Sıfır Atık Projesi start aldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesinin yaygınlaştırılması kapsamında Bartın'da tanıtım toplantısı düzenledi. Proje çerçevesinde kamu kurumlarının hizmet binalarında oluşan geri dönüşümü mümkün olan atıklar kaynağında ayrı ayrı toplanarak kayıt altına alınacak ve ekonomiye kazandırılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesinin yaygınlaştırılması kapsamında Bartın’da tanıtım toplantısı düzenledi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenen tanıtım toplantısına Bartın Valisi Nusret Dirim, Belediye Başkanı Cemal Akın, Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Selim Kapancı, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan ile protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Özcan: “Amaç israfın önlenmesi”
Programın açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Sıfır Atık Projesinin 2018 itibariyle aşamalı olarak kamu kumrularında, terminallerde, eğitim kumrularında, alışveriş merkezlerinde, konut sitelerinde, sağlık kumrularında, eğlence-dinlenme tesislerinde, iş merkezlerinde ve büyük iş yerlerinde uygulamaya geçirilmesinin hedeflendiğini belirterek “Sıfır atık projesi, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan ve bu alanda vatandaşın duyarlılığını artırmayı hedefleyen atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir projedir. Gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla Bakanlığımızca sıfır atık yaklaşımı öncelikle Bakanlığımız binasında hayata geçirilerek yapılacak uygulamalara örnek teşkil edilmiştir. Sıfır Atık Projesi Bakanlığımızın yanı sıra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Saygıdeğer eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde de uygulamaya geçirilmiş olup, 26 Eylül 2017 tarihinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi Tanıtım Toplantısı ile tüm Türkiye’de uygulanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.
Masa altlarında çöp kutusu olmayacak!
Bu kapsamda Bakanlığımızca Sıfır Atık Projesinin 2018 itibariyle aşamalı olarak kamu kumrularında, terminallerde, eğitim kumrularında, alışveriş merkezlerinde, konut sitelerinde, sağlık kumrularında, eğlence-dinlenme tesislerinde, iş merkezlerinde ve büyük iş yerlerinde uygulamaya geçirilmesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda; Sıfır Atık Projesinin, etkin bir şekilde yönetiminin sağlanması, çalışmaların seri bir şekilde yürütülmesi amacıyla bugün sizlerin katılımıyla, Sayın Valimizin desteğiyle, İl Müdürlüğümüz Hizmet Binasında Sıfır Atık Projesini inşallah başlatmış olacağız. Bu projeyi başlattığımız gün itibariyle çalışma ofisleri ile personelin masa altlarında çöp kutusu olmayacak. Atıkların çeşidine göre ayrı toplandığı ve koridorlarda bulunan geri dönüşüm kutularımızda biriktirdiğimiz atıkları bahçemizde bulunan geçici depolama alanına taşıdıktan sonra ilgili lisanslı firmaya teslim edeceğiz. Böylelikle İl Müdürlüğümüz binasına belediyenin çöp kamyonu uğramayacak. Sıfır atık projesinin ilimizde yaygınlaşması için siz kurum amirlerinin desteği yadsınamaz. Şimdiden sıfır atık projesine yapacağınız katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.
Bitkisel atık yağdan biyodizel
Özcan, son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait Sıfır Atık Projesinin 10 aylık verilerini paylaşarak 94 ton kâğıdın geri dönüşümünden bin 600 ağacın kesilmekten kurtulduğunu, 24 ton plastiğin geri dönüşümünden 384 varil petrolden, 5 ton camın geri dönüşümünden 6 ton hammaddeden, 3.4 ton metalin geri dönüşümünden 4.4 ton hammaddeden tasarruf sağlandığını, 1.7 ton yemek atığından 1.7 ton hayvan maması üretildiğini, 4 ton organik atıktan 1.5 ton kompost üretildiğini, bin 860 litre bitkisel atık yağdan bin 860 litre biyodizel üretildiğini söyledi.
Dirim: “Etap etap tüm kamu kurumlarında uygulanacak”
İl Bartın Valisi Nusret Dirim ise Sıfır Atık Projesiyle ilgili şu ifadelerde bulundu:
“Bugün Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde çok önemli bir projenin başlangıcını yapmak üzere bir aradayız. Tanıtım toplantısında ana hatlarıyla proje özetlenmişti. Bugün ise projenin uygulamasını İl Müdürlüğümüzde başlatacağız ve bu projeyi etap etap tüm kamu kurum ve kuruluşlarına uygulayacağız. Sonuçlarını birlikte değerlendireceğiz daha sonra bütün kamuya ait yerlere, özel sitelere konutlara yaygınlaştırmak suretiyle belediyelerimizin özel idarelerimizin işlerini hafifleteceğiz. Çöp kamyonlarımızın uğramadığı binalar kamusal alanlar hedefliyoruz. Bu tabiki bir bilinçle alakalı bir şey. Toplumsal bilincimizin yükselmesi ile çok yakından alakalı. Bunu çocuklarımıza öğrenim yıllarında bu bilinci aşılamamız gerekiyor. Onları çevreci bireyler olarak geleceğe hazırlamamız gerekiyor.
“Çevreye en az zararlı bir hayat”
Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri değerli hanımefendi Emine Erdoğan’ın önderliğinde Türkiye genelinde bu kampanya yürütülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bu kampanya başladı zaten. Artık oraya Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çöp kamyonları uğramıyor. Doğayla buluşması gereken atıkları doğayla buluşturuyorlar. Geri dönüşüme gitmesi gereken atıkları geri dönüştürüyorlar. Bu şekilde çevreye en az zararlı bir hayat kurma anlamında ciddi bir öncülük yapıyorlar. Bizde Bakanlığımızın bu öncülüğü sebebiyle ilk uygulamaya il müdürlüğümüzde başladık. Tabi bu hepimizin bir hayat tarzı haline gelmesi gereken bir güzellik. Bunu hayatımıza pozitif bir değer olarak katmamız gerekiyor. Az atık üreterek yaşamak gelecek nesillere daha iyi bir ülke daha sağlıklı bir çevre doğa bırakmak için son derece önemli.
“Şehri yönetenler olarak bizler sorumluyuz”
Bugün cennet gibi bir Bartın’da yaşıyoruz. Çok şükür bu nimetleri Cenabı Allah bizlere vermiş. Ülkemizin en geniş orman alanlarına sahip bir bölgede yaşıyoruz. Yerin altı kömür üstü orman deniz bütün güzel nimetlerle nimetlenmişsiz. Tabi bütün bunları güzel kullanamazsak aslında kendimize tuzak kuruyoruz. Geçen hafta sonu bölgemizi ziyaret eden turistler özellikle Mugada Kızılkum bölgesinde gördükleri manzaradan utandıklarını ifade etmişler. Gerçekten duyunca çok üzüldüm. Her taraf poşet pet şişe çöp dolu. Tabi bu şekilde turizmde olmaz. Böyle bir hayat olmaz. Böyle nereye kadar yaşayabiliriz. Yol kenarları maalesef araçlardan özellikle içilip atılan şişeler kutular piknikçilerin bıraktığı malzemelerle dolu. Irmaklarımızın kenarlarındaki bütün ağaçlara dallara naylon parçaları yapışmış. Ne olacak bu. Çürüse çürümüyor. Bunların bu hale gelmesinden tabiki bizler sorumluyuz. Şehri yönetenler olarak bizler sorumluyuz. Şehirde yaşayan vatandaşlar sorumlu. Köylerde yaşayan vatandaşlar sorumlu.
“Yasal işlemin yapılması gerekiyor”
Bu sıkıntıyı hepimiz birlikte yaşıyoruz. Böyle devam edemeyiz. Buna bir şekilde son vermemiz gerekiyor. Köylerde yaşayan bütün vatandaşlarımızın da dikkat etmesi gerekiyor. Ben gördüğümde tüm muhtarlarımıza söylüyorum. Ormana, ırmak kenarlarına, meralara ve köy meydanlarına asla izin verilmemesi gerektiğini dile getiriyorum. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bizimle paylaşmaları gerektiğini söylüyoruz. Doğayı kirletenler hakkında yasal işlemin yapılması gerekiyor. Artık bunun bir mazereti olamaz.
“Köylerimize sağlıklı depolama alanları oluşturmaya çalışıyoruz”
Köylerimize sağlıklı depolama alanları oluşturmaya çalışıyoruz. Olmayan köylerimize de öncelik vermek suretiyle çöp toplama konteynırları vermeye çalışıyoruz. Belediyemizin de birçok köyümüze destek olduğunu biliyoruz. Herkes kapımın önünde olsun istiyor. Tabii bunun imkânı yok. Çöpün belli toplanma güzergâhı var. Maliyet düşünülerek planlanmış bir işleyiş var. Bu proje köylerimize de yansıdığında oralarda da çöp toplama maliyetimiz aşağıya düşecektir. Gelecekte maliyetleri en aza indirmek için çocuklarımızı bu konuda bilinçli hale getirmemiz gerekiyor. Onlar bizim gibi yaşamasınlar. Yediklerini, içtiklerini ve kullandıklarını mutlaka dönüşümle buluşturacakları imkânları oluşturalım. O bilinci de verelim ki hepimiz geleceğimizi daha parlak olarak çocuklarımıza devredelim. Ben bu projenin tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızca yürekten desteklenmesini istiyorum. Ben şimdiden destek verecek olan herkese teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların sonrasında Bartın Valisi Nusret Dirim ve beraberindeki protokol üyeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Hizmet Binası’ndaki Sıfır Atık noktalarını gezdi.