Seçimin galiba az farkla Akyol

Bartın siyasetinde merakla beklenen CHP Olağan İl Kongresinde yerel seçimler öncesinde yeni CHP Bartın İL Başkanı belli oldu. İsmail Cem Akyol ile Mehmet Yıldırmak'ın aday olduğu seçimlerde zaferi göğüsleyen çok az farkla İsmail Cem Akyol oldu. 91 oy alan Yıldırımak karşısında 94 oy alan Akyol, CHP Bartın İl Başkanı seçildi.

Seçimin galiba az farkla Akyol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın İl Başkanlığı 38. Olağan İl Kongresi Bartın Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ve Kastamonu CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, eski Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, il ve ilçe yönetimleri, partililer ve delegelerin katılımı ile gerçekleşen kongrede İsmail Cem Akyol ile Mehmet Yıldırmak il başkanlığı görevi için yarıştı.

Kongrede delegelere ve partililere seslenen her iki aday da değişim vurgusu yaparken önümüzdeki yerel seçimler için merkez belediye başta olmak üzere tüm ilçe ve belde belediye başkan adaylığı için ön seçim gerçekleştireceklerinin mesajını verdiler.

Kongrede mavi liste ile yarışan İsmail Cem Akyol 94 oyla CHP İl Başkanı olurken rakibi beyaz listede Mehmet Yıldırmak ise 91 oy aldı.

Akyol, “Başarının yolu sokağın sesine kulak vermekten geçer”

Kongrede konuşan İl Başkan Adayı İsmail Cem Akyol konuşmasında tüm belediyeleri almak için var gücüyle çalışacağını ifade ederek şöyle konuştu, “Bartın’ımızı hak ettiği noktaya taşımak için hep birlikte mücadele edeceğiz. Bunu yapacak enerjimiz, gençliğimiz var. Her şeyden önce siz değerli Cumhuriyet Halk Partililer var. Öncelikle partimizdeki küskünlerimizi barıştıracağız. Birlik ve beraberliği sağlayacağız. Bu birlikteliği sağlayacak olan bizleriz. Desteğinizi verdiğinizde sizleri asla mahcup etmeyeceğim. Danışma kurullarımızı aktif hale getirerek kongreden kongreye konuşmaktan partimizi kurtaracağız. Sivil toplum kuruluşlarıyla çalışacağız. Muhtarlarla, mahalle temsilcilerimizle çalışacağız. Çalışma komiteleri kurup aktif çalışmak isteyen üyelerimizi çalışma gruplarına dâhil edeceğiz. Üyelerimizle, belde, ilçe teşkilatlarımızla genel merkezimizle tam bir uyum içerisinde çalışacağız. Bartın Belediyemizi kazanmak için var gücümüzle çalışacağız. Bu sadece merkezde değil tüm ilçe ve beldelerde belediyeleri almak için hep beraber var gücümüzle çalışacağız. Tüm belediyeler biz de vardı yine olacak.

 

“Bu salondan bir olarak çıkacağız”

Seçim sonrasında bu salondan bir olarak çıkacağız. Sandığı her zaman savunduk ve savunacağız. Önümüzde yerel seçimler var herkesi dinlemek zorundayız. Herkese kulak vermek zorundayız. Partilimizi, partili olmayanlarımızı dinlemek zorundayız. Çünkü başarının yolu oturduğumuz yerden değil sokağın sesine kulak vermekten geçer. Merkez ve ilçelerde ön seçim yapılması için genel merkezimizle irtibat halinde olacağız. Çünkü bizim üyelerimiz sağduyuludur. Seçimi kimle kazanacağımızı, nasıl yol izleyeceğimizi bizler gibi onlarda çok iyi biliyorlar.

 “Başaramadığımızda çekip gitmesini bileceğiz”

 Parti içi demokrasiyi güçlendirmek için çalışacağız. Benim geleceğim ne olacak demeyeceğiz. Partimizin geleceğini düşüneceğiz. Başaramadığımızda çekip gitmesini, bayrak teslimi yapmasını da bileceğiz. Değişimin her zaman savunucusu olacağız. Hiç kimseye ocu bucu deyip ötekileştirmeyeceğiz. Herkesi kucaklayacağız çünkü zaman bir olma birlik olma zamanıdır. Bize görev verdiğinizde bölünmüşlüğü kaldıracağız, kırgınlıkları sonlandıracağız sizlere buradan söz veriyorum. Barışçıl, bütünleştirici, katılımcı bir başkan olacağım. Yerelde, genelde kazanmak için ne gerekiyorsa onu yapacağım. Sizlerden yönetimim adına görev bekliyorum. Bize inanın bize güvenin. Sayın sataşma olarak bunu algılamayın. Seçim süreçlerinde ister istemez, sataşmalar olabiliyor. Gayet doğal. Sokak’tan gelen seslere kulak verince oradan gelen sesleri biraz sizlerle paylaşacağım. Ben Aysu Bankoğlu’nun İl Başkanıymışım, Rıza Yalçınkaya’nın il başkanıymışım, Selim Karakaş’ın il başkanıymışım. Seçime 3 gün kala istifa edecekmişim ve buradayım istifa etmedim. Karşınızdayım şuanda. Sokaktan gelen sesler bunlar. Akabinde il başkanı seçildiğimde istifa edip belediye başkanlığına aday olacakmışım. Çok gururlandırdı beni. Ve kendisinden özür diliyorum bir tek vekillik almadım. Evet, partimiz barış olacaktır. Ama şu konuda katılıyorum. Biz belediye meclis üyelerimizi böyle sokaktan bir gelen sesle belirlemeyeceğiz. Belediye başkanımız dâhil, belediye meclis üyelerimizi sandık kurarak çalışmak isteyen Bartın’a verimli olmak isteyen insanlarla çalışacağız. Verimli olmayan hiç kimseyi parti meclisinde ne ben, ne yönetimim, ne vekilim, ne başkanlarım görmek ister.”şeklinde konuştu.

Yıldırmak, “Her seçime gidiyoruz mağlup oluyoruz”

İl Başkan Adayı Mehmet Yıldırmak ise konuşmasında, “Kurucaşile Belediye Başkanlığı bizdeydi, Ulus Belediye Başkanlığı bizdeydi, Kozcağız bizdeydi, Amasra hala devam ediyor bizdeydi, Abdipaşada bizdeydi. Bu Belediye Başkanlıklarını birer birer kaybettik. Neden kaybettik hiç araştırdık mı? Hiç araştırmadık. Her seçime gidiyoruz mağlup oluyoruz. Benim bir sorum var. Başarıyı yakalamak adına bu bahsettiğim ilçelerimizde belediye başkanlıklarını yakalamak durumundayız. Bu çalışmayı beraber, birlikte yapacağız. Son genel seçimlerde Gazi Mustafa Kemal’in açtığı aydınlanma yolundan ilerlemek, o meşaleyi yeniden yaka bilmek, devrimlerini sürdürebilmek ve siyasi iktidarın gittikçe gerileşen laiklik karşıtı antidemokratik uygulamalarına son verebilmek için çok çalıştık. Biz köylerde adım atmadık yer bırakmadık. Hep birlikte emek verdik. Fakat ne yazık ki başarılı olamadık. Sizler gibi bende ülkemde sol sosyal demokrat düşüncenin iktidar olmasını çok isterdim. Ama çok yaklaşmamıza rağmen bunu başaramadık. Hepimiz hüsrana uğradık. Morallerimiz bozuldu. İktidarın bu olumsuzluklarına karşın Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olamıyorsa değişmenin konuşma zamanı gelmiştir geçiyordur.

“Neden iktidar olamıyoruz?”

Neden biz iktidar olamıyoruz? Her seçim akşamları televizyon karşısına geçip neden gözlerimiz yaşlanıyor? Hep üzülen biz mi olacağız? Dönüp kendimize bir bakacağız. Ne yapıyoruz diye bir bakacağız. Çok dürüst çok çalışkan bir genel başkanımız var saygı duyuyorum. Ama bir seçim kaybettiniz iki seçim kaybettiniz bu seçim sayısı 12’ye kadar yükseldi. Bize de acıyın. Ayaklarımızın altı şişiyor gezerken. Köy demedik kent demedik gezdik bize yazık değil mi. bizim genel merkeze bile enflasyon uğramıyor. Niye uğramıyor biliyor musunuz? 3 ayda bir merkez ilçemize 4 bin lira para geliyor. Kira mı ödeyeceğiz böyle bir şey olmaz. En azından bizim genel merkezine de enflasyon oranlarına uğraması gerekiyor diye düşünüyorum. Genel başkanıma sesleniyorum MYK değiştirmekle bu olmuyor sadece. Köklü çözüm istiyoruz biz. Bunun adı da değişim değişim değişim.

Yıldırmak’tan değişim çağrısı

Bir, Cumhuriyet Halk Partisi Atatürk ilkeleri doğrultusunda fabrika ayarlarına dönmeli. Önceliği laiklik olmalıdır. Neden olmalıdır? Benim ülkem dervişler, tarikatlar ülkesi oldu. İki, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerinin ışığında laik, demokrat, devrimci çizgimizden taviz vermeden değişim. Parti tüzüğünde değişim. Parti tüzüğünde değişim olmazsa biz başarıyı yakalayamayacağız. Ben buradan adayı genel merkeze bildireceğim yönetime verecek orası atayacak. Burası temsil edecek burası. Ya da o zaman kendileri genel merkezden gelip burada seçime girecekler. Demokrasi bu. Onun için değişim. Hakim huzurunda ön seçim yapılmalı. Ön seçim tüm üyelerle yapılmalı. Üyelere sorumluluk yüklenmelidir. Bana Kastamonu Milletvekili geliyor diyor ki üye kaydet diyor. Sen benim üyeme güvenmiyorsun ki. Ben niçin o zaman üye kaydedeyim. Bu aday belirleme yöntemi kesinlikle 31 Mart seçimlerinde yapılmalı. İşte o zaman bunun adı değişim değişim.

Değişim olmazsa yerel seçimlerde sandık güvenliği adına sandık başına yazacak parti üyesi bulamayacaksınız. Çünkü herkes küskün herkes kırgın. Neden kırgın? Ben delege seçimlerinde 4 ay köylerde dolaştım. Üyelerimizle, delegelerimizle, herkes bir değişimin olması gerektiğini söylüyor. Değişim istiyor. Yani sandığa da gitmeyecek. O zaman bizim yüzde 25 olan oyumuz yüzde 18’lere düşecek.

Biz Cumhuriyet Halk Partililer, biz devrimcilere, Mustafa Kemalin askerlerine mücadeleden vazgeçmek, umutsuzluğa kapılmak yakışmaz. Şimdi derlenip toparlanmanın zamanı. Vazgeçmek yok. Çocuklarımıza, torunlarımıza sözümüz var. Onlara özgür, eşit, adil bir ülkeyi armağan edeceğiz. Bıkmadan, usanmadan yolumuza devam edeceğiz. Kazananlar her zaman mücadele edenlerdir.”

 İsmail Cem Akyol’un Yönetim Kurulu Listesi ise şöyle:

Yönetim Kurulu Asil

Gülay Akdemir, Utku Altun, Soncay Ay, Gülay Çebi, Rafet Çomak, Merih Utku Ergin, Eyşan Gökbayrak, Serkan Gülşen, Bülent Günaslan, Aynur Gündoğdu, Bayram Hakbilir, Yüksel İçöz, Hatice Karadağ, İnci Karagüllü, Hacı Ömer Kemik, Kasım Kurada, Nazif Özdemir, Zeki Şahin, Savaş Ulukavak, Umur Yücel.

Disiplin Kurulu Asil

Taşkın Başta, Nevzat Dönmez, Taşkın Özmen, Ali Pekmezci, Hasan Sevük, Salih Türkyılmaz, Sefai Vural, Mehmet Oktay Yalçın, Ömer Yelkenci.

Kurultay Delegeleri

İsmail Cem Akyol, Recai Çakır, Bülent Soyöz, Yaşar Yıldırım.