STK'lardan ortak tepki
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından Batı Karadeniz'de, Bartın, Karabük ve Kastamonu illerinde toplam 500 bin dekarlık alanın altın arama maden sahası olarak ihaleye açılacak olması, bölgedeki çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından büyük tepkiyle karşılandı.
Bir araya gelen Bartın Çevre Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği, Bartın Barosu Çevre Komisyonu, TMMOB Bartın İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Bartın Alan Kılavuzları Derneği, Bartın Tel Kırma Derneği, Bartın KESK Şubeler Platformu ile çok sayıda duyarlı vatandaş, akademisyen ve siyasi temsilci; bölgenin doğal varlıklarının korunması amacıyla ortak mücadele kararı aldı.
“Sırada Batı Karadeniz, sırada Bartın var”
Toplantı sonrası yapılan açıklamada, MAPEG’in 27 Şubat ve 3 Mart 2025 tarihlerinde duyurduğu ihalelerin, 14–28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirileceği belirtildi. Bartın’da 2, Kastamonu’ya bağlı Bartın sınırındaki köylerde ise 4 olmak üzere toplamda 6 maden sahasının ihaleye çıkarıldığı ifade edildi.
Açıklamada özellikle Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Şirinler, Gökpınar ve Elmalık köyleri ile Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine bağlı Mirahor, Dizdarlı, Demirtaş ve Uzla köyü ormanlarının maden sahası olarak planlandığı belirtildi. Bu sahaların %100 orman arazisi olduğu ve bölgeler arasında bağlantıyı koparmak amacıyla bazı alanların başka iller üzerinden gösterildiği iddia edildi.
“Siyanür riski, sel tehlikesi, ekoturizm ve ormancılığa darbe”
Çevreci gruplar, bu alanlarda yapılacak madencilik faaliyetlerinde siyanür gibi zehirli kimyasalların kullanılabileceğini belirterek, hem çevre hem de halk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşacağı uyarısında bulundu. Ayrıca, bölgenin orman varlığının yok edilmesiyle birlikte kerestecilik ve ekoturizm gibi geçim kaynaklarının zarar göreceği, bunun da işsizlik ve göç sorununu tetikleyeceği ifade edildi.
“Kirlenmiş hava, zehirlenmiş toprak ve su, boşalan köyler, yok edilen ormanlar ve hastalıklı bir toplum bizi bekliyor” denilen açıklamada, yaşanabilecek ekolojik tahribatın İliç’te yaşanan felaketin bir benzeri olabileceği vurgulandı.
“Toprağımıza ve suyumuza sahip çıkalım”
Sivil toplum temsilcileri ve çevre örgütleri, bölgede yaşayan vatandaşları, köy derneklerini, kooperatifleri, üretici birliklerini, esnafları ve yurt dışında yaşayan Bartınlıları doğal varlıklara sahip çıkmak ve ses yükseltmek için birlik olmaya çağırdı.
Açıklamanın sonunda, “Tehlikenin farkındayız! Ama birlikte olursak bu süreci durdurabiliriz. Bu mücadelede güçlü bir halk direnişi şart” denildi.
Haber: Muhammet Civan