Sağlıkçılardan halka korona bilgilendirmesi

Türkiye'de koronavirüs vakasının görülmesi üzerine Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm bakanlıklarca ülke genelinde tedbirler alınırken Sağlık İl Müdürlüğü de halkı bu konuda bilgilendirmek amacıyla çalışmalar başlattı.

Sağlıkçılardan halka korona bilgilendirmesi

Türkiye’de koronavirüs vakasının görülmesi üzerine Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm bakanlıklarca ülke genelinde tedbirler alınırken Sağlık İl Müdürlüğü de halkı bu konuda bilgilendirmek amacıyla çalışmalar başlattı. Müdürlük görevlileri bu kapsamda şehir merkezindeki Aşağı Cami (Şadırvan) Orta Cami, Arap Cami, Yukarı Cami, İmam Hatip Cami, Çatmaca Cami, Yeşil Cami, Tuna Cami ve Bilal Habeşi Cami de Cuma namazında vatandaşlara

korona virüsten korunma yollarıyla ilgili bilgilendirmeler de bulundu.

Yeni Koronavirüs (Covid-19) nedir?

Müdürlük, virüsle ilgili ise şu bilgileri verdi:

Yeni Koronavirüs solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüstür.

Nasıl bulaşır?

Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaşabilmektedir.

Belirtileri nelerdir?

En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir. Yeni Koronavirüsün kuluçka süresi 2 ila 14 gündür.

Korunmak için neler yapılmalı)

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini azaltmaya yönelik öneriler, Yeni Koronavirüs enfeksiyonu için de geçerlidir.

Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır. Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır

El hijyeni önemli!

El hijyenine önem verilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli el antiseptiği kullanılmalıdır. Sınıflar ve iş yerleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.

Korunmak için işte 14 altın kural!

Ellerinizi sık sık su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkayın. 

Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatın, mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanın.

Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun. Yurt dışı seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin.

Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın. Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız su ve deterjanla her gün temizleyin.

Kıyafetlerinizi 60-90 derecede normal deterjanla yıkayın.

Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.

Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleriniz varsa maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun. 

Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılarla ve kronik hastalarla temas etmeyin. Maske takmadan dışarı çıkmayın.

Ellerinizle, gözlerinizle, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.

Hiçbir kişisel eşyanızı ortak kullanmayın.

Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü evinizde geçirin.

Bol sıvı tüketin, dengeli beslenenin, uyku düzeninize dikkat edin.

Belirtileri varsa neler yapılmalıdır?

Son 14 gün içerisinde enfeksiyon görülen ülkelerin birinden geldiyseniz cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Eğer öksürüyorsanız, ateşiniz varsa ve nefes almakta zorlanıyorsanız, cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Evde izolasyon önerilen bir kişiyle aynı odada bulunduğunuz anlarda maskenizi mutlaka takın.

Tanısı nasıl konur?

Yeni Koronavirüs’ü tespit edebilmek için gerekli olan moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında çalışılmaktadır.

Önlemek veya tedavi etmek için bir ilaç var mı?

Halen hastalığa özel bilinen bir tedavi yoktur. Hastanın genel durumuna göre gerekli destekleyici tedavi uygulanmaktadır.

Antibiyotikle tedavi edilir mi?

Antibiyotikler virüslerin neden olduğu enfeksiyonları önlemek veya tedavi etmek amacıyla kullanılmaz.

Aşısı var mı?

 Yeni Koronavirüs için geliştirilmiş bir aşı henüz bulunmamaktadır. Fakat aşı geliştirme çalışmaları ve tedaviye yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Kimler daha fazla etkilenir?

 Elde edilen veriler doğrultusunda, ileri yaştakiler ve kronik hastalığı olanlarda enfeksiyonun ağır seyretme riski yüksektir.

Evde bakılan hayvanlar bulaştırabilir mi?

Evde bakılan kedi/köpek gibi evcil hayvanların Yeni Koronavirüs ile enfekte olması beklenmemektedir. Evcil hayvanlarla temas sonrası her zaman eller su ve sabunla yıkanmalıdır. Böylece hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklara karşı korunma sağlanacaktır.

Burnu tuzlu suyla yıkamak enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur mu?

Hayır. Burnu tuzlu su ile yıkamanın insanları Yeni Koronavirüs enfeksiyonuna karşı koruduğuna dair bir kanıt yoktur.