Polis halkı soba zehirlenmesiyle ilgili bilgilendirdi
'Sobadan zehirlenmeler kader değildir'
Haber Merkezi
Bartın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlileri, sobadan zehirlenmelerin kader olmadığını belirterek özel olarak hazırlattığı el broşürleriyle vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor.
Bartın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlilerinin şehir merkezinde vatandaşı bilgilendirici faaliyetleri büyük bir kararlılık içerisinde aralıksız olarak devam ediyor. Son olarak şehir merkezinde ve ilçelerindeki vatandaşlar sobadan zehirlenmeler konusunda özel olarak hazırlatılan el broşürleriyle bilgilendirilmeye başlandı. Bilindiği gibi Bartın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından sobadan zehirlenme olaylarının önüne geçilebilmesi amacıyla 8 bin adet el broşürü hazırlatılmıştı. Özel olarak hazırlatılan el broşürleriyle sobadan zehirlenmeler hakkında vatandaşı bilgilendiren polis, geçtiğimiz yıllarda yaşanan sobadan zehirlenme olaylarının bu yıl yaşanmamasını istiyorlar.
SOBA ZEHİRLENMESİ NEDİR?
Halk arasında sobadan zehirlenme ölümü olarak bilinen olay aslında karbon monoksit zehirlenmesidir. Karbon monoksit zehirlenmesi, kömür ve odun sobaları, şofben, kombi, borusuz soba, ocak, fırın, mangal gibi ısınma sistemlerinde sıvı veya katı yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıkar. Sobadan zehirlenmelerin önlenmesi için yapılması gerekenlerin başında soba, boru ve bacaların temiz tutulması gerekiyor.
SOBA KULLANILIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR NELER?
Yakıt sertifikalı yerlerden alınmalı. Torba yakıt alınmalı. Yakıtlar yarım doldurulmalı ve üstten tutuşturulmalı. Yakıt tam yandıktan sonra az az ilave edilmeli. Yatarken ilave yakıt konulmamalı. Sobanın söndüğünden emin olmadan uyunmamalı, emin olmak için gaz çıkışı kontrol edilip külün içinde dahi olsa gaz çıkışı görülebileceğinden kendi kendine sönmesi beklenmelidir.
SOBADAN ZEHİRLENMELERİN BELİRTİLERİ NELER?
Uyanık bir insanda; baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, taşikardi ve kan basıncı yükselmesi, kulak çınlaması, dalgınlık, genel bitkinlik, kas krampları, ciltte kırmızı renk, bilinç kaybı ile komaya kadar giden belirtiler vardır. Uyuyan bir insan bunların hiç birinin farkına varamaz ve ölüme kadar giden derin bir komaya girer.