'Sana en yakın hekimin aile hekimin!'

Bartın'da 'Birinci Basamak Sağlık Hizmeti' sunan 34 Aile Sağlığı Merkezi içerisinde bulunan 77 aile hekimliği biriminde vatandaşların koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis,  tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri kapsamlı olarak takip ediliyor. Yürütülen hizmetler hastanelerin ve sağlık sisteminin yükünü azaltırken, daha sağlıklı bireyler ve daha sağlıklı bir toplum oluşmasına önemli katkılar sağlanıyor.

'Sana en yakın hekimin aile hekimin!'

 

Muhammet Civan

 

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan Erol, koruyucu sağlık hizmetlerinde aile hekimliğinin önemine dikkat çekti.

Aile Sağlığı Merkezlerinin vatandaşların ikametlerine en yakın yerdeki sağlık hizmetlerine kolayca ulaşarak sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasına olanak sağladığını belirten Erol, Bartın’da ‘Birinci Basamak Sağlık Hizmeti’ sunan 34 Aile Sağlığı Merkezi içerisinde bulunan 77 aile hekimliği biriminde vatandaşların koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis,  tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin kapsamlı olarak takip edildiğini söyledi.

Yürütülen hizmetlerin hastanelerin ve sağlık sisteminin yükünü azaltırken, daha sağlıklı bireyler ve daha sağlıklı bir toplum oluşmasına önemli katkılar sağladığına işaret eden İl Sağlık Müdürü Dr. Erol, aile hekimliklerinin en büyük avantajlarından birinin, hastaları daha yakından tanımaya olanak sağlaması sonucunda, bireylerin sağlık durumlarında meydana gelen değişiklikleri erken dönemde fark edebilme ve bunun sonucunda gerekli tedavi ve müdahaleleri yapabilmeye olanak sağlaması olduğunu dile getirdi.

“Aile hekimlerini tanıyarak iletişim halinde olmalarını bekliyoruz”

Özellikle kronik hastalıkların periyodik takiplerinin aile hekimliklerince yapılmasının hastaların bu hastalıklarla başa çıkmasında ve yaşam kalitelerinin artması açısından büyük önem taşıdığını belirtirken vatandaşların rutin kontrollerinin yanı sıra, aile hekimlerini tanıyarak iletişim halinde olmalarını beklediklerini kaydeden Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan Erol, “Sana en yakın hekimin aile hekimin” diyerek yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Modern sağlık sistemlerinin temel taşlarından olan  ve sağlık sistemimiz içerisinde kritik bir role sahip Aile Sağlığı Merkezleri, vatandaşların ikametlerine en yakın yerdeki sağlık hizmetlerine kolayca ulaşarak sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasına olanak sağlıyor.

İlimizde ‘Birinci Basamak Sağlık Hizmeti’ sunan 34 Aile Sağlığı Merkezi  içerisinde bulunan 77 aile hekimliği biriminde vatandaşlarımızın koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis,  tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri kapsamlı olarak takip edilmekte ve yürütülmektedir. Yürütülen hizmetler hastanelerin ve sağlık sisteminin yükünü azaltırken, daha sağlıklı bireyler ve daha sağlıklı bir toplum oluşmasına önemli katkılar sağlamaktadır.

Aile hekimliklerinin en büyük avantajlarından biri, hastaları daha yakından tanımaya olanak sağlaması sonucunda, bireylerin sağlık durumlarında meydana gelen değişiklikleri erken dönemde fark edebilme ve bunun sonucunda gerekli tedavi ve müdahaleleri yapabilmeye olanak sağlamasıdır. Özellikle kronik hastalıkların periyodik takiplerinin aile hekimliklerince yapılması, hastaların bu hastalıklarla başa çıkmasında ve yaşam kalitelerinin artması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu  nedenle vatandaşlarımızın rutin kontrollerinin yanı sıra, aile hekimlerini tanıyarak iletişim halinde olmalarını bekliyoruz.

Koruyucu sağlık hizmetleri, yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlemler, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetleri, okul sağlığı programı kapsamında öğrencilerin periyodik muayene ve izlemleri, engelli, yaşlı ve benzeri durumdaki hastalara gezici ve yerinde sağlık hizmetleri, evlilik öncesi yapılan  sağlık taramaları ve testleri, psikososyal destekler ve birçok alanda sağlık hizmeti sunan aile hekimlikleri, daha verimli ve etkin sağlık hizmeti sunumunu sağlamaktadır.”