Sanayiciler teşvikte destek bekliyor
Özlü'den teknoloji lisesi sözü
Nurdan Eroğlu
Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü, Bartın programı çerçevesinde Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren firmaların sahipleriyle de bir araya geldi. Eğitim, Test ve İnovasyon Merkezinde gerçekleşen toplantıda Özlü, sanayicilerin talep ve önerilerini dinledi. Sanayiciler Özlü’den Bartın’ın teşvikte dördüncü bölgeden beşinci bölgeye alınmasını istedi. Konunun kendi Bakanlığıyla ilgili olmadığını ancak konuyu Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’a ileteceğini ifade eden Özlü, Bartın’a da bir söz verdi. Türkiye genelinde OSB’ler içerisinde teknoloji liseleri açmayı düşündüklerini söyleyen Özlü, Bartın’a da yer tahsis edildiği takdirde teknoloji lisesi yapacaklarını kaydetti.
Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü, Bartın programı çerçevesinde Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren firmaların sahipleriyle de bir araya geldi. Eğitim, Test ve İnovasyon Merkezinde gerçekleşen toplantıda AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Valisi Nusret Dirim, Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Manav başta olmak üzere protokol üyeleri ve OSB’de faaliyet gösteren firmaların sahipleri katıldı. Sanayinin Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığının ana görevlerinden biri olduğunu dile getiren Özlü, “Sanayi bizim işimiz. Bizim Bakanlığımızın ana görevlerinden bir tanesi. Esasen biz Sanayi Bakanlığı’yız. Çok eski adıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Daha sonra Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ve son olarak da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak hizmet veriyoruz. Yaklaşık 300’e yakın Organize Sanayi Bölgesi var. Organize sanayilerin kurulması ve geliştirilmesi ana faaliyetlerimizden birisini oluşturuyor. Bugün burada sizlerle birlikte olmaktan son derece mutluyum. Bartın Organize Sanayi Bölgesi’nde şu anda boş parsel yok. Bu nedenle buranın geliştirilmesi ve büyütülmesi için gereken desteği vereceğim” dedi.
“SORUNLARINI VE TALEPLERİNİ DİNLEMEK İSTİYORUZ”
Bartın ziyaretinin iki nedeni olduğunu açıklayan Faruk Özlü şunları söyledi:
“Bartın’ı ziyaret edişimizin iki nedeni var. Bunlardan birincisi sizlerin sorunlarını ve taleplerini dinlemek. İkincisi de referandum süreci ile ilgili sizleri bilgilendirmek. Türkiye’de sanayinin gelişimi çok eskilere dayanıyor. Başlangıçta özel teşebbüsün olmadığı yıllarda daha çok kamu ağırlıklı bir sanayileşme vardı. Başlangıçta bez, un ve şeker gibi ürünleri üretmek amaçlanmıştı. Tabii bu yıllar geride kaldı. Özellikle son dönemde dışa açılma ve özel sektör öncülüğünde sanayimizin büyümesi sağlandı. Sanayicimiz gayret gösterecek, biz de devlet olarak onları destekleyeceğiz. Destek ve teşvikler bölge bölge değişiklik gösterdi. Birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bölge uygulamaları var. Bir de son olarak Cazibe Merkezleri Programı başladı.
“SANAYİMİZ YÜZDE 2.9 BÜYÜDÜ”
Hükümet olarak hem büyük sanayicilerimizin hem de küçük KOBİ’lerimizin desteklenmesi noktasında önemli kararlar aldık. Destek paketleriyle yanlarında olduk. KOSGEB’in kurulduğu günden bugüne kadar verdiği desteklerin toplamını son iki ayda verdik. Ekonominin canlanması ve sanayimizin gelişmesi için bunları yapıyoruz. Geçen yıl her şeye rağmen sanayimiz yüzde 2.9 büyüdü. Maalesef 15 Temmuz'un tesiriyle geçen sene sadece 3. çeyrekte eksi 1,8 küçülme yaşadık. Diğer bütün dönemlerde birinci çeyrekte, ikincide ve son çeyrekte hep Türkiye büyüdü ve büyümeye devam edecek. 2,9’luk büyüme Avrupa Birliği ülkelerinin iki katı. Dünyanın geçtiğimiz 50 yılda yakaladığı büyüme oranlarını önümüzdeki 50 yılda yakalayamayacağı ekonomistler tarafından ifade ediliyor.
“EĞİTİME BÜYÜK ÖNEM VERECEĞİZ”
Eskiten üretim küreselleşmişti. Batılı firmalar ucuz üretim merkezlerine üretim bantlarını kaydırıp, üretim yapıyordu. Şimdi o firmalar da bundan vazgeçiyor. Firmalar üretim bantlarını kendi ülkesine çekiliyor. Düşük üretim maliyetleri karşısında rekabet güçlerinin kalmadığını düşünen Batılı endüstriler yeni bir teori ortaya attılar. Şimdi 4. sanayi devrimini başlattılar. Birinci ve ikinci sanayi devrimini biz Türkiye olarak 100 yıl geriden takip ettik. Üçüncü sanayi devriminde yaklaşık 30 yıl bir gecikmemiz oldu. Şimdi dördüncünün başındayız. Nasıl sonuçlanacağını tam bilmiyoruz. Önemli meselelerimizden biri de eğitim. Lise altı eğitime sahip olan insan kaynağımızla sanayide 4. Devrimi gerçekleştiremeyiz. Bu nedenle eğitime büyük önem vereceğiz. Gereksiyorsa şirketlerin masraflarını eğitme ayıracağız. Bunu da vergilerden düşeceğiz.
“EĞİTİMLİ İNSAN KAYNAĞINI ÇOĞALTACAĞIZ”
Eğitimli insan kaynağını çoğaltacağız. Teknolojiye ve sanayi öncelikli büyümeye önem vereceğiz. Yapacağımız her şey sanayi içindir. Hedefimiz istihdam ve ihracattır. İnovasyon dediğimiz şey yenilik yapmadır. Mevcut tarzda yeniliktir. Bu anayasa referandum da aslında bir inovasyondur. Mevcut sistemde inovasyon yapmaktır. Cumhuriyetin değerlerine sadık kalınarak sistemde yenilik oluşturmaktır. Yenilenme olmadan büyüme olmaz. Bizim açımızdan referandumun anlamı budur. Mevcut sistemde pratik çalışmak mümkün değil. Türkiye’nin sıçrama yapması için değişim şart. Hızlı çalışmayan ve pratiği olmayan bir sistemi değiştirmemiz gerekiyor. Bu sadece sistemsel bir değişikliktir.
“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ SİSTEMİMİZDE BİR İNOVASYONDUR”
İnovasyon dediğimiz şey mevcut üretim şeklinde yenilik yapmaktır. Bu anayasa referandumu aslında bir inovasyondur. 18 madde aslında mevcut sistemde bir inovasyon yapmaktır. Cumhuriyetimizin temel değerlerine sadık kalarak onları muhafaza ederek sistemde bir yenilenme oluşturmaktır. Yenilenme olmadan büyüme olmaz. Bizim açımızdan referandumun anlamı budur. 2002’de iktidara geldiğimizde 3 bin dolar seviyesinde milli gelirimiz vardı. Bir hamle yaptık kişi başı milli gelirimiz bugün 11 bin dolarlara dayandı. Şimdi artık ikinci bir hamle yapmamız lazım ama bu mevcut sistemde ikinci bir hamle yapmamız zor. Pratik, hızlı, emniyetle çalışan yeni bir sisteme geçmeyi arzu ediyoruz. Bu sisteme geçelim ki Türkiye bir sıçrama yapsın ki mevcut sistemde bunu yapmak çok zor.
“VERİMSİZ ÇALIŞAN BİR MECLİS YAPIMIZ VAR”
Verimsiz çalışan bir Meclis yapımız var. Bu yapıdan kanun çıkarmak çok zor. İşleyişin değişmesi lazım. Bu sistemin değişmesi gerekiyor. Bu sistem verimsiz bir sistem. Yapılan anayasa değişikliği de yönetim sisteminde bir değişikliktir. Hiç öküz altında buzağı aramaya gerek yok. Sadece sistem daha hızlı ve daha düzenli çalışsın diye bir düzenleme yapıyoruz. Bu konuda da sizlerden destek bekliyoruz.”
SANAYİCİLER TEŞVİK DESTEĞİ BEKLİYOR
Faruk Özlü konuşmasının sonunda ise sanayicilerin taleplerini ve sorunlarını dinledi. Sanayicilerin Özlü’den ortak talebi ise teşvikte dördüncü bölgede yer alan Bartın’ın beşinci bölgeye alınması oldu. konunun kendi bakanlığı dahilinde olmadığını ifade eden Özlü konuyu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’a ileteceğini söyledi.
ÖZLÜ’DEN TEKNOLOJİ LİSESİ SÖZÜ
Özlü’nün Türkiye genelinde OsB’lerde teknoloji liseleri açmayı planladıklarını dile getirmesi üzerine işadamları aynı şekilde Bartın’a da bir teknoloji lisesi açılması istedi. İş adamlarının bu isteği üzerine Milletvekili Tunç, bu konuda yer tahsisi sağlayacaklarını söyledi. Tunç’un bunu belirtmesinin ardından Faruk Özlü, yer tahsis edildiği takdirde Bartın OSB’ye bir teknoloji lisesi yaptıracaklarının sözünü verdi.
Faruk Özlü toplantı sonrasında il protokolüyle birlikte OSB’de bulunan Teklas ve Mescier firmalarının üretim tesislerini gezdi.