ÖZEL İDARE'DE DÖNÜŞÜM RÜZGARLARI

Sıcak asfalt devri bitiyor

ÖZEL İDARE'DE DÖNÜŞÜM RÜZGARLARI

Nurdan Eroğlu

İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi 2018 bütçe hazırlık çalışmalarına başlıyor. 2018’de Özel İdare’nin çalışmalarının büyük bir kısmını yine yol çalışmaları oluşturacak. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Yüksek Planlama Kurulu doğrultusunda bu yıl ilk kez grup yollarında başlattıkları yol genişletme ve standarttı yükseltme çalışmalarında 50 kilometreyi geçtikleri söyledi. İl Özel İdaresi’nin büyük bir dönüşüm içerisinde olduğunu ifade eden Dursun, kilitli parke taşı ve kuru beton üretim tesisi kurulduğunda Bartın’da grup yollarının artık sıcak asfalt yerine beton asfalt olacağını kaydetti.

İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Hergün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nihal Çınçın’a nezaket ziyaretinde bulundu. Dursun ziyarette İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisinin çalışmaları ve hedefleriyle ilgili de açıklamalar yaptı. 2018 bütçe hazırlık çalışmalarının başladığını ifade eden Dursun, 2018’de Özel İdare’nin çalışmalarının büyük bir kısmını yine yol çalışmaları oluşturacağını söyledi. Yüksek Planlama Kurulu doğrultusunda bu yıl ilk kez grup yollarında başlattıkları yol genişletme ve standarttı yükseltme çalışmalarında 50 kilometreyi geçtikleri kaydeden Kenan Dursun İl Özel İdaresi’nin sıcak asfalttan beton asfalta büyük bir dönüşüm içeriğinde olduğunu belirtti.

GRUP YOLLARI 8 İLE 10 METRE GENİŞLİYOR

Bartın’da Grup yolu çalışmalarının 3-4 yıl süreceğini ifade eden Kenan Dursun şu açıklamalarda bulundu:

“İl Özel İdaresi olarak bizim Bartın’da 2 bin kilometrelik bir yol ağımız var. Bu 2 bin kilometrenin yaklaşık 600 kilometresi grup yolu. Yüksek Planlama Kurulu’nun kararları doğrultusunda bu yıl biz ilk defa yaklaşık 50 kilometrelik grup yolunda standarttı yüksek grup yolu yapmaya başladık. Daha önce grup yollarında sıcak asfalt uygulaması yapmıştık ama bu uygulamaları yol genişletme çalışmaları olmadan mevcut yol hattında yapıyorduk. Ama bu yıl İçişleri Bakanlığının kararları doğrultusunda grup yollarımızda en az 8 ya da 10 metre genişletme çalışması yaptık. Şuanda Bartın’da 50 kilometreyi aşan bir genişleme yapmış durumdayız. Grup yollarımızdaki çalışmalar 3-4 yıl sürecek.

YOLLAR 30 SANTİM YÜKSELECEK

Bu çalışmalar kapsamında yolları genişletme çalışmalarında genişleyen noktaları 20 santim füllerle sıkıştıracağız. Onun üzerine de 10 santim kalınlığında sıcak asfalt uygulaması yapacağız. Toplamda yollarımızda 30 santimlik bir yükselti. Yolların su almaması için yapılacak beton kanallarda bu 30 santimlik yükseltiye uygun olacak. Çünkü artık bizden istenen bu standartta bir grup yolu ve yollarımız bu şekilde olacak.

SICAK ASFALTTAN BETON ASFALTA…

Sıcak asfalt çok maliyetli bir çalışma. Petrole dayalı bir malzeme olduğu için sıcak asfaltla ilgili tüm kaynaklar dışarıya gidiyor. Büyükşehir belediyeleri bu tür uygulamalar için bir yenilik yapmış durumda. Biz de bunun araştırması içerisindeyiz.  Bu da kuru beton sistemi. Biz İl Özel İdaremiz bünyesinde hem kilitli parke taşı üretecek bir tesisi kuracağız hem de kuru beton üreten bir tesisi bu tesisin yanına kuracağız. Kuru betonu sıcak asfalt döker gibi damperli araçlarla finişhere yıkacağız. 20 santim yüksekliğinde finişherle dökülecek. Ve silindirle sıkıştırılacak. Bu uygulamanın sıcak asfaltla karşılaştırıldığında yarı yarıya daha az maliyetli olduğunu gördük.

MALİYET YARI YARIYA DÜŞÜYOR

Şimdi sistemi buna dönüştürmeye ve revize etmeye çalışıyoruz. Yani sıcak asfalt yerine artık beton asfalt dökeceğiz.  Sıcak asfaltın maliyeti kilometre 300 bin TL’yken beton asfaltın maliyeti 150 bin TL. Sıcak asfaltın maliyeti tamamen dışarıya bağımlıyken beton asfaltın maliyeti ise tamamen Bartın’a bağımlı. Çimento fabrikası burada bulunuyor. Taş ocakları burada bulunuyor. Aynı zamanda kum ve çakıl da burada bulunuyor. Hiç dışarıdan bir malzeme almadan kendi tesisimizde üreteceğimiz kurumu betonu grup yollarımızda ve köylerimizde kullanabileceğiz.

YOLLARIN ÖMRÜ 30 YILA ÇIKIYOR

Aynı zamanda bu şekilde yapılacak yol sıcak asfalttan daha dayanıklı olacak. Yollarımızda 30 yıl dönüp geriye bakmayacağız. Bana göre yol yapım çalışmalarında ve grup yollarımızda bir devrim niteliğinde bir çalışma olacak. İl Özel İdaresi olarak bu siteme şu anda dönüşüm aşamasındayız. Yüksek Planlama Kurulu kararları doğrultusunda biz kilitli parke taşı tesisinde ısrar ediyoruz. Artık köy işlerini biz asfalt yerine kilitli parke taşıyla geçeceğiz. Ama grup yolunun devamı beton asfalt olacak.  Sıcak asfaltın ömrü 10 yılken beton asfaltın ömrü 30 yıl. Şuanda büyükşehirler bunu bu şekilde yapıyor.

“BÖYLE BİR FIRSAT VARKEN SICAK ASFALT DİYE DİRETMEMİZ LAZIM”

Mesela birinci kat statik kaplamanın maliyeti 75 bin TL.  Biz 1 kilometre asfalt yapacaksan bütçeye 75 bin TL koymak zorundayız. Ancak bu asfalt tamir etmediğimiz de 2 yıl sonra baktığımızda ayakta duracak bir asfalt değil. Artık kamu kaynaklarını doğru kullanmamız lazım. 2 yılda bozulacak bir yola 75 bin TL harcamamız lazım. 75 TL yerine 150 bin TL harcasak bile o yol 30 yıl gidiyor. Böyle bir fırsat varken bizim hala birinci kat asfalt yapacağız diye ısrar etmemiz lazım. Köy içlerimizi kilitli parke taşıyla yaparken grup yollarımızın büyük bir kısmını beton asfalt yapacağız. Tabi sıcak asfalt olması gereken yerler varsa oralar yine sıcak asfalt olacak.

BALIKESİR’DE İNCELEME

Bu yıl dediğim 2 tesisi de kuracağız. Balıkesir’de bu konuda 2 gün inceleme yaptık. Bu tesislerin orada kurulu olanları var. Bunları inceledik. Maliyet çalışması gerçekleştirdik. Bu işin çok avantajlı olduğunu ve Bartın’a da faydalı olacağını gördük.  Bu konuda dönüşümü hızlandırmamız lazım. Köylerimizin bizlerden beklentisi artık kaliteli yol, rahat bulunabilen içme suyu, hızlı bir şekilde çöplerinin toplanması. Bizim de yaşam kalitesi yüksek köy modelini hızlandırmamız lazım. Bunun hızlanması için de ilk olarak Yüksek Planlama Kurulunun kararına göre grup yollarımızın standardını yükseltmemiz şart. Kuru beton tesisini Bartın’a kazandırdığımızda aslında işimiz çok ta zor değil.

TESİSLER TOPALELİ’DE KURULACAK

Biz bu çalışmalardan kaçmayacağız. Bartın’a kilitli parke taşı tesisi lazım olduğu gibi kuru beton tesisi de lazım. Bu adımlar köylerimizi yaşanabilir hale getirecek ve bizim atmamız gereken adımlar. Meclisimiz bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyor. Topaleli’de bulunan şantiyemizde bu 2 tesisi Bartın’a kazandırmış olacağız. Bu da büyük ihtimal leasing yani finansal kiralama yoluyla olacak.  Bu eylül ayında meclis gündemimizde bulunuyor. Meclisten geçtiğinde Bartın çok şey kazanmış olacak. 6. Dönem Meclisinin 1,5 yıldan az bir zamanı kaldı ama biz bu süreyi İl Özel İdaremizin dönüşüm yılı olarak değerlendireceğiz. Bu sürede bizden sonra gelecek arkadaşlara bir zemin hazırlamış olacağız. gelecek 5 yıl boyunca da çalışmaların bu doğrultuda devam edeceğini düşünüyorum.