'Psikososyal Destek Hattı'yla evde yalnız değilsiniz!

Sağlık İl Müdürlüğünce, korovirüse karşı toplumca mücadele ettiğimiz bu günlerde yetkililerin tüm çağrılarına uyarak evde kalan vatandaşlara psikolojik olarak destek olmak amacıyla Psikososyal Destek Hattı oluşturuldu. Bir psikolog ve sosyal hizmet uzmanının görev yaptığı hatta vatandaşlar 0378 228 36 55 (Dahili 1139) ve 0 378 228 18 07 (Dahili 124) nolu telefondan ulaşabilecek.

'Psikososyal Destek Hattı'yla evde yalnız değilsiniz!

Sağlık İl Müdürlüğünce, korovirüse karşı toplumca mücadele ettiğimiz bu günlerde  yetkililerin tüm çağrılarına uyarak evde kalan vatandaşlara psikolojik olarak destek olmak amacıyla Psikososyal Destek Hattı oluşturuldu. Bir psikolog ve sosyal hizmet uzmanının görev yaptığı hatta vatandaşlar 0378 228 36 55 (Dahili 1139) ve 0 378 228 18 07 (Dahili 124) nolu telefondan ulaşabilecek. Psikososyal Destek Hattı, evde kalarak virüsle mücadele eden vatandaşlara 09.00 ile 17.00 saatleri arasında hizmet verecek.

İşte korobavirüs stresiyle başa çıkma yolları!

Bunun dışında Sağlık İl Müdürlüğü, koronavirüsünün insanlar üzerindeki psikolojik etkilerini en aza indirgeyebilmek amacıyla stresle başa çıkma yollarını anlattı.  Virüs salgını korkusunun korku salgınına dönüştüğünü ifade eden Müdürlük, “Bilindiği gibi ruh ve beden sağlığı bir bütündür. Hastalıklar mücadeleyi biyolojik açıdan sürdürürken, işin psikolojik boyutunu da dikkate almak hastalıkla başa çıkmayı kolaylaştırabilmektedir. Hepimiz biliyoruz ki bilinmezlik ve belirsizliğin çoğalması, korku ve kaygının aşırı yükselmesi, insanların yaşam sevincinin azalması, stres seviyesinin artması, panik havasının oluşması, vb psikolojik faktörler biyolojik bağışıklığımızı ve direncimizi düşürebilmekte; tıpkı uykusuzluk, yorgunluk, beslenme hataları vb. sebeplerden dolayı vücudumuzun tesire açık hale gelmesi gibi bağışıklık sistemimizi aciz kılabilmektedir” dedi.

“Korkuyu doğru yönetin” uyarısı

Vatandaşlardan korkuyu doğru yönetmenlerini  isteyen Müdürlük  Korona Virüste “salgın korkusu” neredeyse bir “korku salgınına” dönüştü, bir çoğumuzu aşırı düzeyde kaygılandırdı . Öncelikle korkmak anormal bir durum değil. Gayet normal. Burada ölçülü olmak esas. Hatta korkmamak bile bir problem aslında. Yapıcı ve yıkıcı 2 tür korku var. İnsanların gerekli tedbirleri alacak kadar korkması sağlıklı yapıcı bir korku ve olması istenen, beklenen bir durum. Lakin kişinin gerekli tedbirleri almasını engelleyecek kadar korkudan uzak olması veya tam tersi, aşırı korku sebebiyle günlük rutinini de bozması ve uzun süreli olarak bundan aşırı düzeyde etkilenmesi de beklemediğimiz istemediğimiz bir durum. Yani hiç elini yıkamayan kadar ellerini yara edecek kadar sürekli yıkayan kişilerin süreci sağlık açısından düşündürücü. Eğer korkuyu yönetemezsek korku bizi yönetmeye başlar ki bu da bizler için sorun olabilir. Yani psikolojimizin etkilenmemesi anormal, ama aşırı etkilenmesi de anormal. Güvenli etki aralığında kalmak daha sağlıklı olacak” şeklinde konuştu.

İşte koronavirüs stresiyle başa çıkma yolları!

Sağlıkçılar koronavirüs stresiyle başa çıkma yollarını da şöyle anlattı:

“Kriz anlarında üzgün, stresli, şaşkın, korkmuş ya da kızgın hissetmek normaldir. Bu gibi durumlarda güvendiğiniz kişilerle konuşmak faydalı olabilir. Arkadaşlarınız ve ailenizle iletişime geçin. Evde kalmanız gerekiyorsa sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürün. Düzenli beslenmeye, uyumaya, egzersiz yapmaya dikkat edin. Evdeki sevdiklerinizle ve diğer aile bireyleri ve arkadaşlarınızla e-posta ve telefon yoluyla sosyal bağlantınızı sürdürün.  Duygularınızla başa çıkmak için tütün, alkol ya da diğer uyuşturucu maddeleri kullanmayın. Bunalmış hissediyorsanız bir sağlık çalışanı ya da danışmanla görüşün. Gerekli durumlarda fiziksel ve ruh sağlığı ihtiyaçlarınız için nereye gideceğiniz ve nasıl yardım alacağınız konusunda bir planınız olsun.

Güvenebileceğiniz kaynaklardan bilgi alın

Gerçekleri öğrenin. Uygun önlemleri alabilmek için karşı karşıya olduğunuz riski doğru olarak belirlemenize yardımcı olacak bilgiler edinin. Sağlık Bakanlığı DSÖ ya da yerel sağlık kurumları gibi güvenebileceğiniz kaynaklardan bilgi alın. Medyada yer alan üzücü bulduğunuz haberleri izlemeye ya da dinlemeye ayırdığınız zamanı azaltarak endişeyi ve gerginliği sıralayın. Daha önce yaşadığınız zorluklarla başa çıkmanıza yardımcı olan becerilerinizden yararlanın. Bu becerileri salgın sürecinde duygularınızı yönetmeye yardımcı olması için kullanın.

Hastalıkla ilgili yaşlılara bilgiler verin

Bireysel gerileme ya da demansı olan ileri yaştaki yetişkin bireyler salgın sırasında ya da karantinadayken dana endişeli, sinirli, stresli, telaşlı, çekingen ve aşırı derecede kuşkulu olabilirler. İleri yaştaki yetişkin bireyler ile anlayabilecekleri şekilde geçekleri paylaşın, onlara şuanda neler olduğunu anlatın, anlayabilecekleri şekilde hastalığın bulaşması riskinin nasıl aza indirilebileceği konusunda bilgiler verin. Gerektiğinde bilgileri tekrarlayın.

Yalnız yaşayan yaşlılar daha riskli grupta

İleri yaştaki yetişkin bireyler, sınırlı bilgi kaynakları, daha zayıf bağışıklık sistemleri ve yaşlı nüfus içerisinde gözlemlenen daha yüksek COVİD-19 ölüm oranı göz önünde bulundurulduğunda COVİD-19’a karşı özellikle savunmasızdır. Yalnız başına yaşayan, yakınlarından uzak olan, sosyoekonomik güçlükler, demans ya da diğer ruh sağlığı sorunları olan yaşlı bireyler daha yüksek risk grubundadır ve bu gruplara özellikle dikkat edilmelidir.

Yaşlı bireyler karantinaya alınacaklarsa karantinada kalacakları süre içerisinde tıbbi ve günlük ihtiyaçları karşılanmalıdır. Karantina sırasında hareketliliği sürdürmek ve sıkılmalarını önlemek için bireylere basit fiziksel egzersizler verilmelidir.

Yaşlı akrabalarınızı düzenli bir şekilde arayın

Yaşlı bireylerin mesajlaşma uygulamalarına erişimleri kısıtlı olabilir. İleri yaştaki yetişkin bireylere COVİD-19 salgını, gelişmeler, tedavi ve enfeksiyonu önlemeye yönelik etkin stratejiler konusunda doğru ve erişilebilir bilgiler sunulmalıdır. Bilgilerin erişilebilir (Örneğin, net basit bir dilde, okuyabilecekleri büyüklükte ve güvenilir kaynaklardan medya, sosyal medya ve güvenilir sağlık hizmeti sağlayacıları alınmış olması gerekmektedir. Yaşlı bireylerle irtibata geçmenin en iyi yolu onları sabit telefon hatlarından aramak ya da mümkünse düzenli kişisel ziyaretler gerçekleştirmektir. Aile veya arkadaşlarınızı yaşlı akrabalarını düzenli bir şekilde aramaya teşvik edin ve yaşlı bireylere nasıl görüntülü görüşme yapabileceklerini öğretin.

İhtiyaçlarına yardım edin

Yaşlı bireyler maske ile koruyucuların kullanımı veya önleme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmayabilir ya da kullanmayı reddedebilirler. Koruyucu malzemelerin nasıl kullanılacağına yönelik talimatlar, net, kısa ve sabırlı bir şekilde anlatılmalıdır. Yaşlı bireyler, günlük ihtiyaçlar için internetten alışveriş yapma, danışma ya da sağlık hizmetleri gibi online hizmetlerin nasıl kullanıldığını bilmiyor olabilirler. Yaşlı bireylere ihtiyaç durumunda taksi çağırma, sipariş verme gibi konularda nasıl yardımcı olabilecekleri hakkında detaylı bilgi verin.  Önleyici malzemelerin yüz maskesi dezenfektanlar temini, yeterli market alışverişinin yapılması ve acil durumlarda ulaşıma erişimin sağlanması günlük yaşamlarında kaygıyı azaltabilir.

Yaşlılar akranlarına destek verebilir

Güçlü yönleri olan yaşça büyük yetişkinleri COVİD-19 salgınına karşı mücadeleye destek vermek için teşvik edin. Yaşlı bireyler akran desteği verebilir, komşularına destek olabilir ve hastanelerde COVİD-19 ile mücadele eden tıbbi personelin çocukları için bakım sağlayabilirler.

Çocuklarınıza daha fazla ilgi ve sevgi gösterin

COVİD-19 salgını esnasında çocukların stresle başa çıkmasına yardımcı olmak için; Çocuklar stres durumlarında daha çok ilgiye ihtiyaç duyarlar. Huzursuz, çekingen, kızgın ya da endişeli hissedebilir, altını ıslatma gibi tepkiler verebilirler. Çocuklarınızın stres verdiği tepkilere destekleyici bir şekilde karşılık verin. Endişelerini dinleyin ve onlara fazladan sevgi ve ilgi gösterin. Çocuklar zor zamanlarda yetişkinlerin sevgisine ve ilgisine ihtiyaç duyarlar. Çocuklarınıza daha fazla zaman ayırın ve onlara daha fazla ilgili gösterin.  Çocuklarınızı dinlemeye zaman ayırın, onlarla içten bir şekilde konuşun ve  güven vermeye çalışın. Mümkün oldukça oyun oynamaları ve rahatlamaları için fırsatlar yaratın.

Hastalığı anlayabilecekleri dilde anlatın

Çocukları ailelerine yakın tutmaya çalışın ve bakımverenlerinden ayırmaktan kaçının. Çocuğun bakımvereninden ayrılması gerekirse düzenli iletişim kurmalarını sağlayın. Çocukların günlük rutinlerine ve programlarına olabildiğince bağlı kalın. Eğer bir değişiklik yapılması gerekiyorsa bir şekilde oyun oynama ve rahatlamanın yanı sıra eğitim ve öğrenimi sürdürmeyi de içeren yeni planlar oluşturun. Neler olduğuyla ilgili bilgileri onlarla paylaşın, şuanda neler olduğunu anlatın ve yaşlarına bağlı olarak anlayabilecekleri dilde hastalığın bulaşması riskinin nasıl azaltılabileceği konusunda net açıklamalar yapın. Bu açıklamaları yaparken olabilecekler konusunda rahatlatıcı bilgiler de verebilirsiniz.