamış değiliz” dedi.
“Çağın hastalığının ilacı eğitim”
Almama ve yasaklama üzerine kurulu bir mücadele ile yeterli ve dengeli beslenmenin nasıl gerçekleşeceğini ve birilerinin bunu kamuoyuna izah etmesi gerektiğini söyleyen Ayhan Tepe, obezitenin bu çağın bir hastalığı olduğunu, ilacının da eğitim olduğunu, eğitim ayağını yok sayarak verilecek bir mücadele şeklinin de başarılı olamayacağının altını çizdi.