Önemli uyarılarda ve hatırlatmalarda bulundu

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, 2024 yılı Haziran ayına ilişkin asayiş ve güvenlik verileri ile bu konularda ilimizde yapılan çalışmalara dair açıklamalarda bulundu. Yaz mevsimi dolayısıyla ilimizde özellikle hafta sonları ciddi bir yoğunluk yaşandığına da dikkat çeken Vali Arslan, vatandaşların huzurlu ve güvenli bir tatil geçirmeleri, asayiş ve olumsuz olayların önüne geçilmesi için tüm kolluk birimleriyle sahada olduklarını belirtti. Önemli uyarılarda ve hatırlatmalarda bulunan Vali Arslan, son olarak çevreye daha duyarlı olunmasını da isterken 'Bu vesileyle vatandaşlarımıza da birkaç hususta hatırlatma yapmak istiyorum bizim için sizlerin can güvenliği çok kıymetli. Özellikle denize girerken boğulma vakalarına karşı kurallara ve tüm uyarılara dikkat etmenizi, yine trafikte trafik kurallarına, azami ölçüde uymanızı istirham ediyoruz. Ayrıca tüm vatandaşlarımızı, misafirlerimizi çevreye daha duyarlı davranmaya davet ediyor, hepinize sağlıklı ve mutlu günler, tatiller diliyorum.' dedi.

Önemli uyarılarda ve hatırlatmalarda bulundu

Vali Arslan, Haziran ayına ilişkin asayiş ve güvenlik verilerini paylaştı

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, kolluk birimlerince il genelinde yürütülen asayiş ve güvenlik faaliyetleri kapsamında bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

2024 yılı Haziran ayını kapsayan değerlendirme toplantısına İl Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ersin Aslan, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yz. Yavuz Daylak katıldı.

9 günlük Kurban Bayramı tatilini de kapsayan Haziran ayına ilişkin ilimizdeki asayiş ve güvenlik verilerini ile bu konularda yapılan çalışmaları paylaşan Vali Arslan, şu bilgileri verdi:

Meydana gelen 667 olayın yüzde 95’i aydınlatıldı

“Huzur ve güvenin şehri Bartın'ımızda vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, Valiliğimiz koordinasyonunda İl Emniyet Müdürlüğümüz, İl Jandarma Komutanlığımız ve Sahil Güvenlik Komutanlığımız tarafından faaliyetlerimizi, mesai mefhumu gözetmeksizin kararlılıkla sürdürmekteyiz.

2024 yılının Haziran ayında toplam 667 olay meydana gelmiştir ve bu olaylardan yüzde 95’i aydınlatılmıştır. Bu suçlar kapsamında 7 şahıs tutuklanmış, 13 şahıs hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmıştır. Bu suçlar içerisinde hakaret, kasten yaralama, tehdit ve dolandırıcılık suçlarının ön plana çıktığı görülmektedir. Öte yandan kişilere karşı işlenen suçlarda ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 azalış meydana geldiği görülmektedir.

Bayramda 20 aranan şahıs yakalandı, 8 kişi tutuklandı

Bilindiği üzere Haziran ayı içerisinde 9 günlük Kurban Bayramı tatilini geride bıraktık. Bayram tatili boyunca aldığımız önlemler ve gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerden kısaca bahsetmek istiyorum; Vatandaşlarımızın huzurlu ve güvenli bir tatil geçirmesini sağlamak amacı Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığımızdan 458 ekip ve bin 645 personelle sahadaydık. Bayram tedbirleri kapsamında 947 uygulama yaptık. 19 bin 564 şahsı sorguladık, 15 bin 248 aracı da denetledik. Aranan şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda 20 aranan şahıs, yakalanmış, 8 şahıs tutuklanmış ve 12 şahıs serbest kalmıştır.

Yine 9 günlük bayram tatili Deniz Liman Şube Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca yapılan çalışmalar kapsamında 356 saat görev icra edilmiş. 48 gemi tekne ve 117 şahıs sorgulanmış, 10 boğulma vakasına müdahale edilmiş, arıza ve yardım talebinde bulunan 13 şahsa ve 6 gemi, tekne, şişme bot gerekli yardımlar sağlanmıştır.

İnkum Jandarma Karakol Sorumluluğu bölgesinde bulunan İnkum sahilinde genel emniyet ve asayişin sağlanmasına yardımcı olması amacıyla bir jandarma asayiş komando görevlendirilmiştir. Bayram tatilinde ilimizde ciddi manada bir sıkıntı yaşanmamış olması sevindiricidir. Bu vesileyle tüm kolluk birimlerimize özverili çalışmalarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Haziran ayında araçlı olarak 5 bin 528, yaya olarak 3 bin 444 devriye görevi ifa edilmiştir. Kamu düzeninin sağlanması suç ve suçluyla mücadele kapsamında aranan şahısların yakalanmasına yönelik yaptığımız çalışmalar neticesinde toplam 53 şahıs yakalanmış, 14 şahıs tutuklanmıştır.

Hırsızlık olayları yüzde 54 azaldı!

Asayiş olayları kapsamında, Haziran ayında 5 hırsızlık olayı meydana gelmiş ve bu olayların tamamı aydınlatılmıştır. Bu kapsamda olay sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54 azalış meydana gelmiştir.

84 iş kazası meydana geldi

Haziran ayında ilimizde 84 iş kazası olmuştur. Tabii biz iş kazalarına yönelik dönem dönem bilgilendirme çalışmaları yürütüyoruz. Gerekli uyarılarımızı yapıyoruz. İşverenlerden ve çalışanlardan da bu konuda daha dikkatli olmalarını istirham ediyoruz.

İdari para cezası uygulandı

Haziran ayında umuma açık iş yerlerine yapılan denetimlerde 184 adet umuma açık yer ve 64 adet metruk bina denetimi gerçekleştirilmiştir. Umuma açık iş yerlerine yapılan denetimlerde 7 iş yerine ve 35 bin lira idari para cezası uygulanmış. Ayrıca 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet kurusıkı tabanca ve 3 adet av tüfeği ele geçirilmiştir.

53 şiddet vakası!

6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanun kapsamında da Haziran ayında 53 olay meydana gelmiş ve şüphelilerin tamamı yakalanmıştır. Bu kapsamda etkin mücadeleye yönelik Haziran ayında 4 faaliyette 230 vatandaşımız bilgilendirilmiştir. Kadına yönelik şiddetle mücadele İl Koordinasyon İzleme Değerlendirme Komisyonlarımız tarafından ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde vaka bazlı çalışmalarımıza hassasiyetle devam edilmektedir.

Kaçaklığa geçit verilmiyor

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele kapsamında Haziran ayı içerisinde 10 olay meydana gelmiş ve bu olayların yüzde 100’ü aydınlatılmıştır. Bu suçlar kapsamında 2 şahıs hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmış. 18 bin 600 adet makaron, 45 kilogram kaçak nargile tütünü, 392 paket gümrük kaçağı sigara, 2 bin 563 adet gümrük kaçağı emtia, 60 litre etil alkol ve bir adet dedektör ele geçirilmiştir.

Mücadele kararlılıkla sürüyor

Narkotik suçlarla mücadelemizi de kararlılıkla sürdürmekteyiz Haziran ayında toplam 24 olay meydana gelmiş ve bu olayların tamamı aydınlatılmıştır. Bu suçlar kapsamında da 4 şahıs tutuklanmış, 7 şahıs hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmıştır. Haziran ayında en iyi narkotik polisi etkinliğinde 72 anne ve anne adayına ulaşılmıştır. Çalışmalarımız kapsamında 15.46 gram esrar, 1.19 gram kokain, 120.61 gram metamfetamin, 59.20 gram bonzai, 84 adet sentetik ecza, 493 adet ekstazi ve 2 adet hassas terazi ele geçirilmiştir.

18 hesaba işlem yapıldı

Siber Suçlarla Mücadele kapsamında ise Haziran ayında toplam 5 olay meydana gelmiş ve bu olayların yüzde 80’i aydınlatılmış ayrıca 18 hesaba işlem yapılmıştır. SİBERAY faaliyetleri kapsamında 2 okulumuzda 40 öğrenciye bilgilendirme faaliyeti ve broşür dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

706 alan denetlendi

Güvenlik Şube Müdürlüğü konularıyla ilgili olarak ise Haziran ayında 19 etkinliğe 5 bin 829 kişi katılmış olup herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır.

Okullar bölgesi ve umuma açık yerlerin denetimi konusuna baktığımızda Haziran ayında ilimiz genelinde 52 internet kafe oyun salonu, 137 kafe kıraathane, 27 içkili yer, 59 tekel bayii, 20 iddia, ganyan bayi, 172 park ve bahçe, 69 metruk bina, 170 okul çevresi olmak üzere 706 alan denetlenmiştir.

1’i ölümlü 97 trafik kazası meydana geldi

Trafik suçları kapsam Haziran ayında ilimiz genelinde 21 bin 293 adet araç kontrol edilmiş. 2 bin 37 sürücüye ceza kesilmiş, 210 araç trafikten men edilmiş,108 sürücünün ehliyetine el konulmuş ve Haziran ayı içerisinde 36 maddi hasarlı trafik kazası, 1 ölümlü trafik kazası, 60 yaralanmalı trafik kazası olmak üzere toplam 97 trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalarda 190 vatandaşımız yaralanmıştır. Bu kapsamda bir önceki aya maddi hasarlı trafik kazalarında ve yaralanmalı trafik kazalarında azalış olduğu görülmektedir. Ayrıca ilimizde Haziran ayı içerisinde 28 motosiklet kazası meydana gelmiştir.

Çağrıların yüzde 50’den fazla gereksiz!

112 Acil Çağrı Merkezine gelen ihbarlar kapsamında 2023 yılı Haziran ayında, 5 bin 11 çağrı gelmişken, 2024 yılı Haziran ayında 5 bin 920 çağrı gelmiş olup, bunlardan bin 310’u asılsızdır. Bu kapsamda meydana gelen çağrılarda yüzde 15 artış olduğu görülmektedir.

Kolluk birimlerimize gelen çağrılar dışında genel olarak 112 Acil Merkezimize bir Ocak 2024 27 Haziran 2024 tarihleri arasında 100 bin 247 adet çağrı gelmiş olup bunların 49 bin 145 adedi vakaya dönüşmüştür. 51 bin 102 adedi ise yani yüzde 50’den fazlası vakaya dönüşmemiş olup asılsız veya gereksiz çağrı olarak nitelendirilmektedir. Asılsız ve gereksiz yere 112 Acil Çağrı Merkezimizi meşgul eden vatandaşlarımıza karşı Kabahatler Kanunu ve bu çerçevede valiliğimizin yayınlamış olduğu 2024/1 sayılı Genel Emir kapsamında cezai işlemler uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızdan 112 Acil Çağrı Merkezimizi gereksiz yere meşgul etmemesini rica ediyoruz.

Grup Komutanlığı’nca 575 şahıs sorgulandı!

Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığımız tarafından Haziran ayı içerisinde 432 saat görev icra edilmiş olup icra edilen devriyelerde 136 adet gemi tekne ve 575 şahıs kontrol edilmiştir.

“Tüm kolluk birimlerimizle sahadayız”

Yaz mevsimi dolayısıyla ilimizi özellikle hafta sonları ciddi bir yoğunluk yaşanmaktadır. Vatandaşlarımızın huzurlu ve güvenli bir tatil geçirmeleri, asayiş ve müessir olayların önüne geçilmesi için tüm kolluk birimlerimizle sahada olduğumuzu belirtmek isterim.”

Vali Arslan’dan önemli uyarı hatırlatmalar!

Sunumun ardından önemli uyarılarda ve hatırlatmalarda bulunan Vali Arslan, son olarak çevreye daha duyarlı olunmasını da isterken “Bu vesileyle vatandaşlarımıza da birkaç hususta hatırlatma yapmak istiyorum; bizim için sizlerin can güvenliği çok kıymetli. Özellikle denize girerken boğulma vakalarına karşı kurallara ve tüm uyarılara dikkat etmenizi, yine trafikte trafik kurallarına, azami ölçüde uymanızı istirham ediyoruz. Ayrıca tüm vatandaşlarımızı, misafirlerimizi çevreye daha duyarlı davranmaya davet ediyor, hepinize sağlıklı ve mutlu günler, tatiller diliyorum.” ifadelerini kullandı.