Savcılık mütalaasında da 'olası kast' denildi

Bartın'da 43 maden hayatını kaybettiği patlamayla ilgili 4'ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın 10'uncu duruşması Bartın Adliyesinde görülürken savcılık mütalaası açıklandı. Tutuklu 4 sanık için 'olası kasıtla öldürme' suçundan 840 yıldan bin 50'şer yıla kadar hapis cezası istendi.

Savcılık mütalaasında da 'olası kast' denildi

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Bartın’da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin 4'ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı davada 10. Duruşma görüldü.

Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesince, Bartın Adliyesinde özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ile taraf avukatları katıldı.

Savcılık makamının sunduğu mütalaada, şüphelilerin eylemleri incelendiğinde tutuklu sanıklar Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi,  İşletme Baş Mühendisi Mehmet Tural ve İş Sağlığı Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi ve aynı zamanda İş Sağlığı Güvenliği ve Eğitim Şube Müdürü Volkan Soylu’nun kusurlu bulunduğu belirtildi.

840 yıldan bin 50’şer yıla kadar hapis cezası talebi

Gerekli önlemler alınmadan ve eksiklikler giderilmeden kömür üretim faaliyetine devam edilmesinin yüksek risk oluşturduğunun bilinmesine ve bu durumun geri dönülmez sonuçlara yol açabileceğini öngörebilmelerine rağmen tutuklu sanıkların yüksek risk içeren faaliyetlerini uzun süre devam ettirdikleri vurgulanan mütalaada, “olası kastla öldürme” suçunun unsurlarının oluştuğunun görüldüğü vurgulandı.

Tutuksuz sanıkların ihmal ve aksaklıklarına ilişkin bilgilere de yer verilen mütalaada, taraf beyanları, bilirkişi raporları, ölü muayene tutanakları, adli tıp, teftiş ve TÜBİTAK raporlarıyla tüm dosya kapsamı değerlendirildiğinde tutuklu sanıklar Özdemir, Ekmekçi, Tural ve Soylu hakkında 43 kez "olası kastla öldürme" suçundan toplam 840 yıldan bin 50’şer yıla kadar, 4 kez "olası kastla yaralama" suçundan da 4 yıl 16 aydan 12'şer yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Mütalaada, tutuksuz diğer 19 sanığın ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Müşteki avukatları, havalandırma sorunu olduğunun bilinmesine rağmen sanık ve şüphelilerin ilkel yollarla sorunu çözmeye çalıştıkları, sorun çözülmeden üretime devam edildiği, sensörlerin çalışmadığı, su barajlarının bulunmadığının açıkça görüldüğünü ifade ederek, mütalaaya karşı savunma için süre ve tutuklu sanıkların bu halinin devamı talebinde bulundu.

Sanık avukatları ise tanıkların beyanlarıyla üretim baskısının olmadığının anlaşıldığını savunarak, tutuklu sanıkların tahliyelerini, tutuksuz sanıkların beraatlerini istedi.

Söz verilen sanıklar, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmediklerini ve mütalaaya katılmadıklarını belirterek, beraatlerini talep etti.

20 Ocak’a ertelendi

Mahkeme heyeti, mütalaaya karşı savunma hazırlanması için duruşmayı, 20 Ocak 2025 tarihine erteledi.