ŞEHİT AÇIKGÖZ'ÜN İSMİ BU KÜTÜPHANEDE YAŞATILACAK
Bartın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından Ulus Hasandede İlkokulu'na Z Kütüphane yani zenginleştirilmiş kütüphane kuruldu. 18 yıl önce Van'da bir operasyonda PKK'lı teröristlerle girilen silahlı çatışma sonucu şehit olan Özel Harekât Polisi Mustafa Kemal Açıkgöz'ün adının verildiği kütüphane törenle hizmete açıldı.
Emniyetten anlamlı proje
Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) kapsamında, Bartın İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından Ulus Hasandede İlkokulu’nda şehit isminin verildiği bir zenginleştirilmiş kütüphane kuruldu. 18 yıl önce Van Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât Şube Müdürlüğü’ne tayinle atanan ancak 14 Şubat 2000 tarihinde bir operasyonda teröristlerle girilen silahlı çatışma sonucu şehit olan Uluslu Şehidimiz Mustafa Kemal Açıkgöz’ün isminin verildiği kütüphanenin açılışına Bartın Valisi Nusret Dirim, Ulus Kaymakamı Recep Hasar, Garnizon Komutanı Deniz Piyade Albay Vedat Selvitop, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Selim Kapancı, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Amasra Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, şehidin babası Orhan ve annesi Fatma Açıkgöz, CHP Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı ve İl Başkan Yardımcısı Sabri Aktaş, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik ile protokol üyeleri katıldı.
Dirim: “Bu kütüphane ayrı bir değer katıyor”
Törendeki konuşmasında Şehit Açıkgöz’ün hatırasının bu kütüphanede gençlerle buluşacak olmasının bu kütüphane ayrı bir değer kattığını belirten Bartın Valisi Nusret Dirim, şunları söyledi:
“ Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün işbirliğinde tüm Türkiye’de zenginleştirilmiş kütüphaneler kuruluyor. Bu proje kapsamında da Ulus ilçemize bu kütüphanemiz kazandırıldı. Tabii bu kütüphanemizin Uluslu Şehidimiz Mustafa Kemal Açıkgöz’ün adıyla yaşayacak olması, onun hatırasının bu kütüphanede gençlerimizle buluşacak olması bu kütüphane ayrı bir değer katıyor. Bu projenin ulusa kazandırılmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Şehitlerimiz devletimize, milletimize emanet, onların geride kalan yakınları hepimize emanet. Bunların sorumluluğunda olarak nesillerimizi yetiştirmemiz gerekiyor. Maalesef zaman zaman askerlerimiz de şehit düşüyor. Safranbolu’dan bir kardeşimiz şehit düştü. Ben bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Allah hepsini gani gani rahmet eylesin, yakınlarına sabırlar diliyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyorum.
“Gençler için ne yapsak az”
Gençler için ne yapsak az. Onları geleceğe hazırlarken kendi milli ve manevi değerlerimizi onlara aktarmak zorundayız. Bu şekilde yetişmelerini sağlamalıyız. Zor bir coğrafyada yaşadığımız için ülkelerimizin risklerini ve tehditlerini en güzel şekilde anlatmamız gerekiyor. 15 Temmuz 2016'da geçlerin, tankların, topların, silahların önünde göğüslerini siper etti. Anne ve babalarıyla büyük bir demokrasi mücadelesine katıldılar. Milletimiz yeri geldiğinde her türlü fedakârlıktan çekinmeyeceğini gösteriyor. Ben bu duygular içerisinde emeği geç herkese tekrar teşekkür ediyorum.”
Vural: “Gençlerin, kültürel gelişimlerine katkıda bulunacak”
Zenginleştirilmiş Kütüphane Projesiyle geleceğimizin teminatı olan çocuk ve gençlerimizin sosyal, kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak, eğitim desteği verilerek topluma faydalı bireyler olmalarının sağlanmasının hedeflendiğini ifade eden İl emniyet Müdürü Ogün Vural da şu ifadelerde bulundu.
“Emniyet Genel Müdürlüğümüzün 81 ilde Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüklerimiz vasıtasıyla ÇOGEP yani Çocuk ve Gençlik Sosyal Koruma ve Destek Programı çerçevesinde ‘Zenginleştirilmiş Kütüphane Projesi’ hayata geçirilmiştir. Bu projede; geleceğimizin teminatı olan çocuk ve gençlerimizin sosyal, kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak, eğitim desteği verilerek topluma faydalı bireyler olmalarının sağlanması hedeflenmiştir. Bununla birlikte, gençlerimizin öğrenme ve araştırma becerilerini geliştirmek, verimli zaman geçirmelerini sağlayarak suç ortamından uzak tutmak, tarih bilinci ile de geçmişimizden güç alarak geleceğe emin adımlarla yürümeleri amaçlanmıştır.
“Şehidimizin ismi kütüphaneyle yaşatılacak”
Ayrıca, 81 ilde kurulan tüm kütüphanelerimize aziz şehitlerimizin adları verilmiştir. Bu gün açılışını yapacağımız kütüphanemize de Ulus ilçemizin nüfusuna kayıtlı olan ve 1999 yılında Manisa ilinden Van Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât Şube Müdürlüğüne tayinle atanan ancak 14 Şubat 2000 tarihinde bir operasyonda teröristlerle girilen silahlı çatışma sonucu şehit olan Şehidimiz Mustafa Kemal Açıkgöz’ün ismi verilmiştir.
“Aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum”
Vatanımızın dört bir köşesinde sınır boylarında ve sınır ötesinde üstün bir cesaret ve fedakarlıkla görev yapan ordumuza ve güvenlik kuvvetlerimize görevlerinde başarılar diliyor, vatanımızın ve milletimizin bekası için uğrunda canını seve seve feda eden tüm aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle; kahraman gazilerimizi ise saygı ve şükranla anıyoruz. Bu vesile ile desteklerini esirgemeyen her zaman yanımızda olan Sayın Valimize, Sayın Kaymakamımıza ve emeği geçen tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerine ve tüm misafirlerimize şükranlarımı arz ediyorum. Kütüphanemiz hayırlı uğurlu olsun.”
Kütüphane yetişkinlere de açık olacak
Kütüphanenin sadece öğrencilere değil yetişkinlere de açık olduğunu belirterek emeği geçen, katkı sağlayanlara teşekkür eden Okul Müdürü Remzi Çelik ise şunları söyledi:
“Bizler ‘Bir Kütüphane Açmak Bin Hapishane Kapatmaktır’ diyen bir ecdadın torunlarıyız. Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim ilk emrinde bizlere ‘oku’ diye buyurmaktadır. Z kütüphane zenginleştirilmiş kütüphane demektir. Kütüphanemiz sadece öğrencilere değil yetişkinlere de açıktır.
Öğrencilerin sosyal gelişimine katkıda bulunacak
Böyle güzel ve hayırlı bir projeyi öğrencilerin sosyal gelişimine katkıda bulunmak, toplumsal yaşama ilişkin bilgi ve becerilerini artırmak, öğrenme ve araştırma becerilerini geliştirmek, öğrencileri suç ortamlarından uzak tutmak, verimli zaman geçirmelerini sağlamak, toplumsal farkındalık ve duyarlılıklarını geliştirmek, milli kimlik ve aidiyet duygularını geliştirmek, amacıyla üreten gerçekleştiren Emniyet Genel Müdürlüğüz ve Milli Eğitim Bakanlığımıza ve emeği geçen, katkı sağlayan tüm çalışanlara şükran duygularımızı iletiyor Allah razı olsun diyorum.
“Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz”
Bu tören vesilesiyle ‘Eğitimdir ki bir milleti şanlı, şerefli, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya kölelik ve yoksulluğa terk eder.’ diyen Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ‘İlim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir, sen kendini bilmezsen ya nice okumaktır.’ diyen Yunus Emre’yi, ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.’ diyen Hz. Ali’yi, ‘İki türlü insana insan derler: Biri öğrenen, biri öğreten.’ diyen İbn-i Sina’yı, kütüphanemize ismi verilen şehit polis memuru kardeşimiz Mustafa Kemal Açıkgöz ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, şu anda kahpe, kalleş ve bölücü teröristlere karşı kahramanca mücadele eden kahraman güvenlik güçlerimize muvaffakiyetler diliyor saygılarımı arz ediyorum.”
Konuşmaların hemen sonrasında da Vali Nusret Dirim, Emniyet Müdürü Ogün Vural ile şehidin babası Orhan ve annesi Fatma Açıkgöz, kütüphanenin açılışını gerçekleştirdi.