ÖĞRENCİLERDEN KAN BAĞIŞINA BÜYÜK DESTEK
562 ünite kan toplandı
Nurdan Eroğlu
Bartın Üniversitesinde Kızılay tarafından gerçekleştirilen “Kan Bağışı” etkinliğinde 562 ünite kan toplandı. Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun Üniversitede gerçekleştirilen kan bağışı toplama etkinliğinde gösterdikleri duyarlı davranıştan dolayı öğrencilere, Bartın Üniversitesi Kızılay Kulübüne ve Türk Kızılayı yetkililerine teşekkür etti.
Bartın Üniversitesinde Kızılay tarafından kurulan stantta kan bağışı etkinliği gerçekleştirildi. Bartın Üniversitesi Kızılay Kulübü öğrencilerinin de destek verdiği etkinlikte toplam 562 ünite kan toplandı. Bartın Üniversitesinde kan bağışı oranında geçen yıllara nazar önemli ölçüde artış olduğunu belirten Türk Kızılayı Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Dinçer Karagöz, Bartın Üniversitesinde yapılan kan bağışının birçok üniversiteye göre daha yüksek oranda olduğunu söyledi. Bartın Üniversitesinde ilk kez kan verenlerin sayısının da bu yıl arttığına değinen Karagöz, “bu artış ileriki yıllarda toplam bağışçı sayısının daha da artacağına işaret etmektedir“ dedi. Karagöz, Kan alma aracının ve standının bu artışta olumlu etkisi olduğunu belirtti. Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun Üniversitede gerçekleştirilen kan bağışı toplama etkinliğinde gösterdikleri duyarlı davranıştan dolayı öğrencilere, Bartın Üniversitesi Kızılay Kulübüne ve Türk Kızılayı yetkililerine teşekkür etti.
“YILDA 4 SEFER KAN BAĞIŞINDA BULUNUN”
Türk Kızılayı Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Dinçer Karagöz, Kan bağışının önemine de dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:
"Biliyorsunuz ki kanın bir üretim merkezi var ve tek üretim merkezi de insan vücudu. Kan kaynağı sadece insan olan, dışarıda yapay olarak üretilemeyen bir ilaç ve hayati önemi taşıyor. Eksikliğinde de hem hasta hem hasta yakınları ciddi sıkıntılar çekiyor. Biz de birer hasta ve hasta yakını adayıyız bu yüzden de bu bilinçle yaşamak gerekiyor. Erkekler yılda 4 sefer 3'er ay aralıklarla, kadınlar da yılda 3 kez 4'er ay aralıklarla kan bağışı yapabilir. 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir.
KAN VERMENİN FAYDASI NE?
Kan verince kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir. Kan hücreleri yenilenir. İnsan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder. Daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar. Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır, bu da bir yarar olarak düşünülebilir. Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır. Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır.
HANGİ İŞLEMLER YAPILIYOR?
Öncelikle donör adaylarına bir 'donör değerlendirme formu' verilerek bunu dikkatlice, doğru ve samimi cevaplar vererek doldurmaları ve altını imzalamaları istenir. Formu doldurup, verdiklerinde bu form ilgili arkadaşlarımız tarafından incelenir ve donör adayı ile yüz yüze, kısa bir görüşme yapılır. Bu görüşmede bazı sorular ve verilen cevaplar hakkında açıklama yapılmakta ve yanlış anlaşılmalar varsa düzeltilmektedir. Bu aşamada kan vericisi olmaya engel teşkil eden herhangi bir sorun yoksa fizik muayene (boy, kilo, tansiyon, nabız ölçümü ve gözle muayene) yapılır. Bu aşamada da bir sorunla karşılaşılmadıysa o zaman yapılacak testler için tüpe kan alınır. Alınan kan örneğinde kan sayımı ve diğer bazı testler yapılır. Eğer testler sonunda kan alınmasına engel bir sonuçla karşılaşılırsa, bu konuyla ilgili olarak donör adayına yazılı bir bilgilendirme yapılır. Kanda yapılan testlerde de engel bir durum tespit edilmezse bağışçı adayı kan alınmak üzere donör yatağına alınır ve bir ünite kan alınır. Kan alma işlemi 15 dakikadan daha az sürmektedir. Kan alımı sonrasında 10-15 dakikalık bir gözlem süresi vardır. Bu arada bağışçılarımıza yiyecek ve içecek ikramı yapılır ve kendilerine teşekkür ederek uğurlanırlar.”