Site ve apartman yöneticileri sektörün geleceğini masaya yatırdı

Bartın Site Apartman Yöneticileri Derneği tarafından düzenlenen kahvaltı programında, sektörün sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Programa Türkiye Kentsel Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Bartın Site Apartman Yöneticileri Derneği Başkanı Mustafa Çelik, Başkan Yardımcısı Hasan Ozan, Yönetim Kurulu Üyeleri Furkan Reis ve Ahmet Soyal da katıldı.

Site ve apartman yöneticileri sektörün geleceğini masaya yatırdı

Kahvaltının ardından düzenlenen basın açıklamasında apartman yöneticiliği sektörünün yaşadığı sorunlar, kat maliklerinin karşılaştığı sıkıntılar ve çözüm önerileri değerlendirildi.

Çelik: “50 bin kişiye hizmet veriyoruz”

Toplantıda konuşan Bartın Site Apartman Yöneticileri Derneği Başkanı Mustafa Çelik, sektörün Bartın’daki büyüklüğüne dikkat çekerek şunları söyledi:

“Sektörde ortalama 500 ile bin personel çalıştırmaktayız. Ortalama 2 bin blok, konut sayısı olarak 15 bin, kişi sayısı olarak da 50 bin kişiye hizmet vermekteyiz.”

Sandalcı: “Artık denetimsiz dönem bitiyor”

Türkiye Kentsel Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı ise profesyonel yöneticilikle ilgili sorunları gündeme getirerek şu açıklamalarda bulundu:

“Profesyonel yöneticilikle ilgili sıkıntıları ve çözüm önerilerini dile getirmek için buradayız. Ayrıca son günlerde medyada gündem olan, yönetici profilleriyle ilgili yanlış anlaşılmalar hakkında da bilgi vereceğim.”

Sandalcı, Bakan Murat Kurum’un desteğiyle önemli projelere imza atıldığını ifade ederek, İstanbul’da gerçekleştirilen zirvede sunulan talebin ardından "Konut Politikaları ve Tesis Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü"nün kurulduğunu ve bu yapının artık denetimleri üstleneceğini söyledi.

“Bundan böyle lisanssız firmalar hizmet veremeyecek. Yılda en az bir kez, Bakanlık tarafından yetkilendirilen bağımsız yapı denetim firmaları tarafından denetim yapılacak. Kat maliklerinin kendi aralarında oluşturduğu yönetimler dahi denetlenecek. WhatsApp gruplarından yönetilen siteler artık haberlerde olumsuz şekilde yer almayacak, çok net kurallar uygulanacak.”

Yerli yazılım, sıkı kriterler

Sandalcı ayrıca yerli ve milli yazılım altyapısının yolda olduğunu ve bu sistemle hem firmaların bilgilerinin yükleneceğini hem de bakanlığın anlık denetim yapabileceğini ifade etti. Sektörde faaliyet gösterecek firmaların bazı kriterleri taşıması gerektiğini de vurguladı:

“Her firmanın sermaye gücü, çalışan sayısı, banka teminatı, avukat desteği gibi kriterleri taşıması gerekecek. Yaklaşık 4000 firma var ama yalnızca nitelikli olanlar belge alabilecek. Bu düzenlemeler, profesyonel şirketlerin asılsız suçlamalara maruz kalmaması için şarttı. Artık hak edenler ayakta kalacak.”

"Bartın’da sektör doğru temsil edilmeli"

Bartın’daki sektör temsilcilerinin taleplerini ve önerilerini dinlediklerini belirten Sandalcı, sürecin daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşması adına İçişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla koordineli çalışacaklarını belirtti:

“Yaklaşık 80 bin nüfusu olan Bartın’da, yaklaşık 10 firma 50 bin kat malikine hizmet veriyor. Bu şehirde sektörün doğru temsil edilmesi çok önemli. Fahiş aidatlar, mafyatik yapılar, usulsüz yönetimler, noter defterlerinde yapılan hatalar, hukuku bilmeden toplu konutlarda aidat toplayan yetkisiz kişiler artık son bulmalı. Toplu yaşam alanlarındaki sorunların yüzde 90’ı bireysel kat maliklerinin yanlış uygulamalarından kaynaklanıyor.”

Son olarak Sandalcı, profesyonel ve devlet tarafından yetkilendirilmiş firmaların hizmet vermesi durumunda aidatların da en asgari düzeye ineceğini belirterek konuşmasını tamamladı.

Haber: Soner Boyacı