Sorunlarına çözüm bekliyorlar
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Bartın'da farkındalık yürüyüşü düzenlendi. Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şube Başkanı Ferit Kurulan Engelliler Günü'nün kutlama olarak algılanacak bir gün olmadığını kaydederek tüm topluma engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulundu. Kurulan ayrıca istihdam başta olmak üzere engellilerin sorunlarına da dikkat çekti.
Bartın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engellilik konusunda farkındalığın arttırılması için çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Düzenlenen etkinlikler kapsamında ilk olarak Bartın Valisi Sinan Güner makamında ziyaret edildi. Ziyarete Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mahmut Şahin, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsa Kıral, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Feridun Güler, Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şubesi Başkanı Ferit Kurulan ve Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği Başkanı Berna Şengün katıldı.
Resim ve el işleri sergilendi
Ardından ise Bartın Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda Resim ve El İşi Sergisi açıldı. Açılan sergide Bartın Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü’nden hizmet alan engelli bireyler ve Bartın Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü’nden hizmet alan çocukların yapmış oldukları eserler sergilendi.
Eğitimcilere seminer
Daha sonrasında da Bartın Valisi Sinan Güner’in eşi Uzman Doktor Beyhan Güner’in de katılımıyla Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Derneği (ÖZEV), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Bartın’da görev alan eğitimcilere “Engellilik Alanı ve Yaşanılan Sorunlar” konulu seminer verildi. Program daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinliklerle devam etti.
Kurulan: “Kutlama olarak algılanacak bir gün değil”
Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinlikler kapsamında ilk olarak Türkiye Sakatlar Derneği ve Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği (BOED-DER) tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından da Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şube Başkanı Ferit Kurulan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün kutlama olarak algılanacak bir gün olmadığını belirtirken engellilerin yaşadığı sorunlara çözüm bulunmasını istedi. Engelliler farkındalık gününde tüm topluma engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunan Kurulan, şöyle konuştu:
“Ülkemiz zorlu bir dönemden geçiyor. Engelliler bir yandan yeni haklar ya da olanaklar kazanırken diğer yandan da yeni sorunlarla veya uygulamada karşılaşılan sorunlarla yüz yüze bırakılıyor. 3 Aralık Dünya engelliler günü engelli hakları farkındalığı açısından önemli bir gün olup kutlama olarak algılanacak bir gün değildir. Ülkemiz genelinde engelli bireylere yönelik birçok çalışma yapıldığını geçmişe göre kıyasladığımızda değişikliklerin ve uygulamaların olduğunu biliyoruz. Ancak bu değişikliklerin uygulanması esnasında bir çok engelinde çıktığı özellikle engellilerin yaşamlarında hissedilmekte olduğunu bizlerde çok iyi bilmekteyiz. Yapılan çalışmaları veya uygulamaları destekliyor ve acaba yeterli olduğuna inanıyor muyuz tabi ki hayır daha iyisini daha uygulanabilir olanı sizlerin çabaları ile olacağından şüphemiz yoktur.
“ Yasada konulan sürelere uyulmadı”
Bir kentin ve bir ülkenin gelişmişliği sokaklarında, okullarında, sosyal alanlarında görülen ortopedik, görme, işitme engelliler ile farklı zihinsel gelişim gösteren bireyler ve yaşlı sayısı kadardır. Yönetenlerin insana dokunan hizmetler konusunda başarı ölçüsü de buradan test edilir. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde engellilerin içinde bulunduğu sorunları da kamuoyu ile paylaşmak ve yetkililerden çözüm bulmalarını istiyoruz. 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Yasa’ya göre kamuya açık alan, bina ve ulaşım araçlarının başta engelliler olmak üzere herkes için erişilebilir olmasının sağlanması gerekiyordu. Konulan sürelere uyulmadı, defalarca süre ertelemesi yapıldı. Ve artık yasanın gereklerini yerine getirilmesi neredeyse unutuldu.
“Engelliler istihdam konusunda da unutuldu”
Çeşitli defalar ilan edilen istihdam seferberliklerine rağmen engellilerin hem özel sektörde hem de kamuda en azından Yasa ile konulmuş kotalar oranında istihdam edilmesi gerekiyordu, engelliler istihdam konusunda da unutuldu. Oysa SGK verileri üzerinden bile bunun kontrolünü yapmak mümkündü. İstihdam edilen engelliler de ne yazık ki yine raporlarına ve bilgi-becerilerine göre çalıştırılmadı, işyerlerinde ayrımcılığa maruz kalmalarına zemin hazırlandı. Engellilerin haklarından yararlanmaları için gerekli olan sağlık kurulu raporlarına ilişkin yapılan mevzuat değişiklikleri her seferinde daha fazla engellinin eğitim, istihdam başta olmak üzere haklarından mahrum olmasına neden oldu.
“Evde bakım yardımı mevzuatı değiştirilmedi”
Defalarca uyarmamıza rağmen evde bakım yardımı mevzuatı değiştirilmedi, toplam gelir üzerinden yapılan hesaplarla binlerce aile evde bakmakta oldukları engelli bireylerine yardım alamaz oldu. Başkalarının yardımına muhtaç duruma düşürüldü. Sürekli değiştirilen sağlık uygulama tebliğleri ile engellilerin kullanmak zorunda olduğu ortez, protez ve yardımcı araçlar, tedavileri için gerekli ilaçlar ya kapsam dışı bırakıldı ya da Kurum tarafından karşılanan tutarları indirildi.
“Okullardaki mimari engeller kaldırılmalı”
3 Aralık 2016 yılında yetkililer tarafından açıklanan Otizm Eylem Planının 3 yıllık uygulama süresi dolduğu halde hale sadece konuşuluyor olması, hayata geçirilememesi ve ilgili bakanlıkların görevlerini yerine getiremediği görülmektedir. Yaşıtlarına haftada 30 saat, otizmli ve engelli çocuklara ise haftada 2 saat rehabilitasyon eğitimi verilmesi adaletsizliktir. Otizmli ve engelli çocuklarında yaşıtları gibi aynı süre ve yüksek kalitede eğitim alması sağlanmalıdır. Okullardaki mimari engeller kaldırılmalıdır. Algı ve beceriye göre bireye uygun eğitim modeline geçilmelidir, ağır durumda olan otizmli çocuk ve bireylere belli sürede bire bir yoğun eğitim modeli uygulanmalıdır. Toplumun her bireyinin engelli bireyler ile iletişim ve davranış konusunda ilkokullardan itibaren ‘Engelliler ile bir arada yaşam’ dersleri konulmalıdır. Özel eğitim öğretmenliğinin tercih edilmesi için puanı düşürülmeli ve özel teşvikler verilmelidir. Otizm Eylem Planı çok acilen uygulamaya geçilmelidir. Bütün bu sıraladıklarımız yaşanmakta olan sorunlarımızın sadece küçük bir örneğidir.
Duyarlılık çağrısında bulundu
Toplumun, hükümetin, yerel yönetimlerin bizleri eşit vatandaşlar olarak görmelerini ve herkes kadar haklarımızdan eşit biçimde yararlanmaktan başka talebimiz yoktur. Sadece TBMM’de onaylanarak yürürlüğe girmiş olan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesindeki basit kurullara, örneğin evrensel tasarı ilkesine uyulsa önümüzdeki engellerin bir bölümün kalkacağı görülecektir. Yine Dünya Sağlık Örgütü’nün kurallarına uygun sağlık raporları verilse, birçok engelli haklarından yararlanabilecektir. Bu düşüncelerle, Engelliler farkındalık gününde Engellilik bir tercih değildir, engellilik bir sonuçtur, yaşam tarzıdır tüm topluma engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunuyoruz.”
Özel öğrenciler yeteneklerini sergiledi
Yapılan konuşmanın ardından Bartın Umut Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibinin gösterisi sergilenerek Cumhuriyet Meydanı’ndaki program sona erdi.
Engelsiz bir hayat için yürüdüler
3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında daha sonra “Engelsiz Bir Hayat İçin” yürüyüş gerçekleştirildi. Katılımcılar Cumhuriyet Meydanı’ndan Belediye Sosyal Tesislerine kadar yürüyerek farkındalık oluşturdu.
Program Belediye Sosyal Tesislerinde devam etti
Program daha sonra Bartın Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen etkinliklerle devam etti.
İlk olarak Bartın Belediyesi tarafından engelli bireyler ve ailelerine öğlen yemeği ikram edildi.
Ardından ise Bartın Belediyesi Ritim Grubunun gösterisi, Bartın Umut Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibinin gösterisi, Bartın Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğünden hizmet alan engelli bireylerin dans ve spor gösterisi gerçekleştirildi.
Programlar son olarak programa katılan çocuklar ve engelli bireylere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı personeli tarafından yüz boyaması yapılması, balon, çiçek gibi hediyelerin dağıtılması ile sona erdi.
Düzenlenen programlara Bartın Valisi Sinan Güner, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mahmut Şahin, Bartın Otizmli ve Engeliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berna Şengün, Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şube Başkanı Ferit Kurulan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Feridun Güler, AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ziyaretler gerçekleştirilecek
3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında ayrıca engelli bireye sahip aileler Bartın Valisi Sinan Güner’in eşi Uzman Doktor Sayın Beyhan Güner ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AÇSH İl Müdürlüğü, TSD Bartın Şubesi, BOED-DER temsilcilerinin katılımı ile ziyaret edilecek.
Ziyaretler kapsamında bugün Sakatlar Derneği, Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim ve Dayanışma Derneği, Bartın Umut Özel Eğitim Okulu, Bartın Nurgül Rıza Güney Özel Eğitim uygulama Merkezi ve engelli bireye sahip aileler ziyaret edilecek.
“Otizmli Bireye Yaklaşım” anlatılacak
3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında 12 Aralık 2019 Perşembe günü ise Bartın Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda "Otizmli Bireye Yaklaşım" konulu seminer verilecek.
Saat 10.00’da başlayacak olan seminerde Bartın Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AÇSH İl Müdürlüğü, TSD Bartın Şubesi ve BOED-DER işbirliğinde otizmli çocuğu bulunan ailelere Bartın Üniversitesi SHMYO Öğretim Görevlileri Ahmet Özkan ve Arzu Tazegün tarafından "Otizmli Bireye Yaklaşım” konulu sunum yapılacak.