Ödenek revizesi Meclis'te görüş ayrılıklarına neden oldu

Bartın İl Genel Meclisi Eylül ayı toplantılarına ikinci birleşim ile devam etti. Meclis, Kızılelma Ortaokulu çevre düzenlemesinin iptali, ödeneğin Ahmetler İlkokulu Ek Bina Yapım işine aktarılmasıyla ilgili 2024 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programında yer alan projenin iptal edilerek revize edilmesi ile ilgili Komisyon Raporunu görüşerek oy çokluğu ile kabul etti. Dosya Meclis'te tartışmalara neden olurken AK Parti ve CHP Meclis'te karşı karşıya geldi.  Meclis'te bölgecilik iddiaları ortaya atılırken Bartın İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yaşar Murat Beşkaya Meclis'e gelerek Meclis üyelerine konu ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Ödenek revizesi Meclis'te görüş ayrılıklarına neden oldu

 

Tartışmalı madde oy çokluğuyla kabul edildi

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın İl Genel Meclisi’nde Eylül ayı toplantıları devam ediyor.

Eylül ayı toplantılarının ikinci birleşiminde Meclis, Kızılelma Ortaokulu çevre düzenlemesinin iptali, ödeneğin Ahmetler İlkokulu Ek Bina Yapım işine aktarılmasıyla ilgili 2024 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programında yer alan projenin iptal edilerek revize edilmesi ile ilgili Komisyon Raporunu görüştü.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda oy çokluğuyla kabul ederek yeniden Meclis’e gelen dosya tartışmalara neden oldu. 

Beşkaya, Meclis üyelerini bilgilendirdi

Dosya hakkında Meclis’in talebi üzerine kürsüye gelen Bartın İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yaşar Murat Beşkaya, sunum yaparak ilgili dosya ve il genelindeki eğitim yatırımları hakkında Meclis üyelerine bilgi verdi.

Beşkaya açıklamasında, “Bu sene 2024 programımızda Bakanlığımız talimatları doğrultusunda İl Özel İdaresi tarafından ödeneklerimiz ilimiz bünyesindeki yapım işlerine aktarılmış olup halihazırda bahse konu olan ödeneğin aktarıldığı ilimizdeki tek yapım işi olan Kozcağız’daki Ahmetler İlkokulu ek binası yapım işidir. Bunun haricinde planlamaya alan okullardan daha fazlası yaz ayı döneminde 28 okulda büyük onarım 48 onarımızda ise küçük onarım ve talepler karşılanmıştır. Sonuç olarak 9 Eylül de başlayacak olan eğitim öğretim döneminde ilimizdeki tüm okullar eğitim öğretim dönemine hazırdır.” dedi.

CHP’li Ceylan, gerekçesini sordu

Beşkaya’nın sunumunun ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Hakan Ceylan, ödeneğin bir okuldan diğer bir okula aktarılma gerekçesini sorarken Beşkaya ise talebin Bakanlıktan geldiğini ifade ederek, “Bakanlığımız İl Özel İdareleri’nden gelen tüm bütçeyi yapımı devam eden okullara aktarılmasını talep etti. Şu anda ilimizde devam eden Ahmetler İlkokulu ek binası yapımı var. Buranın da hak edişi tutarın çok üzerindedir. Devamında kalan tutar ise Bakanlıktan talep edilecektir.” yanıtını verdi.

Çetin, Meclis Üyeleri’ne ret çağrısı yaptı!

Dosya hakkında söz alan CHP’li Meclis Üyesi ve eski Kızılelma Köyü Muhtarı Hakem Çetin söz konusu 470 bin lira ödeneğin “bölgecilik” yapılarak Kızılelma’dan alınarak Kozcağız’da bulunan Ahmetler İlkokulu’na aktarıldığını savundu. Konuyu bir çocuğun elindeki simidin elinden alınıp başka bir çocuğa vermeye benzeten Çetin, AK Parti ve MHP’li Meclis Üyeleri’ne de çağrıda bulunarak söz konusu dosyaya ret vermeleri çağrısında bulundu.

CHP, dosyaya karşı çıktı

CHP’li Meclis Üyesi Hakan Ceylan ise diğer okullardaki çalışmaların bitmeden ödeneğin başka bir okula aktarılmak istenmesini kabul etmeyeceklerini belirterek CHP grubu olarak ret oyu vereceklerini söyledi.  

AK Partili Meclis Üyesi Işık, çekimser kaldı

Tartışmalı geçen dosya ile ilgili AK Partili Meclis Üyesi Cumhur Işık da söz alarak kesinlikle bölgecilik üzerine siyaset yapmadıklarını vurgularken aynı zamanda Hakem Çetin’in eski Kızılelma Köyü Muhtarı olduğuna dikkat çekerek bunu kamuoyunda partizanlık, bölge kayırma gibi ithamlarla suistimal edilebileceği uyarısında bulundu. Işık, dosyanın yeniden gözden geçirilmesini isteyerek oylamada çekimser kalacağını dile getirdi.

Eyüpustaoğlu, “yanlış anlaşıldı” dedi

AK Partili Meclis Üyesi Ali Eyüpustaoğlu ise söz alarak konunun CHP grubunca yanlış anlaşıldığını ifade etti.

Meclis Başkanı Kalaycı, eleştirilere tepki gösterdi

İl Genel Meclis Başkanı Turhan Kalaycı ise Meclis’te yaptığı konuşmada eğitim alanında AK Parti’ye yönelik eleştirileri kabul etmeyeceklerini, tüm okulları ve tüm çocukları AK Parti iktidarları döneminde her zaman kendi okulları kendi çocukları gibi gördüklerini ifade ederek kesinlikle bölgecilik yapmadıklarını vurguladı. Kalaycı açıklamasının devamında Kızılelma’ya aktarılan ödeneğin kenarda durduğunu hatırlatarak bakanlıktan gelen talimatın ardından paranın Ahmetler İlkokulu’na aktarıldığını söyledi. Kalaycı ayrıca Kızılelma Ortaokulu Müdürü ile telefonla görüştüğünü de belirterek okulun tüm ihtiyaçlarının karşılanacağını ve hiçbir eksiğinin kalmayacağını söylediğini açıkladı.

Oy çokluğu ile kabul edildi

Yapılan konuşma ve tartışmaların ardından Meclis’e sunulan dosya 6 kabul, 5 ret, 1 çekimser olmak üzere oy çokluğu ile kabul edildi.