Özel İdare'de sıfır atık dönemi başladı

Bartın İl Özel İdaresi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık projesine geçti. Proje kapsamında çevre ve jeoloji mühendisleri tarafından Özel İdare Personeline bilgilendirme yapıldı.

Özel İdare'de sıfır atık dönemi başladı

Bartın İl Özel İdaresi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık projesine geçti. Proje kapsamında Çevre Mühendisi Zafer Güneş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Mühendislerinden Mehmet Zahid Öztürk ve Jeoloji Mühendisi Merve Esatoğlu tarafından Özel İdare Personeline bilgilendirme yapıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Özel İdare “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Saygıdeğer eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi" ne İdaremizce  23 Ekim 2018 Salı günü itibari ile uygulamaya geçilmiştir. Sıfır atık projesini uygulayarak verimliliğin artması, temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması, israfın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması çevresel risklerin azalmasının sağlanması, çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması, ulusal ve uluslararası pazarlarda İdaremizin “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılması hedeflenmektedir.” dedi.

Özcan: “Sıfır Atık Projesi şart”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Sıfır Atık  Projesiyle ilgili olarak daha önce şu açıklamalarda bulunmuştu:

“İsrafın, çevre kirliliğinin önlenmesi ve enerjimizin doğru bir hedefe yönlendirilmesi için “sıfır atık” projesi şarttır. İşte bu noktalardan hareketle Bakanlığımız, kurulduğu günden bu yana, (Mülga Çevre Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı dahil olmak üzere) atıkların azaltılması ve mümkün olan en az seviyeye indirilmesi, çevre korumada vatandaş bilincinin artırılması, çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması hedefi doğrultusunda çalışırken, son birkaç yıldır, hedefi “sıfır atık” şeklinde belirlemiş ve bunun için yoğun ve kapsamlı bir çalışma içerisine girmiştir. Sıfır atık projesi gerekli ve elzem bir projedir. Çünkü, israflar, enerji kayıpları, çevre kirliliği, bilinçsizlik geleceğimizi her zamankinden daha fazla tehdit etmektedir. Bundan dolayı “sıfır atık” projesi büyük bir başlangıçtır. Huzur ve temizlik sıfır atık projesindedir. Sürdürülebilir gelişme bu projeye dahildir.  “Tasarruf, çevre bilinci, hayat felsefesi, enerji kayıplarının önlenmesi ve sürdürülebilir gelişme, vatandaş duyarlılığı, temizlik ve huzur.” Tüm bu hususlar akla getirildiğinde, “sıfır atık” projesinin uygulanmasının, kârlı ve yararlı olduğu hemen anlaşılacaktır.

Proje 2017 Haziranında başladı

Projenin 2017 Haziranında  başlatıldığını kaydeden Özcan projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“İşte bu noktalardan hareketle Bakanlığımız, sürdürülebilir gelişme ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak noktasında mevcut sistemi daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak maksadıyla “sıfır atık” prensibini hedef alınmış ve 2017 Haziran ayında bu projeyi başlatmıştır. Bu projede öncelikle adı geçen Bakanlığın kendi ana hizmet binasından başlanmış ve pilot uygulama merkezden hareket almıştır. Daha sonra aşamalı olarak diğer yerlerde de uygulamaya geçilmiştir. Sıfır Atık Projesinin Bakanlık ana hizmet binasında uygulanmaya başlamasının akabinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin himayeleri ile 26.09.2017 tarihinde Sıfır Atık Projesinin Tanıtım Toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılarak söz konusu projenin tüm Türkiye’de yaygınlaştırılması için çalışmalar hızlanmış ve kamuoyunda projenin tanınırlığı artmaya başlamıştır.

Aşamalı olarak uygulanacak

Sıfır atık projesi, Başkentimiz Ankara’dan itibaren aşamalı olarak tüm ülkemiz genelinde, şehir-şehir, kasaba-kasaba, köy-köy yaygınlaşıp hedefine doğru kararlılıkla sürdürülecektir. Projede kamu kurum ve kuruluşları, eğitim kurumları, alışveriş merkezleri, hastaneler, eğlence ve dinlenme tesisleri ve büyük iş yerleri büyük önem taşımaktadır. Tabi her ev ve her aile bu projenin uygulanması da ayrı bir öneme sahiptir. Sıfır atık projesini vatandaşlarımız sevmiş ve benimsemiştir. Bundan sonra hedefine doğru gidildikçe aksayan yönleri de gözden geçirilerek 2023 yılında “sıfır atık” projesi yüzde 100 olarak tüm ülkemiz sathında sağlanacaktır.”