TARİHE İZ BIRAKAN BİR İSİM DAHA

Arif Nihat Asya'yı anlattılar

TARİHE İZ BIRAKAN BİR İSİM DAHA

Nurdan Eroğlu 

Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü "Tarihimize İz Bırakanlar Projesi" kapsamında Bartın Lisesi öğrencileri tarafından Bayrak Şairimiz olarak bilinen Arif Nihat Asya'nın hayatı ve eserleri anlatıldı. Programda Asya'nın hayatı eserleriyle kısa kesitler halinde canlandırılırken müzik dinletisi de yapıldı. 


Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Tarihimize İz Bırakanlar Projesi" kapsamında Bartın Lisesi öğrencileri, "Arif Nihat Asya'yı Tanımak ve Anlamak" konulu bir program düzenledi. Bartın Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda Bayrak Şairimiz olarak bilinen Arif Nihat Asya'nın hayatından kesitler öğrenciler tarafından sergilendi ve  eserleri seslendirildi. Etkinliğe Bartın Vali Yardımcısı Erkan Kalender, İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, İl Müftüsü Mahmut Gündüz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Özdemir, Bartın Lisesi idarecileri, öğretmenleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. 
DEMİR: "ŞİİR VE VATAN SEVGİSİNİ BİRLEŞTİRDİĞİMİZDE, İLK AKLIMIZA GELEN ŞAİR"
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan  Bartın İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir "Tarihimizde İz Bırakanlar Projesi kapsamında bugün, şiir dünyamıza adını altın harflerle yazdıran Arif Nihat Asya'yı tanıyacağız. Aslen edebiyat öğretmeni olan şair, vatan ve bayrak sevgisi temalı coşkulu şiirler yazmıştır. Şiirlerinde duru ve akıcı bir dil kullanması, güzel ve zarif benzetmelerin yanı sıra, keskin zekâsının, şakacı kişiliğinin ürünü olan nükteleri, hicivleri, kelime oyunları üslûbunu tamamlayan önemli unsurlardır. Ne yazılırsa yazılsın yazmak; zahmetli, farklı bakış açısına sahip olmayı gerektiren bir iştir. Hele de şiir yazmak. Şairlerin yazarlardan farkı, duygu ve düşüncelerini düz olarak değil, kelimelerle oynayarak o duyguyu içimizde hissetmemizi sağlayacak yoğunlukta ve tarzda yazmalarıdır. Yazdıklarıyla kendi duygularını okuyucunun hissetmesini sağlayabilmelilerdir. Bunu yaparken de içinde yaşadıkları toplumu ve insanları iyi tanımaları çok önemlidir. Her milleti millet yapan belli karakteristik özellikler vardır. Bizler de dünyanın neresinde olursak olalım millet olarak en çok bayrak, vatan ve millet sevgimizle gururlanır ve övünürüz. Şiir ve vatan, bayrak sevgisini birleştirdiğimizde, ilk aklımıza gelen şairlerden biridir Arif Nihat Asya. Gençlerimize, bu duyguları en yoğun şekilde hissettirebileceğimiz, içlerinde yeşerecek vatan ve millet sevgisini pekiştirebileceğimiz eserler vermiş bu değerli şairi rahmetle ve saygıyla anıyorum. Değerli insan Arif Nihat Asya'yı daha iyi tanımamız için bu programı hazırlayan Bartın Lisesi yönetici, öğretmen ve öğrencilerine, ayrıca proje yürütme kuruluna ve katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum" dedi.Demir'in konuşmasının ardından Bartın Lisesi öğrencileri tarafından Arif Nihat Asya'nın hayatından kesitler sergilenirken ayrıca eserleri seslendirildi. Etkinlik müzik dinletisi ile sona erdi.
ARİF NİHAT ASYA KİMDİR? 
7 Şubat 1904 tarihinde İstanbul'un Çatalca ilçesinde dünyaya gelen ve Bayrak şiiriyle bilinen Türk şair, öğretmen ve siyasetçidir. Henüz bebekken babası veba hastalığından ölmüştür ve annesi de yeni bir evlilik yapıp Filistin'e gitmiştir. Annesiz ve babasız kalan Arif Nihat Asya, akrabaları tarafından büyütülmüştür. Eğitim hayatını sırasıyla Örçünlü Köy Mektebi, Gülşen-i Maarif Rüştiyesi, Darü'l-Muallimin-i Aliye okullarından mezun olarak tamamlamıştır. 1928'de mezuniyetinin ardından edebiyat öğretmeni göreviyle Adana'ya tayini çıkmış, Adana Kız ve Erkek Lisesi'nde bir süre öğretmenlik ve idarecilik yapmıştır. 1933'te Adana'da Ahmet Remzi Akyürek ile tanışarak Mevlevilikte şeyhlik makamına kadar yükselerek tasavvufi şiirler kaleme aldı. 1940 yılında Adana'nın düşman işgalinen kurtuluşunun kutlandığı tören için Bayrak şiirini yayınlamıştı ve kendisinin tüm Türkiye tarafından tanınmasını sağlamıştı. Malatya Lisesi'ne müdür olarak atanan Arif Nihat Asya, müdürlük görevi esnasında Hasan Ali Yücel ile sert bir tartışma yaşamıştır ve bunun üzerine huzursuz olarak edebiyat öğretmeni olarak Adana Erkek Lisesi'ne dönüş yapmıştır. 1950'deki Türkiye seçimlerinde Demokrat Parti'den aday oldu ve seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Bir dönem sürdürdüğü milletvekilliği görevini dönem sonu bırakarak politika defterini kapadı ve yeniden edebiyat öğretmenliğine döndü. Eskişehir Lisesi'nde bir süre öğretmenlik yaptı ve ardından 1955'te Ankara Gazi Lisesi'ne geçiş yaptı. Aynı zamanda iki yıl boyunca Kıbrıs'ta Lefkoşa Erkek Lisesi'nde görev aldı. 1962'de Ankara'ya dönen Arif Nihat Asya, Gazi Lisesi'nden emekli oldu. Emekliliğinin ardından İstanbul'da Yeni İstanbul ve Babıali'de Sabah adlı gazetelerde yazılar yazdı. 1974 yılının Aralık ayı sonunda hastalandı ve hastaneye yatırıldı. Tedavi gördüğü sırada 5 Ocak 1975'te hayata gözlerini yumdu.