SAĞLIK-SEN'DEN ŞOK İDDİALAR!
6. Olağan Genel Kurul'la Sağlık-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen Sağlık-Sen Bartın Şubesi Başkanı Naci Durmuş, Bartın'da sağlık hizmetlerinin iyi yönetilmediğini ifade ederek Bartın Devlet Hastanesi'nde yaşanan sorunların devam ettiğini söyledi. Hastanenin 2018 yılı sonu itibariyle 17 milyon TL borcu olduğunu dile getiren Durmuş, alacaklarını alamayan esnafın hastaneye mal ve hizmet vermek istemediğini ve hastanede enjektör, eldiven ve A4 kağıdı gibi temel malzemelerin dahi bulunmadığını iddia etti. Durmuş ayrıca hastalara takılan sondaların tek tip olduğunu da belirtti.
Hastane 17 milyon borçlu mu?
6. Olağan Genel Kurul’la Sağlık-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen Sağlık-Sen Bartın Şubesi Başkanı Naci Durmuş, Bartın Şubesinin üyeleriyle akşam yemeğinde istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda bir basın açıklaması da yapan Başkan Durmuş, 4 Nisan 2018’de şube olarak yaptıkları basın açıklamasında dile getirdikleri eksikliklerin ve yanlışlıkların siyasete ve bürokrasiye yanlış aktarıldığını ifade ederek sorunları çözmek yerine sendikanın düşman ilan edildiğini söyledi. O günden bugüne Bartın Devlet Hastanesinde yaşanan sorunların devam ettiğini dile getiren Durmuş, Bartın’da sağlık hizmetlerinin iyi yönetilmediğini kaydetti. Bartın Devlet Hastanesi’nin 2018 yılı sonu itibariyle 17 milyon TL borcu olduğunu dile getiren Durmuş, alacaklarını alamayan esnafın hastaneye mal ve hizmet vermek istemediğini ve hastanede enjektör, eldiven ve A4 kağıdı gibi temel malzemelerin dahi bulunmadığını iddia etti.
Durmuş: “Sendika düşman ilan edildi”
4 Nisan’daki basın açıklamasında söylediklerinde ne kadar haklı olduklarını görmenin kendilerini mutlu etmediğini belirten Naci Durmuş, kaybeden ve zarar görenin sağlık çalışanları ve Bartın halkı olduğunu vurgulayan şöyle konuştu:
“Bartın Şubesi olarak 4 Nisan 2018 tarihinde bir basın açıklaması yaptık. Amacı sağlık politikalarında görülen yanlış ve eksiklikler gelecek adına kaygılarımızda Bunları dile getirmek çalışanların daha iyi şartlarda vatandaşa daha iyi ve kaliteli hizmet vermelerini için mücadele etmek bizimde görevimizdi. Konuşmanın içeriği ve şiddeti amacının anlaşılmasına engel olmuş olabilir. Gelin o günü hatırlayalım. Sendikal ve yasal izinleri alınmış bir basın açıklaması. Tüm çalışanlar basın açıklamasına katılım sağlanmaması noktasında tehdit ediliyor. Özel Güvenlik görevlilerine basın açıklaması yapacağımız alana alınmamamız noktasında talimat veriliyor, kargaşa anında müdahale etmeleri emri veriliyor. Bu şartlarda yapılan yasal bir basın açıklaması. Ne yapmamız gerekiyordu. Basın açıklamasına katılanlar tek tek fişleniyordu. İşte o gün gördüğümüz tespit ettiğimiz ve dile getirdiğimiz yanlışlar ve eksikler kamuoyuna siyasete bürokrasiye hep yanlış aktarıldı. Sorunları çözmek yerine Sendika düşman ilan edildi.
“Çalışanları bıktırma politikasına girildi”
O gün daha her şeyin başıydı. Telafisi mümkündü. Kayıplar vardı ama düzelmeyecek şeyler değildi. Kendini güç gören bazı kişiler Kararlar aldılar. Çalışanları sesi olan Sendikanın el değiştirmesi gerekiyor diye. Bürokrasinin tüm imkanları kullanılarak çalışanları bıktırma politikasına girildi. Yeniden Birlik adı altında yeni bir yapı kurdular. Bunu soranlara da “O sendikanın iç işleri biz karışmıyoruz” dediler. Bir kıyımda bunun için başladı. Gece gündüz tüm mesailerini güçlerini yeni sendikalaşmaya ayırdılar. Eşi ile çocuğu ile çalışanlarımız tehdit edildi. Bütün bunlara rağmen çalışanlar sendikalarına sahip çıkmış sendikal mücadelesini yapmış tüm Türkiye' ye örnek olmuşlardır.
“Semih Durmuş, Sağlık-Sen Genel Başkanı oldu”
Çalışanlarımızın bu mücadelesi 2 Mart 2019 tarihinde Sağlık Sen Genel Merkezinin 6. Olağan Genel Kuruluna etki etmiştir. 6. Olağan Genel Kurulunda Genel Merkez Yönetimine seçildim. Bartın Sağlık-Sen ailesine zulüm edenlerle bir olan o günü Genel Başkanı bürokrasi ve Yeniden Birlik hareketine verdiği desteğin bedelini ödemiştir. Teşkilatını arkasına almayan Genel Başkan gitmiş yerine Bartın sevdalısı, dik duruşlu o günün Genel Başkan Vekili Semih Durmuş Sağlık-Sen Genel Başkanı olmuştur.
“Bartın' da sağlık hizmetleri iyi yönetilmiyor”
Bartın' da sağlık hizmetleri iyi yönetilmiyor. Keşke söylediklerimizden ders alınmış olsaydı. Her şey düzgün gitseydi. Bende çıkıp herkesten her şey için özür dileseydim. Ancak; o gün söylediklerimiz gelecek için kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu görmek bizi mutlu etmiyor. Çünkü kaybeden zarar gören Bartın Sağlık çalışanları ve Bartın Halkıdır. Şimdi gelin birazda Bartın da verilen sağlık hizmetlerini konuşalım.
İşte hastaneyle ilgili sorular ve iddialar!
Bir yıl boyunca hala hastanede devam eden oda değişikliklerinin amacı nedir? Bu durum Sağlık II Müdürlüğünde de aynen yapılıyor mu? Çalışanların görev ve yer değişiklikleri hala devam ediyor mu? Bu görev ve yer değişiklikleri İl Sağlık Müdürlüğünde de yapılıyor mu? Sayısız defa yapılan servis ve birim sorumlu değişiklikleri hastanede devam ediyor mu? İl Sağlık Müdürlüğünde de sorumlu değiştirme yarışı var mı? Hastanemizin bel kemiği faturalandırma, ayniyat, arşiv sorumluları, organ bağışı, enfeksiyon çalışanları neden görevden alınır?
Acilde nöbetçi memur uygulaması neden kaldırıldı?
Tüm Türkiye de acil servislerde olan nöbetçi memur uygulaması niye kaldırıldı? Alınan arkadaşlar nerelere verildi, amacı neydi, kimler rahatsız oldu? Sorunsuz hizmet veren röntgen çalışanları hizmetin gereği sayıda çalışırken neden tek çalıştırılmaya başlandı. Sorun çıkmadı mı? Hizmet aksamadı mı? Geri dönüşümü için alınan esnek çalıştırma modeli kararı hangi ilde uygulanıyor? Röntgen çalışanlarının yasal senelik izinlerini kullandırmama tehdidinin amacı nedir? Hangi idare yasal bir hakkı engelleme hakkını kendinde bulur?
“Patoloji sonuçları Zonguldak ve Bolu’dan bekleniyor”
Tek çalışan Patoloji Uzmanı bulunan bir hastanede hangi amaçla hizmeti aksatacak bir eylem içine girilir. Yıllarca Patoloji Laboratuvarında çalışmış personel, hangi amaçla görevi olmayan Basın ve Halkla İlişkiler Birimine alınır. Patoloji sonuçlarını bekleyen vatandaşlarımız mağduriyet yaşamamışlar mı? Patoloji sonuçları Zonguldak ve Bolu’dan beklenir olmuş mudur? Ebe Hemşire arkadaşalar her ay niye farklı birimlerde görev yapıyor? Bunun sonucunda vatandaş mağduriyeti yaşanmış mıdır?
“Eldiven, enjektör, A4 kağıdı bulunamıyor”
Çocuk acil de ne kadar zaman 5’lik enjektör bulunmamıştır. Çocuk servisi için alınan, temin edilen enjektörler ihale ile mi alındı? Uzman hekim ihtiyaç halinde temin edilemeyen 10’luk enjektörü neden cebinden para ile temin etmiştir? Hastanede hastalara takılan sondalar neden tek şeklindedir? Hasta sağlığı göz önüne alınmıyor mu? Doktorlar, hemşireler neden eldiven bulamadıklarını söyler? Memur A4 kağıdı bulamadığını... Alacaklarını alamayan esnaf hastaneye mal ve hizmet vermeyeceğini neden söyler? Uzman hekimin bilgi işlem personeli neden alınır? İhtiyaç beyan eden uzman hekim “Bu şartlarda hasta yatıramam” diyorsa; idare “Yatırmazsan yatırma” der mi? Tayini çıkmış ama ilişiğini kesmeyen uzman hekimin ultrason cihazı neden odasından alınır?
“Hastanenin 17 milyon borcu var!”
Gelelim Mali Konulara; Mevcut yönetim 11 milyon borçla 2018 yılında devir almış mıdır? Kasasında 5 milyon var mıydı? 2019 bu ay içerisinde toplam 17 milyon borç var mıdır? Kasa da hiç para olmadığı doğru mudur? 2019 yılı şubat ayında yardımcı sağlık hizmetlerinde çalışanlar özellikli birim 220 TL ; diğerleri hiç para alamamıştır. Böyle bir ayda şimdiye kadar böyle bir para dağıtımı yaşanmış mıdır? Uzman hekimler arasında döner sermaye dağıtımında bu döneme kadar uçurum yaşanmış mıdır? Tüm çalışanlarımızın 2018 şubat ayı döner sermaye dağıtımı ile 2019 şubat ayı döner sermaye dağıtım oranı incelenmiş midir? İncelenmemişse bir ayıp incelendiyse daha çok ayıp yaşanmış mıdır?
“Tüm soruların cevaplarını aslında Bartın biliyor”
Aslında tüm soruların cevaplarını bizler, ilgililer, Bartın biliyor. Sorulur ise madde madde açıklarız. Bildiğini dost doğru açıklamak bizim görevimiz. Amacımız dün olduğu gibi bugün de aynı. Hizmet alan vatandaşlarımız en iyi hizmeti alsın. Kurum büyüsün çalışanlar hak ettiği maddi ve manevi değeri alsın. Çok mu şey istiyoruz?”