Öğrenciler bir kez daha karne heyecanı yaşadı

Okullar kapandı, sıra tatilde

Öğrenciler bir kez daha karne heyecanı yaşadı

Nurdan Eroğlu

Tüm Türkiye’de olduğu 2016-2017 eğitim- öğretim yılının ilk yarıyılı Bartın’da son erdi. Bartın’da ilk okul,  orta okul ve liselerde eğitim göre tam 30 bin 746 öğrenci,  aileleriyle birlikte karne heyecanı yaşadı. Karne dağıtım töreni ise Gürgenpınarı İlk ve Ortaokulunda düzenlenirken karnelerin dağıttırılmasıyla öğrenciler 15 günlük tatile de başlamış oldu.

Tüm Türkiye’de olduğu 2016-2017 eğitim- öğretim yılının ilk yarıyılı Bartın’da son erdi. Bartın’da ilk okul,  orta okul ve liselerde eğitim göre tam 30 bin 746 öğrenci dün aileleriyle birlikte karne heyecanı yaşadı. Karne dağıtım töreni ise Gürgenpınarı İlk ve Ortaokulunda düzenlendi. Törene Bartın Valisi Nusret Dirim, Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Bartın Garnizon Komutanı Deniz Piyada Albay Vedat Selvitop, Bartın İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Osman Arslan, İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu, İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, İl Özel idaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Bartın Defter Vekili Önder Özdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Özdemir, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Müftü Yardımcısı Rıdvan Karataş ve öğrenci velileri katıldı.

DİRİM: “BUNLAR ÇOK GÜZEL HATIRALAR”

Protokol törende okuldaki sınıfları tek tek gezerek öğrencilere karnelerini dağıtırken karne dağıtım töreninde konuşan Bartın Valisi Nusret Dirim, öğrencilere iyi tatiller diledi ve  başarılı öğrencileri tebrik etti.  Dirim “Bugün öğrencilerimizin karne sevincine ortak olduk. Bu yıl Gürgenpınarı İlk ve Ortaokulunu tercih ettik. Bu sene içerisinde gelememiştik buraya. Burada öğrencilerimizin sevinçlerini motivasyonunu çok yüksek bulduk. Başarılı güzel bir okulumuz. Bu çizgilerini devam ettirmelerini istirham ediyoruz. Bugün itibariyle 30 bin 746 öğrencimiz karnelerini aldılar. Tabi çocuklarımız artık sistemden notlarına bakabiliyorlar. Karne artık biraz daha sembolik gibi. Ama tabi başarı belgeleri, teşekkür belgeleri ve iftihar belgeleri ömür boyu saklanıyor. Bizlerde dosyalarımızda hala saklıyoruz. Bunlar çok güzel hatıralar” dedi.  

İYİ TATİLLER DİLEDİ

Herkese iyi tatiller dilemeyi de ihmal etmeyen Nusret Dirim, “Gürgenpınarı aslında Bartın’a da entegre bir okul yani her ne kadar mücavir alan dışında olsa da köy statüsünde olsa da Bartın’ından bir farkı olmadığını düşünüyoruz. Geleceği zaten buranın artık Bartın’ın bir mahallesi olarak devam edecektir. Öğretmenlerimize ve öğrencilerimiz teşekkür ediyoruz. Hepinize iyi bir tatil iyi bir dinlenme dönemi diliyorum” şeklinde konuştu.

2 BİN 177 ÖĞRETMEN DE KARNE HEYECANI YAŞADI       

İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir ise Bartın’da bin 873 derslikte 2 bin 177 öğretmenle birlikte 30 bin 746 öğrencinin karne heyecanı yaşadığını kaydetti. Demir, “2016-2017 Eğitim öğretim yılının birinci dönem karne dağıtım törenini bugün (Dün) Gürgenpınarı Ortaokulu’nda yapacağız. Sayın Valimiz ve protokol üyeleriyle birlikte sınıflara girerek öğrencilerimize karnelerini dağıtacağız. İl genelinde öğrenci sayımız 30 bin 746, derslik sayımız bin 873, öğretmen sayımız ise 2 bin 177’dir. Toplamda 30 bin 746 öğrencimiz karne alacaktır” ifadelerinde bulundu.

İKİNCİ YARIYIL 6 ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK

2016-2017 eğitim ve öğretim yılı, 19 Eylül 2016 Pazartesi günü başlamıştı. Sömestr yarı yıl tatili 23 Ocak 2017 - 3 Şubat 2017 tarihleri arasında yapılacak. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı, 19 Eylül 2016 Pazartesi günü başlamıştı. 9 Haziran 2017 Cuma günü sona erecek olan eğitim yılının birinci kanaat dönemi bugün sona erecek. Sömestr yarı yıl tatili 23 Ocak 2017 - 3 Şubat 2017 tarihleri arasında yapılacak.

UZMANLARDAN KÖTÜ KARNE UYARISI

Bartın Halk Sağlığı Merkezi uzmanları ise velilere kötü karne uyarısında bulundu.  Velileri, çocuklarının getireceği kötü karnelere karşı uyaran uzmanlar olumlu ya da olumsuz bir sonuç için tek bir kişiyi suçlamanın doğru olmadığını ifade etti. Uzmanlar kötü karne getiren çocuğa yaklaşım hakkında şunları söyledi:

“Dönem boyunca iyi koordine olmak çok önemlidir. Bu da aile üyelerinin desteği ile olur. Karnenin çocuğun öğrenme süreçleri ve davranışlarının bir geri bildirimi olduğu bilinmelidir. Kişiselleştirme ile karnesi zayıf gelen çocuğa, zayıf öğrenci muamelesi yapılmamalıdır. Çocuğun sadece karnesi zayıftır, kişiliği değil, kişiliğine genelleme yapılması doğru değildir. Kişiliğine yönelik olumsuz davranışlarla karşılan çocuk yalnızca, ‘başarılıysam değerliyim ve yeterliyim, başarısız olursam kimse beni sevmeyecek’ gibi işlevsel olmayan gerçek dışı düşünceler geliştirebilir. Bu durum çocukta, özgüven eksikliğine ve dolayısıyla ikinci döneme de motivasyonu düşük başlamasına neden olabilir. Ayrıca, ‘sadece başarılı olursam toplumdan onay ve değer görebileceğim’ inancı ile yalan söyleme ya da kaçınma davranışları gibi yollara başvurabilir. Kimi çocuk matematikte iyiyken kimisi resimde, el becerisinde iyi olabilmektedir. İlgi ve beceriler her çocukta farklıdır.

TATİL NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
Okul dönemi boyunca aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkan, düzenli ve tempolu bir çalışma içinde olan, her gün derslerine mutlaka çalışmak durumunda kalan öğrenciler için yarıyıl tatilinin çok büyük önem taşıyor. Sömestr tatili, bir çeşit özgürlük. Sömestr tatili arada bir soluklanmak, disiplinden az da olsa uzaklaşma fırsatı tanıyor. Çocuklar kadar aileler için de sömestr tatilinin önemi büyüktür. Çocuklar için gerçek anlamda dinlendirici, rahatlatıcı ve motivasyonla ikinci döneme başlamalarını sağlamak ailelerin elindedir.

OKULDAKİ BAŞARISIZLIĞIN NEDENLERİ NELER?
Çocuğun okul başarısızlığının nedenlerine gelinecek olursa bunlardan bazılarının çocukların kendilerine has kişisel özellikler. Bilinmelidir ki her çocuk aynı değildir. Her çocuğun, şahsına özel becerileri vardır. Önemli olan okul ve aile arasındaki uyumdur. Her iki gözlemci de çocuğun neye yeteneği olduğunu gözlemlemelidir ve o alanda çocuklarımız desteklenerek, geleceğimizin mirasları, özgüvenli çocuklar yetiştirilir. Başarısızlığın ikinci sebebi, aileden kaynaklanan sebeplerdir. Şöyle ki; anne-babanın sağlıklı model olması, kültürel seviyenin, ders çalışma ortamının sağlanması, ailenin disiplini, başarıyı olumlu etkileyen faktörlerdir.

ÇOCUK-AİLE VE OKUL İŞBİRLİĞİ

Diğer bir sebep ise okuldan kaynaklı olabilir. Okuldaki eğitim ve öğretim programının, çocukların gelişim seviyelerine uygun zenginleştirilmiş programlar olmasına karşın çocuğun akademik başarısı beklenenin altında ise öncelikle bir araştırma yapılmalıdır. Çocuk-ergen ve psikoloğundan yardım alınmalı, çocuğun gelişim düzeyini, öğrenme biçimlerini ve dikkat becerilerini anlamayabilmenize yardım edecek, birtakım çocuk değerlendirme testleri vardır. Çocuk-aile ve okula yönelik bir çalışma düzenlenmelidir. Bu üçgen kurulabilirse, sorunu çözmeye adım atmış oluruz.

AİLELERE TAVSİYELER

Önemli olan karne heyecanını, karne sendromuna çevirmemektedir. Karne almak, çocuklara tatilin geldiğini çağrıştırmalıdır. Çocukların tatilde bol bol dinlenmesine ve tatilin keyfini çıkarmasına fırsat tanıyın. Tatil zamanını birlikte vakit geçirebileceğiniz, çocuğunuzun yeni dönem için enerji depolaması için bir olanak olarak görün. Çocuğunuz düşük notlar getirmiş olsa da onun da tatile, okul düzeninden uzaklaşamaya ihtiyacı olacağını unutmayın. ‘İyi’ notların olduğu karneler genellikle ödüllendirilir ancak çocuğunuz sadece iyi notlar aldığında ödüllendirildiğini hissetmemeli, mümkün olduğunca maddi değeri az olan veya manevi değeri olan (ailecek bir şeyler yapmak gibi) hediyeleri, gösterdiği çabası için vermeniz en uygunudur. Bu sebeple çocuğunuz elinden gelenin en iyisini yaptığında, düşük notu olsa bile ona da bir ödül vermeniz, onu motive edecektir.

ÇOCUĞUNUZA DESTEK OLUN

Böylece çocuğunuzun sizin ona vereceğiniz ödül için çalışma gerekliliği yerini ‘kendim için çalışmalıyım’a bırakır. Bu da çocuğunuzda öz disiplin gelişmesini sağlayacaktır. Yine de bu tatil döneminde çocuğunuzu, kitap okumak, bulmaca çözmek gibi aktivitelerde bulunması için teşvik edin. Okulun açılmasına doğru, bir önceki dönemi hatırlatıcı çalışmalarla, ödül yöntemini uygulayarak, çocuğunuza destek olun. Çocuğunuzun size karşı yapmasını istemediğiniz, hiçbir davranışı siz de çocuğunuza sergilemeyiniz. Unutmayın ki çocuk söylenenden çok, gördüğünü rol model olarak alır.”