'Okullarda temizlik personeli ihtiyacı geçici değil, kadrolu istihdamla çözülmeli'

Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı İsmet İpci, okullardaki temizlik personelinin geçici değil, kadrolu istihdamla çözülmesi gerektiğini savunurken 'Okullarda bir öğün yemek ve temiz su tüm öğrencilerin temel hakkıdır.' dedi. Okullarda 30 öğrencinin altındaki sınıfların birleştirilmemesi ve okullar arasında ayırım yapılmaması gerektiğini dile getiren İpci, 'MEB'e  bağlı okullarda Tasarruf tedbirleri kapsamında 30 öğrencinin altındaki sınıflar birleştirilmektedir. Derslikleri 24 öğrenciye göre planlanmış olmasına rağmen ilimizde 39-40 öğrencinin olduğu okullara dönüştürülmektedir. Bu durum eğitim öğrenci sağlığını ve eğitimin başarısını olumsuz etkilemektedir. İlimizde İmam Hatip Ortaokullarında ve Liselerinde 5 öğrencinin 20 öğrencinin 45 öğrencinin olduğu MEB bağlı ayrıcalıklı okullar mevcuttur. Bu okullara da 5-6 öğrencinin bulunduğu çok sayıda sınıflar mevcuttur. Okullar ve öğrenciler arasında ayrımcılık yapılamaz.' ifadelerini kullandı.

'Okullarda temizlik personeli ihtiyacı geçici değil, kadrolu istihdamla çözülmeli'

Erkan Hızoğlu

Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanlığı, geçtiğimiz gün İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanarak bir basın açıklaması yaptı.

Okullardaki temizlik personelinin geçici değil, kadrolu istihdamla çözülmesi gerektiğini savunan Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı İsmet İpci, okullarda kadrolu temizlik personeli eksikliğinin uzun süredir devam eden bir sorun olduğunu ve geçici çözümlerle bu sorunun giderilemeyeceğini vurguladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde okullarda kalıcı temizlik personeli istihdam edilmemesinin özellikle okulların açıldığı dönemlerde ciddi sorunlar yarattığına işaret eden İpci, geçici personel uygulamalarının yetersiz kaldığını söyledi.

İpci, yıllardır temizlik personeli ihtiyacının İŞKUR'un Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında geçici işçilerle karşılandığını, ancak 2024-2025 eğitim öğretim yılı başında bu uygulamaya son verilerek yerine İşgücü Uyum Programı’nın (İUP) getirildiğini belirtti. İUP’nin TYP’ye göre daha kısıtlı bir uygulama olduğunu söyleyen İpci, haftada sadece 3 gün çalışacak personelin okullardaki temizlik hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından büyük sıkıntılara yol açacağını dile getirdi.

“Temizlik sorunu ile ilgili yoğun şikayetler gelmeye başladı”

Bu durumun öğrencilerin sağlığını riske attığını belirten İpci, ayrıca, hükümetin tasarruf politikaları kapsamında bu tarz geçici çözümlerin eğitim kalitesini de olumsuz etkilediğini söyleyerek yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“MEB’e bağlı okullar ve kurumların temizlik, güvenlik, bakım, onarım, lojistik destek gibi idari hizmetlerin yürütülmesi için yıllardır okullarda ihtiyaç olmasına rağmen kadrolu yardımcı hizmetli görevlendirmesi yapılmamaktadır. Bugüne kadar bu ihtiyacın büyük kısmı, İŞKUR bünyesinde bulunan Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında geçici olarak çalıştırılan işçilerle karşılanmaya çalışılmış, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başından itibaren bu uygulamaya da son verilmiştir. MEB sorunu kalıcı olarak çözmek yerine daha geri bir adım atmış ve yine İŞKUR bünyesinde İşgücü Uyum Programı (İUP) oluşturulmuştur.

Program kapsamında katılımcılara günlük 566,73 TL cep harçlığı ödenecek ve kısa vadeli sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacaktır. Sigorta ödemesi sadece sağlık ile ilgili olacak çalışma süreleri emekliliğe yansıtılmayacaktır. Eğitimlerin ardından, ilk 4 hafta boyunca 37,5 saatlik çalışma yapılırken, sonraki dönemlerde haftada 3 gün çalışılacak şekilde (22,5 saat) bir düzenleme yapılmıştır. Hükümet tarafından artan işsizlik oranlarını düşük göstermek ve başta kadın emeği olmak üzere okullarda ucuz iş gücü istihdam etmek üzere hayata geçirilen bu uygulama kelimenin tam anlamıyla modern kölelik anlamına gelmektedir. Bu koşullar altında İŞKUR tarafından okullara gönderilen temizlik işçilerinin bir kısmı göreve başlamamıştır. Göreve başlayanların bir kısmı da iki hafta içinde istifa etmişlerdir.

Okullarda temizlik hizmetlerinin sadece 3 gün ile sınırlandırılması ciddi hijyen sorunlarını gündeme getirecektir. Normal koşullarda haftada 5 gün, kimi okullarda ise “Destekleme ve Yetiştirme Kursları” nedeniyle 7 gün eğitim-öğretim devam ederken haftada 3 gün çalışacak personel ile okulların temizliği nasıl yapılacaktır? Geçici personel alımıyla okulların temizlik sorununda ciddi aksamalar yaşanması kaçınılmazdır. Nitekim okulların açılmasıyla birlikte çok sayıda okuldan temizlik sorunu ile ilgili yoğun şikayetler gelmeye başlamıştır.

Eğitim Sen, bu konunun yakın takipçisi olacak ve öğrencilerimizin güvenli ve sağlıklı bir ortamda eğitim alması için mücadele etmeye devam edecektir.

“Okullarda bir öğün yemek ve temiz su tüm öğrencilerin temel hakkı”

Ülkemizde eğitimin en temel sorunlarından birisi, öğrencilerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkileyen yetersiz beslenme ve temiz suya erişim sorunudur. Milyonlarca çocuk, ekonomik yetersizlikler ve ailelerin gelir düzeyindeki eşitsizlikler nedeniyle sağlıklı ve dengeli beslenme imkânından mahrumdur. Bu durum, çocukların gelişimini olumsuz etkilemekte, okul başarılarını düşürmekte ve eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanmasını engellemektedir.

Son dönemde çok hızlı artan yoksullaşma Türkiye’de öncelikle en hassas durumdaki çocukları etkilemiştir. Türkiye’de bugün her dört çocuktan biri derin yoksulluk sorunları ile yüzleşmekte, yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamamaktadır.

Her öğrencinin sağlıklı ve dengeli beslenme ve temiz suya erişim hakkına sahip olmasını sadece bizlerin değil, toplumun geniş kesimlerinin yüksek sesle dillendirdiği bir taleptir. Gelişmiş ülkelerde okullarda sağlanan bu imkânlar, çocukların eğitim hayatına eşit şekilde katılabilmeleri için temel bir ön koşul olarak kabul edilmektedir.

MEB, çocuklarımızın sağlıklı gelişimi ve eğitim sürecinin sağlıklı işlemesi için öğrencilerin beslenme sorununu çözmek için ayrı bir bütçe ayırmak durumundadır. Taşımalı eğitim yapan okullarda bile öğrencilerin beslenme sorunları çözülmemiş, hatta tasarruf tedbirleri kapsamında taşımalı eğitimde ücretsiz yemek hizmetini büyük ölçüde sınırlandırılmıştır.

Çocuklarımızın geleceğini güvence altına almak, onları sağlıklı bireyler olarak yetiştirmek, ancak kamusal eğitim anlayışının güçlü bir şekilde uygulanmasıyla mümkündür. Her öğrencinin temiz suya ve bir öğün sağlıklı yemeğe ulaşabildiği bir eğitim sistemi, Türkiye’nin geleceğini aydınlatacak sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için atılacak en önemli adımlardan biri olacaktır.

“Okullar arasında ayırım yapılmamalı”

MEB’e  bağlı okullarda Tasarruf tedbirleri kapsamında 30 öğrencinin altındaki sınıflar birleştirilmektedir. Derslikleri 24 öğrenciye göre planlanmış olmasına rağmen ilimizde 39-40 öğrencinin olduğu okullara dönüştürülmektedir. Bu durum eğitim öğrenci sağlığını ve eğitimin başarısını olumsuz etkilemektedir.

İlimizde İmam Hatip Ortaokullarında ve Liselerinde 5 öğrencinin 20 öğrencinin 45 öğrencinin olduğu MEB bağlı ayrıcalıklı okullar mevcuttur. Bu okullara da 5-6 öğrencinin bulunduğu çok sayıda sınıflar mevcuttur. Okullar ve öğrenciler arasında ayrımcılık yapılamaz.”