Özkan '25 bin liralık kredi esnaf için hayal'

Bartın Bayiler ve Bakkallar Odası Başkanı Barış Özkan, koronavirüsün esnaf üzerindeki etkilerini hafifletmek amacıyla Halkbank'ası tarafından 25 bin TL'lik kredinin esnaf için hayal olduğunu söyledi. Özkan, 'Esnafın bu krediyi kullanabilmesi için sicilinin temiz olması gerekiyor. Takibe düşmüş krediniz çeki, senedi, Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatif ve KOSGEB kredisi, vergi ve SSK haczi olan esnaf bu krediyi kullanamıyor' dedi.

Özkan '25 bin liralık kredi esnaf için hayal'

Bartın Bayiler ve Bakkallar Odası Başkanı Barış Özkan, koronavirüsün esnaf üzerindeki etkilerini hafifletmek amacıyla Halkbank’ası tarafından 25 bin TL’lik kredinin esnaf için hayal olduğunu söyledi. Esnafın bu krediyi kullanabilmesi için sicilinin temiz olması gerektiğini ifade eden Özkan, “Halk Bankasından 25 bin TL’lik nakit kredi ve 25 bin kredi kartı devlet tarafından yasalaştı ama bu krediye ulaşmak ve almak yine esnaf için problem. Krediyi almak için sicilinizin temiz olması gerekiyor. Takibe düşmüş krediniz çekiniz, senediniz,  Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatif ve KOSGEB’den çekilmiş devam eden krediniz olmaması gerekiyor.  En önemlisi Vergi ve SSK’dan hacizli olmamak. Hal böyle olunca bu kredi de esnaf için hayaldir” dedi.

“Banka ve POS’lardaki blokeler kaldırılmalı”

Devletin bazı kurumlarında esnaf için engellerin hala devam ettiğini belirten Özkan,” Devlet bir taraftan esnafı rahatlatmak isterken diğer taraftan da devletin bazı kurumlardaki engelleri devam etmektedir.  Bu süreçte Vergi Dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) esnafın banka ve POS hesaplarına koymuş olduğu E-Hacizleri kaldırması gerekir. Konulan bu hacizler esnafımızı ciddi anlamda mağdur etmektedir. Vergi Dairesi borca karşılık POS gelirlerine haciz koyuyor. Bu para borçtan da düşmüyor ve banka hesabında duruyor. Ne kurum ne de esnaf bu parayı kullanamıyor. Ya POS’lardan bloke edilen parayı alın ve borçtan düşün ya da parayı serbest bırakın” şeklinde konuştu.

“Bu uygulama esnafı iflasa sürüklüyor”

Piyasanın yüzde 70’inin şuanda kredi ve banka kartıyla döndüğünü dile getiren Barış Özkan, “Piyasanın yüzde 70’inin kartla döndüğü dönemde esnaf yapılan bu blokelerden dolayı mal tedariki ve ödeme konusunda sıkıntı yaşanmaktadır. Kurumların bu uygulaması çoğu esnafı mağdur etmekte, hatta iflasa sürüklemektedir. Bu sürecin ivedilikle çözüm bulması gerekmektedir” ifadelerinde bulundu.