Sakarya Gaz Sahası'nda ilk faz tamam

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz'de Bartın'ın açıklarında yer alan Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 9,5 milyon metreküp üretime ulaşılarak ilk fazın tamamlandığını açıkladı.

Sakarya Gaz Sahası'nda ilk faz tamam

Karadeniz’de Bartın’ın açıklarında yer alan Sakarya Gaz Sahası’nda gerçekleştirilen doğal gaz üretimine ilişkin son durumu paylaşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası’nın birinci fazı tamamlandı. Yaklaşık 9,5 milyon metreküplük bir günlük üretimle şu anda artık ikinci fazın üretimine, yani bunu 2 katına çıkaracak üretim aşamasının faaliyetlerine devam ediyoruz.” dedi.

Bakan Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahasının yanı sıra yeni sahalarda, yani keşiflerle alakalı çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Dolayısıyla bir taraftan üretimi arttırmak, bir taraftan da yeni keşiflerle bulduğumuz yeni rezervleri üretim rezervlerimize eklemek istiyoruz. Bu minvalde çalışmalar devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya hesabından özel bir video paylaşan Bakan Bayraktar, “Enerjide Tarihi Rekor! Sakarya Gaz Sahası'nda ilk faz tamamlandı. Günlük 9,5 milyon m³ üretim, 4 milyonu aşkın haneye yerli ve milli enerji!” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Her arayan bulamaz, ama bulanlar arayanlardır." sözüyle yola çıktıklarını, azmin ve inancın zaferini yaşadıklarını belirterek “Bu zafer, azmin ve millet iradesinin eseridir. Karadeniz'in 170 kilometre açığında kilometrelerce derinlikten, ülkemizin toprağına uzanan büyük enerji hamlesini büyütmeye devam edeceğiz. Enerjide bağımsız Türkiye için kararlılıkla ilerliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

 2026’da göreve başlıyor

Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu, Eylül ayında Çanakkale’ye gelmişti. Burada bir tersanede bakım ve modernizasyon işlemleri devam eden platformun 2026 yılında Sakarya Gaz Sahası’nda görevine başlaması planlanıyor. Platform, devreye girmesiyle birlikte günlük ilave 10 milyon metreküplük üretim yapacak. Böylece 2026’daki toplam üretim 20 milyon metreküpe çıkacak.

Tüm evlere Karadeniz gazı verilecek

2028 yılında da günlük üretimin 40 milyon metreküpe çıkması ve tüm hanelerin doğal gaz ihtiyaçlarının Sakarya Gaz Sahası’ndan karşılanması hedefleniyor.

Haber Merkezi