Şoförler Odasından Belediyeye 'Yolcu alma yasağını kaldırın' çağrısı
Bartın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Sinan Amasralı, Bartın Üniversitesi öğrencilerini de olumsuz etkileyen Özel Halk Otobüsleri ile Esenyurt Minibüsçüler Kooperatifi arasındaki yolcu taşıma sorunuyla ilgili açıklamada bulundu. Odada yaptığı açıklamada Amasralı, soruna kısa ve uzun vadeli çözüm önerilerinde bulundu. Şuanda minibüsçüler ile halk otobüsleri arasında yaşanan ve halkı da olumsuz etkileyen bu sorunun temel sebebin Bartın Belediyesince Esenyurt minibüsleri için alınan şehir merkezinden yolcu alma yasağı olduğunu dile getiren Amasralı, Belediyenin kanunen böyle bir hakkı olduğunu ancak bu hakkın bu şekilde kullanılmasının kimseye fayda sağlamayacağını söyledi. Esenyurt minibüsçülerine de 2-3 kişi bir araya gelerek halk otobüsü alma çağrısında bulunan Amasralı, yine Belediyenin alamayan minibüsçülere kolaylık sağlamasını sağlanacak bu kolaylık içinde kendilerinin aracı olmaya hazır olduklarını belirtti. Amasralı ayrıca D4 yetki belgesinin kaldırılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.
“Saat davası nedeniyle sorunlar başladı”
Minibüslerin çabuk gitmesi, halk otobüslerinin yavaş gitmesi dolayısıyla meydana gelen saat davalarının sorunun başlangıç noktası olduğunu ifade eden Amasralı şöyle konuştu:
“Bartın Üniversitesi Kutlubeyyazıcılar kampusu kurulmadan evvel, bu hatta 22 adet araç, Bartın İl Trafik Komisyonunun belirlemiş olduğu güzergahta Bartın Esenyurt - Çavuşköyü-Gecen – Çeştepe – Yazıcılar – Esenyurt – Akmanlar arası çalışmaktaydı. Fakat Kutlubeyyazıcılara yeni üniversite yapıldıktan sonra öğrenci yoğunluğu sebebiyle bu taşımalarda Bartın Belediyesi Halk Otobüsleri ile Bartın Esenyurt Minibüsleri arasında gerginlik başlamıştır. Beraber çalıştıkları halde, minibüslerin çabuk gitmesi, halk otobüslerinin yavaş gitmesi sebebiyle aralarında saat davalarında sorunlar baş göstermeye başlamıştır.
“Minibüsçüler halk otobüsü olma yoluna gitmeli”
Sayın Bartın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımızla yapılan çalışmada, 2 adet M plakaya bir halk otobüsü olmak koşuluyla Belediye Meclisimiz kararı ile tahsis edilmesine rağmen sadece 2 kişi bir araç alarak bunu gerçekleştirdiği halde diğer arkadaşlarımız maddi sebepler dolayısıyla bu hakkı yerine getirememiştir. Bizler Şoförler Odası olarak minibüsçü esnafımızın halk otobüsü almaları yönünde düşünceye sahibiz. Maddi yönde olan sorunların Belediye Başkanlığımız ile istişare yapılarak çözülebileceği kanaatindeyiz.
“Esenyurt minibüsçüleri içinde bekleme yeri yapılmalı”
Bartın Belediyesi Meclis kararıyla, Esenyurt minibüslerinin güzergahı olan bazı yerlerin Belediye mücavir alanı içine girmesi nedeniyle M plakalı minibüslerin mücavir alan içinde indirme-bindirme yapılamaz kararı iki durağın arasındaki gerilimi daha da çok artırmıştır. Ben Şoförler Odası Başkanı olarak Esenyurt minibüsleri halk otobüsü olamıyorsa hat üzerinde halk otobüsü bekleme yeri, Esenyurt minibüsleri bekleme yeri yapılarak, herkes kendi durağından yolcu alırsa bu konunun huzura kavuşacağına inanıyorum.
“İki taraf için de huzur sağlansın”
Çok özür dileyerek, buradan Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza ve Sayın Meclis üyelerimize rica ediyorum. Bartın’ımıza yakışır bir şekilde bu hattımızda her iki tarafında huzurunu sağlamak amaçlı bir çalışma yapılarak bu sorunun çözüme ulaştırılsın.”
“Yolcu indirme-bindirme yasağını kaldıralım”
Bu açıklamalar sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sinan Amasralı şöyle konuştu:
“Bu minibüsçü arkadaşlarımıza 2 minibüsçüye bir halk otobüsü şeklinde halk otobüsü alalım ve onları hatta sokalım. Alamayan minibüsçü arkadaşlarımız içinde bu yolcu indir-bindirme yasağını kaldıralım ve onlar da araç alıncaya kadar o yolda çalışsınlar. Çünkü komisyon kararında hepsi araç alacak diye bir şey yok. Alamayanlar da bir sene sonra alır. Bartın Belediyesinin ben araç konusuna gireceğini sanmıyorum. 90 veya 100 kişilik araçlar çözüm olmaz. Ama bizim arkadaşlarında biraz gayret göstermesi lazım. Ödemekte zorluk çekenler olursa onlar içinde bir kolaylık sağlanması lazım. Şuanda bütün Bartın esnafı öğrenciden geçiniyor.
“Öğrenci 17 kilometrelik mesafeyi tabi ki ayakta gitmek istemez”
Şehir merkezinden Kutlubeyyazıcılar kampüsüne kadar 17 kilometre mesafe var ve öğrenci ayakta tabi ki bu mesafeyi gitmek istemez. Özel Halk Otobüslerinin ayakta yolcu alma sayısı ile koltuk sayılarını düşüreceğine dair bir çalışma içerisinde olduklarını biliyorum. Minibüslerin ayakta yolcu almak kapasitesi yok. Koltuk sayısına göre en büyük yolcu alma kapasitesi 21 kişi. Yani koltuğu kadar yolcu alabilir.
“D4 yetki belgesinin iptal olması söz konusu değil”
Bakanlığın 100 kilometreni altında çalışacak araçlar için verdiği yetki belgesi D4. “Arkadaşların belgesi iptal oluyor” diyorlar. Hayır öyle bir şey yok. Bu sorunun çözümü için biz acilen bir gelişme bekliyoruz. Sabah (dün) Valilikte yine toplantı yaptı. O toplantıda Belediye Başkan Yardımcısı Necmi Balık da vardı. Kendisine de ifade etti. Esenyurt minibüsçülerinin Çatma ile Şehirlerarası Otobüs Terminali arasındaki mesafeye kadar yolda yolcu almaması kararının yanlış olduğunu kendisine de söyledim.
“100 kilometre altında çalışan araçlara veriliyor”
Ben burada 25 yıllık başkanım ve bu kanunların içerisinde olan insanım. D1 denilen yetki belgesi. Şehirlerarasına çalışan otobüslere ait. D2 yetki belgesi turizm hattına çalışan servis çekenlere ait. D4 yetki belgesi 100 kilometre altında çalışan araçlara verilir.
“Yolcu alamazsın diye bir yasak olmaz”
Bizim bu konuda komisyon kararımız var. M plakası araçların şehir merkezinde çalışma saatlerini ve güzergahlarını belirleyen Bartın Valiliğinin verdiği komisyon kararı var. Bu karar alındığında üniversite de yoktu. O kararda Bartın şehir merkezinden, il dışına giden minibüsçü arkadaşlarımızın giderken güzergahları üstünden yolcu alabileceğini söylüyoruz. Mesele ben İl Emniyet Müdürlüğü önünden Kumluca minibüsüne bineceğim. Bunun “Alamazsın” diye bir yasağı olmaz. Şehir merkezinden merkez dışına çıkarken yolcu alır. Ancak dönüşte şehir merkezine gelirken yolcu alamaz. Sadece indirme yapar.
“Bu kanun böyle uygulanırsa hiçbir şey düzelmez”
Yasa budur. Bu her araç içinde geçerli. Şehir merkezinde oturan bir öğretmen yasak geldiği için yol üstünden binip Esenyurt’a gidemiyor. Böyle bir şey olmaz. Ben bu durumu Belediye Başkanımıza da söyledi. Tamam bu kanun Belediyeye verilmiş ama bu kanun bu şekilde uygulamaya konduğu vakit hiçbir şey düzeltilemez. Belediyenin bu şekilde bir yasa ortaya koyma hakkı var. Buna zaten itirazımız olamaz. Ama bu yasa bu şekilde uygulamaya konulursa sorunlar çözülmez, büyür.
“Halkın ayaklanma nedeni de bu”
Halkın ayaklanma nedeni de bu. Esenyurt’ta çalışan bir hemşire, öğretmen ya da öğrenci bu yasadan dolayı şehir merkezinde yol üstünden binip Esenyurt’a gidemiyor. Esenyurt’tan şehir merkezine gelirken inebiliyor. Ama Çatmaca mevkiinden Esenyurt’a gitmek için karşı tarafa geçmek zorunda kalıyor ancak bu seferde minibüsçü yolcusunu bu yasak kararından dolayı alamıyor. Bu yanlış bir uygulama.
“M plakalı minibüs servis çeker”
Bartın Üniversitesi hattındaki gibi hem otobüslerin hem de minibüslerin çalıştığı yerlerden birisi mesela Zonguldak’taki hastane. Orada hastaneye minibüslerde çalışıyor, halk otobüsleri de çalışıyor. Bunu yaparken de Belediyenin verdiği yetki belgesiyle çalışıyorlar. Onlarda bunu kiralıyorlar. Zaten buradaki iş oradan karışıyor. “M plakalı minibüs servis çeker mi?” diyorlar. Evet, servis çeker. Bizim şehir içerisinde 100 tane M plakalı ticari minibüsçü arkadaşımız öğrenci taşıyor. Bunu nasıl yapıyor. Belediyenin verdiği güzergah belgesiyle çalışıyor.
“Yeniden D4 yetki belgesi alabiliyoruz”
Tekrar ediyorum. D4 yetki belgesi 100 kilometrenin altında çalışan araçlara verilen belge. Belediye Başkanımız bu belgenin iptal edileceğini söyledi. Hayır, yetki belgesinin iptal olması gibi şey yok. Bu arkadaşlarımızda 7 tane hat var. Çavuşköyü ve Gecenköy mahalle oldu. Çeştepe, Eseyurt’un bazı mahalleleri Akmanlar gibi mücavir alana girmeyen yerler var. Biz bu arkadaşlarımızın bu yerleri yazarak aynı belgelerini alabiliyoruz. Bunda sorun yok.
“Belediye verilecek 220 bin TL’de kolaylık sağlanmalı”
Bu sorunun uzun vadede çözümü ise 2 minibüsçü arkadaşımızın bir araya gelerek halk otobüsü olmasıdır. Ödeme güçlüğü çekenler olabilir. Bende minibüsçüyüm ve geçinmek zor. Belediyeye ödenecek 220 bin TL gibi bir para var 10 senelik. Bu parayı bu arkadaşlar 10 senede ödemesin. 22 bin TL şeklinde senelik ödeyelim. Biz her şeye açığız ama bir şeyi isterken de olacak şeyi isteyelim. M plakasına ait hatlardaki haklarında hiçbir kayıpları yok. İsterlerse yeniden o haklarına sahip olabilirler.
“Halk otobüsü alabilecek arkadaşlarımız alsın”
Esenyurt’taki minibüsçü arkadaşların ağzından biz Esenyurt Kooperatifiyle aralarında 200 bin TL’lik bir kontrat olduğunu duymadık ama bu işin doğru olduğunu da biz biliyoruz. O konuda çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. Ancak halk otobüsü alabilecek arkadaşlarımız alsın. Alamayanlar da 1 ya da 2 yıl alabilene kadar bu şekilde devam etsin. Onlara gerekli kolaylığı sağlayarak bu arkadaşlarımızın da huzurunu sağlayalım.
“Şehir merkezinden giden araçların yasaklarını kaldıralım”
İnşallah bu minibüsçü arkadaşlarımız 2-3 kişi bir araya gelerek halk otobüsü almak için aralarında karar verebilirler. Ama hiç araç alamıyorlarsa Belediye Başkanımdan rica ediyorum. Lütfen şehir merkezinden giden araçların yasaklarını kaldıralım ve çalışsınlar.”